Σε συμφωνία με την China Southern Power Grid κατέληξε η ιταλική Enel για την πώληση σειράς συμμετοχών της στην Λατινική Αμερική, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ιταλίας προσπαθεί να μειώσει το χρέος της.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο ανακοίνωση της Enel η εταιρεία πούλησε τις δραστηριότητες διανομής που κατείχε στο Περού για περίπου 2,9 δισ. δολάρια, ενώ η επιχειρησιακή αξία των δραστηριοτήτων ανέρχεται σε 4 δισ. δολάρια.

Η πώληση εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο της Enel, το οποίο προβλέπει την αναθεώρηση της γεωγραφικής παρουσίας της εταιρείας και τη μείωση του χρέους, το οποίο ανήλθε σε περίπου 60 δισ. ευρώ (65 δισ. δολάρια) στο τέλος του περασμένου έτους.

Η στρατηγική της εταιρείας περιλαμβάνει επίσης διάθεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 21 δισ. ευρώ, κυρίως στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, ενώ επικεντρώνεται σε έξι μεγάλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, των ΗΠΑ και της Βραζιλίας.

Η πώληση αναμένεται να μειώσει το ενοποιημένο καθαρό χρέος κατά περίπου 3,1 δισ. ευρώ το 2023 με θετική επίδραση στα καθαρά έσοδα περίπου 500 εκατ ευρώ, ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρεία.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο η έξοδος της εταιρείας από το Περού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς η Enel κατέχει ακόμα μια επιχείρηση παραγωγής στη χώρα – με πάνω από 2 GW εγκατεστημένης ισχύος, σχεδόν το ήμισυ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – για την οποία αναζητά αγοραστή. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Enel οι επιχειρήσεις παραγωγής και διανομής στο Περού έχουν περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια πελάτες, ενώ διένειμαν 8.441 γιγαβατώρες το 2021.

Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της China Southern Power (CSGI) στη Λατινική Αμερική. Η CSGI έχει αγοράσει επιπλέον ποσοστό 28% στη χιλιανή εταιρεία κοινής ωφέλειας Transelec. Η Λατινική Αμερική έχει γίνει μια περιοχή-κλειδί για τις κινεζικές εταιρείες που αναζητούν εναλλακτικές αγορές εν μέσω αυξημένου ελέγχου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη συμφωνία της με την ιταλική εταιρεία για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών και των θυγατρικών της στη Ρουμανία, έναντι αντιτίμου ύψους 1.260 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο «οδικός χάρτης» μετά τις πρώτες εκλογές στις 21 Μαΐου

Τσάρλι Τζάβις: Η startupper που «φέσωσε» την JP Morgan (pic)

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στη 2η θέση παγκοσμίως η απόδοση του Γενικού Δείκτη – Κέρδη έως 47% στα blue chips