Ειδικοί στη Γερμανία αναμένουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι τόσο μεγάλος στη χώρα που θα φτάσει τα επίπεδα ύφεσης της περιόδου μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη σε εταιρείες και νοικοκυριά βυθίζεται σε όλη την Ευρώπη.

Το ΑΕΠ της Γερμανίας εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 6,3% το 2020, περισσότερο δηλαδή ακόμη και από την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.

Το χαμηλότερο σημείο της ύφεσης – χειρότερο από τουλάχιστον το 1950 – αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο, πριν από τη σταδιακή ανάκαμψη και ανάπτυξη 5,2% που εκτιμάται για το επόμενο έτος.

Ο υπουργός Οικονομίας Πίτερ Αλτμάιερ δήλωσε ότι το «πρωτοφανές» πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό των οικονομικών συνεπειών του lockdown, αξίας «πάνω από 1 τρισ. ευρώ», θα συμβάλει στον περιορισμό των ζημιών στο μέτρο του δυνατού.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές», δήλωσε ο Αλτμάιερ, προειδοποιώντας ότι η άρση των περιορισμών σε γρήγορο χρόνο μπορεί να διακινδυνεύσει την αναζωπύρωση της νόσου.

«Μόνο αν ξαναρχίσουμε την οικονομική και κοινωνική ζωή με μετριοπάθεια μπορούμε να ξεκινήσουμε μια σταδιακή ανάκαμψη ήδη ξεκινώντας από το δεύτερο μισό του χρόνου», είπε.

Οι δηλώσεις του έρχονται έπειτα από τη δημοσίευση των στοιχείων ότι το κλείσιμο των επιχειρήσεων και η απώλεια εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη κατέστρεψε την εμπιστοσύνη στις εταιρείες και τα νοικοκυριά και ώθησε την οικονομία της ηπείρου σε μια βαθιά ύφεση.

Ο μηνιαίος δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ρεκόρ πτώσης τον Απρίλιο και τώρα πλησιάζει τα επίπεδα είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία.

Οι εταιρείες ανησυχούν για τη ζήτηση, ενώ οι προσδοκίες για την απασχόληση έχουν μειωθεί πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές είναι λιγότερο πιθανό να πραγματοποιήσουν σημαντικές αγορές.

Ο δείκτης, που χρονολογείται από το 1985, έπεσε στο 67 από το 94,2 τον Μάρτιο, λίγο πάνω από το χαμηλό του 2009, το 65,5.

Η έκθεση παρέχει μόνο ένα στιγμιότυπο της ζημιάς που έχουν προκαλέσει στις οικονομίες τα lockdown.

Οι κυβερνήσεις έχουν επίγνωση του οικονομικού κόστους και κάνουν απεγνωσμένα σχέδια για να ανοίξουν ξανά τις επιχειρήσεις πριν η ζημιά αποβεί μη αναστρέψιμη.