Η γερμανική κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως σε μέτρα για την ελάφρυνση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τους κατασκευαστές κατά την επόμενη πενταετία, σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Το πακέτο στήριξης φέρνει ελαφρύνσεις ύψους έως και 12 δισ. ευρώ (12,8 δισ. δολάρια) το 2024, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε έγγραφο που είδε το Bloomberg News. Τα μέτρα περιλαμβάνουν σημαντική μείωση των φόρων ηλεκτρικής ενέργειας για τους κατασκευαστές – από 15,37 ευρώ σε 0,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα – καθώς και πρόσθετη στήριξη για τις ιδιαίτερα ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Η οικονομία της Γερμανίας έχει βιώσει μια παρατεταμένη περίοδο αδυναμίας, η οποία δεν δείχνει πολλά σημάδια υποχώρησης εν μέσω της πτώσης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Είναι το μόνο μέλος της G-7 το οποίο το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση το 2023 και το υψηλό ενεργειακό κόστος ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες που επιβαρύνουν τη δραστηριότητα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ενώ οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έχουν μετριαστεί από τα περσινά υψηλά, αναμένεται να παραμείνουν αυξημένες τουλάχιστον μέχρι το 2027. Τότε είναι που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ένα σημαντικό ποσό δυναμικότητας από υπεράκτια αιολική ενέργεια, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τις μεγάλες βιομηχανίες.

«Είναι σημαντικό ότι βρήκαμε έναν τρόπο να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck στο έγγραφο. «Οι πολύ ενεργοβόρες επιχειρήσεις μπορούν να επιτύχουν τιμή ηλεκτρικής ενέργειας μικρότερη από 6 λεπτά από το 2025 μέσω της αλληλεπίδρασης των μέσων».

Τη συμφωνία για το πακέτο, η οποία έθεσε τέλος σε πολύμηνες εσωτερικές διαμάχες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, ανέφερε νωρίτερα η εφημερίδα Handelsblatt.

Διαβάστε ακόμη

Τεχνητή νοημοσύνη: Συνεργασία Adecco και Microsoft για την προετοιμασία των εργαζομένων

AstraZeneca: To deal με την Eccogene για διαβήτη και παχυσαρκία ανέβασε τη μετοχή

Buy Now, Pay Later vs πιστωτικές κάρτες: Ποιες υπηρεσίες επιλέγουν οι Έλληνες καταναλωτές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ