Η Τουρκία έχει νέο σχέδιο για να ξετρυπώσει τις απίστευτες ποσότητες χρυσού που βρίσκονται κάτω από τα στρώματα και να τις φέρει πίσω στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσει την οικονομία της.

Οι τουρκικές τράπεζες και τα διυλιστήρια χρυσού έχουν βοηθήσει στη μεταφορά άνω των 100 τόνων χρυσού που ήταν κρυμμένος στα σπίτια των ανθρώπων, πίσω στο χρηματοοικονομικό σύστημα της χώρας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.  Ένα κορυφαίο διυλιστήριο χρυσού ξεκίνησε ένα πρότζεκτ σε συνεργασία με 12 μεγάλες εμπορικές τουρκικές τράπεζες πριν από μια δεκαετία, για να ενθαρρύνει τους Τούρκους να σταματήσουν να αποθηκεύουν χρυσό στο σπίτι.

«Γνωρίζουμε  ότι υπάρχουν περίπου 3.000 έως 5.000 τόνοι χρυσού  κρυμμένοι κάτω από τα στρώματα, κάτι που ισοδυναμεί με μια άτυπη οικονομία με μέγεθος από 200 έως 300 δισεκατομμύρια δολάρια», ανέφερε η Ayşe Esen, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Istanbul Gold Refinery.

Το Τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών και το Διυλιστήριο Χρυσού της Κωνσταντινούπολης θα επιτρέψουν σε επιλεγμένους κοσμηματοπώλες να συλλέξουν χρυσό από πολίτες και να τον καταθέσουν σε κρατικές τράπεζες. Μια σημαντική διαφορά βάσει των νέων κανονισμών είναι ότι οι πελάτες θα μπορούσαν να αποσύρουν φυσικό χρυσό, σύμφωνα με τον Aysen Esen, διευθύνοντα σύμβουλο του διυλιστηρίου.Οι προηγούμενες προσπάθειες για την εισαγωγή χρυσού στο σύστημα έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει. Υπολογίζεται ότι 5.000 τόνους βρίσκονται κάτω από τα στρώματα!

Η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές του πολύτιμου μετάλλου παγκοσμίως. Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν το χρυσό ως προστασία από τον πληθωρισμό και παραδοσιακά αποτελεί το δώρο συγγενών και φίλων σε μια σειρά εκδηλώσεων από γάμους έως τελετές περιτομής. Με χρυσό πληρώνουν το ενοίκιό τους και οι έμποροι στο στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, μια από τις παλαιότερες κλειστές αγορές στον κόσμο. Με βάση τους ισχύοντες κανόνες οι κάτοχοι χρυσού μπορούν να τον ανταλάσσουν με τουρκικές λίρες χωρίς διαμεσολαβητές.

Το διυλιστήριο, το μεγαλύτερο της Τουρκίας, εργάζεται σε ένα σύστημα αποτίμησης χρυσού για σχεδόν πέντε χρόνια και ανέπτυξε λογισμικό αξίας «εκατομμυρίων δολαρίων» για να βοηθήσει τους κοσμηματοπώλες να εκτιμήσουν την αξία του χρυσού. Οι δοκιμές άρχισαν τον Ιούλιο με τρεις κρατικές τράπεζες και τις θυγατρικές τους. Το διυλιστήριο έχει μέχρι τώρα ορίσει 70 κοσμηματοπωλεία σε 20 επαρχίες και στοχεύει να τα αυξήσει σε 1.000 σε 81 επαρχίες.Το απόθεμα χρυσού αυξήθηκε φέτος μετά και το τελευταίο κύμα υποτίμησης της τουρκικής λίρας.«Παρά τις περιοδικές σκαμπανεβάσεις, βλέπουμε ότι οι αποταμιευτές αναζητούν συνεχώς χρυσό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαράκ στο Bloomberg. «Έχουμε επικεντρωθεί στις πωλήσεις σε χρυσό, με στόχο να προσελκύσουμε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τις αποταμιεύσεις που είναι επί του παρόντος εκτός, τις λεγόμενες αποταμιεύσεις κάτω από το στρώμα».