Ο γενικός πληθωρισμός έχει πιθανώς κορυφωθεί, αλλά ορισμένα από τα «πιο προβληματικά στοιχεία» όπως ο τομέας των υπηρεσιών εξακολουθούν να παρουσιάζουν ανοδική τάση σε ορισμένες χώρες, δήλωσε η Γκίτα Γκοπίναθ, πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV, προσθέτοντας ότι το 2023 θα είναι μια «σκληρή χρονιά».

Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, που αναμένονται στο τέλος του μήνα, θα είναι «στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές που παρουσιάσαμε τον Οκτώβριο», είπε. «Έπειτα από περίπου τρεις γύρους υποβαθμίσεων, αυτήν την στιγμή, δεν εξετάζουμε κάποιο χειρότερο σενάριο». «Ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο φέτος, βελτιώνεται προς το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια μέχρι το 2024», πρόσθεσε η Γκοπίναθ. «Αυτό συμβαίνει επειδή βλέπουμε σημάδια ανθεκτικότητας».

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του  ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Η επιχειρηματική και οικονομική ελίτ βρίσκονται στο Νταβός για να συζητήσουν παγκόσμια ζητήματα, όπως η κλιματική κρίση, το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος και η ασφάλεια των τροφίμων και της ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Αυστρία: Η Ελλάδα στην κορυφή των κρατήσεων για το 2023

Γεωργιάδης: Η αξία του μέσου «Καλαθιού» παραμένει σταθερή για 12η εβδομάδα παρά τον πληθωρισμό (tweet)