Κατά του σχεδίου αμοιβών των στελεχών της Goldman Sachs καλεί τους μετόχους της να ψηφίσουν η αμερικανική συμβουλευτική Glass, Lewis & Co., μετά τις υψηλές αυξήσεις που έλαβαν οι επικεφαλής της τράπεζας το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο όμως τα κέρδη της υποχώρησαν σημαντικά.

Η κορυφαία αμερικανική εταιρεία, που αποτελεί βασική παρουσία στις ετήσιες ψηφοφορίες των μετόχων, έκανε λόγο για «σημαντική αποσύνδεση μεταξύ αμοιβών και επιδόσεων» στην Goldman Sachs.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η τράπεζα είχε αυξήσει την αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου Ντέιβιντ Σόλομον σε 31 εκατ. δολάρια, με άλμα 24%, για ένα έτος κατά το οποίο τα κέρδη της Goldman Sachs σημείωσαν πτώση κατά παρόμοιο ποσοστό.

«Αυτό δεν εμπνέει αισιοδοξία ότι η συνεχιζόμενη αποσύνδεση θα βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα», δήλωσε η Glass Lewis, συμπληρώνοντας: «Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, πιστεύουμε ότι οι μέτοχοι μπορούν εύλογα να μην υποστηρίξουν αυτήν την πρόταση».

Αύξηση αμοιβής είχαν το 2023 και τα υπόλοιπα εκτελεστικά στελέχη της Goldman Sachs, όπως ο Chief Operating Officer, Τζον Γουόλντρον, οι αποδοχές του οποίου αυξήθηκαν κατά 28%, στα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Η Glass, Lewis & Co. ανακοίνωσε ακόμη ότι οι μέτοχοι της Goldman θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη δυσαναλογία ανάμεσα στις αμοιβές και τα κέρδη της τράπεζας, η οποία έλαβε βαθμό «F» για δεύτερη διαδοχική φορά. Τον ίδιο βαθμό είχε λάβει η τράπεζα και πέρυσι, ωστόσο η αμερικανική συμβουλευτική τότε είχε συστήσει στους μετόχους να εγκρίνουν τις αμοιβές.

Το ΔΣ της Goldman προχώρησε σε αύξηση της αμοιβής του Ντέιβιντ Σόλομον, περνώντας ένα μεγάλο διάστημα του προηγούμενου έτους προσπαθώντας να εξαλείψει τις εσωτερικές διαμάχες και να παρουσιάσει στους επενδυτές μια απλοποιημένη στρατηγική. Αφού εγκατέλειψε τις φιλοδοξίες της για τον τομέα της λιανικής τραπεζικής, η Goldman Sachs στράφηκε ξανά σε επιχειρηματικούς τομείς, στους οποίους είχαν εστιάσει οι προκάτοχοι του Ντέιβιντ Σόλομον.

Η Γενική Συνέλευση της τράπεζας, στην οποία η Goldman επιδιώκει να λάβει την έγκριση των αμοιβών από τους μετόχους, θα γίνει στις 24 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Oι νεότερες εκτιμήσεις για ΗΠΑ, Ευρώπη, πληθωρισμό και ανάπτυξη – Πού «βλέπει» τον S&P 500

Αυξήθηκαν οι παραγγελίες για ναυπηγήσεις δεξαμενόπλοιων και φορτηγών το 2024

Αυτό είναι το επόμενο βήμα για να φοράμε πιο «πράσινα» παπούτσια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ