BLOOMBERG

Γερμανία: Δεν είναι ρεαλιστικό το σχέδιο απολιγνιτοποίησης καταγγέλλει ο επικεφαλής της Ένωσης Βιομηχάνων

Ποια είναι τα κενά στο εθνικό σχέδιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της BDI - Η Γερμανία χρειάστηκε να αυξήσει την εξάρτηση της στις μονάδες άνθρακα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μη ρεαλιστικό χαρακτήρισε το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της Γερμανίας ο επικεφαλής ενός από τις ισχυρότερες βιομηχανικές ενώσεις στη χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, εκτιμώντας ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δεν προσφέρει κίνητρα για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου.

«Είναι εξαιρετικά ενοχλητικό πως μπορεί να βρεθούμε στη θέση να συνεχίζουμε να λειτουργούμε τις μονάδες άνθρακα για μεγαλύτερο διάστημα, επειδή δεν υπάρχει επαρκής αποθεματική δυνατότητα» τόνισε επικριτικά ο επικεφαλής της ομοσπονδίας των γερμανικών βιομηχανιών (BDI), Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Η Γερμανία «ποντάρει» στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να αναμορφώσει την ενεργειακή προσφορά της χώρας, καθώς έχει θέσει σαν στόχο να απεξαρτηθεί από τη χρήση άνθρακα μέχρι το 2030, ήτοι οκτώ χρόνια νωρίτερα από το επίσημο χρονικό τελεσίγραφο που έχει τεθεί.

Ο προερχόμενος από τους Πράσινους, υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει ωστόσο καθυστερήσει να παρουσιάσει μια στρατηγική για τις μονάδες ενέργειας που θα περιλαμβάνει και τις μονάδες φυσικού αερίου ως back-up για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν άνεμοι ή ήλιος, ώστε η παραγωγή των ΑΠΕ να καλύπτει τα επίπεδα ζήτησης.

Ο στόχος για τις μονάδες αυτές είναι να λειτουργούν αρχικά με φυσικό αέριο και σταδιακά να μεταβούν στο κλιματικά ουδέτερο υδρογόνο. Όμως, μέχρι τώρα οι ενεργειακές εταιρείες έχουν σταθεί διστακτικές στο να επενδύσουν σε αυτές.

«Απαιτούνται ιδιωτικές επενδύσεις και θα πρέπει να αξίζουν, ακόμη κι αν (οι μονάδες αυτές) λειτουργούν λίγες ώρες κάθε χρόνο. Είμαι οπαδός της διεύρυνσης των ΑΠΕ. Όμως, απαιτείται να πούμε ότι χρειαζόμαστε και back-up. Είμαστε πολύ μακριά από το να έχουμε επαρκή αποθηκευτική δυνατότητα» επεσήμανε ο Ρούσβουρμ.

Δύο από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Γερμανίας, η Uniper SE και η EnBW Energie Baden-Wurttemberg AG, έχουν ήδη δηλώσει πως θα χρειαστεί να κρατήσουν λειτουργικές κάποιες από τις μονάδες άνθρακα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι υπολόγιζαν, μετά και την απόφαση της αρμόδιας εποπτικής αρχής να αποτρέψει το κλείσιμο μονάδων πριν το Μάρτιο του 2031.

Γενικότερα, εξάλλου, η χώρα αναγκάστηκε να στηριχθεί πολύ περισσότερο στην παραγωγή ενέργειας από άνθρακα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε, καθώς προχώρησε και στο οριστικό κλείσιμο και των τελευταίων πυρηνικών εργοστασίων τους μέσα στο 2023.

Διαβάστε ακόμη

Το αδιαχώρητο φέτος με 100% πληρότητα στους ορεινούς προορισμούς για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά 

Φωτιά τα ενοίκια: Αύξηση από 43,2% έως και 52,1% μεταξύ 2018 και 2023 – Οι 9+1 λόγοι της ανόδου

Cryptos: Οι προβλέψεις για το 2024 και οι 6+1 παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""