Eν μέσω της τραπεζικής κρίσης του προηγούμενου μήνα, τα quant funds προχώρησαν σε επενδύσεις ύψους $170 δισεκατομμυρίων στις αγορές των ΗΠΑ. Τώρα πια, όμως, σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman Sachs, Σκοτ Ρούμπνερ, οι επενδυτικές αυτές αναμένεται να αλλάξουν τη στρατηγική τους.

Βάσει της έρευνάς του, τα «trigger signals» τα οποία χρησιμοποιούν οι commodity trading advisers (CTAs) οι οποίοι αξιοποιούν τη δυναμική των τιμών των assets μέσω long και short στοιχημάτων στις αγορές των futures, υποδεικνύουν πως τα επενδυτικά ταμεία αυτά έχουν πια απολέσει το momentum τους. 

Είτε πρόκειται για quant funds τα οποία βασίζονται στα δεδομένα της μεταβλητότητας, είτε για quant funds τα οποία απλά ακολουθούν τις τάσεις του κλάδου, οι διαχειριστές κεφαλαίων ενδέχεται να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε πώληση μετοχών αξίας $276 δισεκατομμυρίων τον ερχόμενο μήνα σε περίπτωση πτώσης. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένης της αυξημένης έκθεσής τους στην αγορά, τα quant funds θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω επενδύσεις μόλις $25 δισ. σε περίπτωση ενός νέου ράλι. 

Αυτό, βέβαια, αποτελεί άσχημα νέα για τους «bulls» οι οποίοι ήλπιζαν για περαιτέρω ράλι των αγορών αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη χειρότερη ημερήσια συνεδρίαση του S&P 500 εδώ και πάνω από ένα μήνα λόγω των ανησυχητικών νέων της First Republic Bank, τα οποία υποδεικνύουν πως η τραπεζική κρίση ενδέχεται να μην έχει, ακόμα, τελειώσει.

Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τότε η πώληση στην οποία ενδέχεται να προβούν τα quants μπορεί να ασκήσει περαιτέρω πτωτικές πιέσεις σε μία αγορά η οποία ήδη βρίθει από την επιφυλακτικότητα των επενδυτών όσον αφορά τη σταθερότητά της αλλά και τις ανησυχίες για την επερχόμενη συμφωνία -ή απουσία συμφωνίας- όσον αφορά το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους των ΗΠΑ. 

Δεδομένης της περίπλοκης μακροοικονομικής κατάστασης το περασμένο έτος, η μέθοδος συστημικής ανάλυσης των ροών της αγοράς έχει γίνει αποδειχθεί εξαιρετικός τρόπος «διαλεύκανσης» της πορείας της αγοράς εν μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Στα τέλη Μαρτίου, όταν οι αναλυτές της Wall Street καλούνταν να αποκωδικοποιήσουν τις επιπτώσεις της τραπεζικής κρίσης στην ευρύτερη αγορά, ο Ρούμπνερ είχε τονίσει πως οι μετοχές θα καταγράψουν ράλι δεδομένης της αμυντικής τοποθέτησης των επενδυτών, κάτι το οποίο αποδείχθηκε σωστό.

Αν και τα μεγάλα quantitative funds αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των επενδυτικών τάσεων, δεν είναι ο μόνος μεγάλος παίκτης στην ευρύτερη αγορά. Η εκτίμηση των κινήσεών τους μπορεί, μεν, να αποδεικνύεται κάτι το θετικό όσον αφορά το «οπλοστάσιο» των αναλυτών, αλλά οι προβλέψεις για τις γενικότερες τάσεις της Wall Street παραμένουν ως επί το πλείστον μία ανακριβής επιστήμη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πριν από την πτώση του 1,6% της περασμένης Τρίτης, ο S&P 500 δεν είχε καταγράψει πτώση άνω του 1% τον Απρίλιο και πιθανώς θα έκλεινε το μήνα με σταθερά θετικό πρόσημο. Τώρα πια, όμως, ο δείκτης αναμένεται να καταγράψει τη μικρότερη μηνιαία αλλαγή από τον Ιούνιο του 2017.

Τα quant funds, εν μέρει λόγω της γενικότερης σταθερότητας των μετοχών το τελευταίο διάστημα, είχαν προχωρήσει σε αγορά μετοχών, στηρίζοντας την αγορά. Οποιαδήποτε αλλαγή στις τάσεις αυτές θα κλυδωνίσει την αναπτυξιακή τροχιά της αγοράς και θα αναδείξει τους κινδύνους που ελοχεύουν σε αυτή.

Όπως ανέφερε πρόσφατα και ο γνωστός αναλυτής της JPMorgan Chase & Co., Μάρκο Κολάνοβιτς, η γενικότερη σταθερότητα των αγορών οφειλόταν ως επί το πλείστον σε τεχνητές πιέσεις. Οι πιέσεις αυτές ασκήθηκαν από τους επενδυτές οι οποίοι προχωρούν σε πώληση των options και οι οποίοι κατ’ αυτόν τον τρόπο προκαλούν μία intraday αναστροφή των τιμών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Διαβάστε ακόμη

Λογαριασμοί ρεύματος: 15 €MWh η νέα επιδότηση για Μάιο και Ιούνιο

Η ΕΚΤ αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια – Η μικρότερη παρέμβαση των τελευταίων 10 μηνών

Πώς οι απατεώνες στο διαδίκτυο προσεγγίζουν τα θύματα και αδειάζουν λογαριασμούς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ