Ο τεχνολογικός Ψυχρός Πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχει θέσει σε αμφιβολία τις αμήχανες προσπάθειες της Ευρώπης να καταφέρει να χαράξει μια ελκυστική διπλωματική πορεία ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις.

Τα πολύ γρήγορα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G είναι το πιο ορατό παράδειγμα. Η ΕΕ δεν θέλει να ακολουθήσει ως αντιγραφέας την απαγόρευση του Donald Trump για την Huawei Technologies Co Ltd. της Κίνας (παρά την απειλή του Trump να περιορίσει την ανταλλαγή πληροφοριών με τους Βρετανούς, εκτός εάν αυτοεξαιρεθούν από την κοινή πολιτική). Ωστόσο, ούτε η Ευρώπη θέλει να κλείσει τα μάτια ενώπιον της κινεζικής απειλής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ενώπιον των αποδείξεων για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της χώρας. Οι ηγέτες της ηπείρου προσπαθούν να βρουν τη δική τους ενωμένη πορεία. Είναι μια ενθαρρυντική φιλοδοξία, αλλά που απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα.

Θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα για την εξέλιξη του θέματος περί τα τέλη Ιουνίου, οπότε τα κράτη μέλη της ΕΕ πρόκειται να ολοκληρώσουν το πρώτο στάδιο της προσπάθειας να ενισχύσουν την ασφάλεια των δικτύων κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη την περιοχή. Στόχος είναι να καθοριστούν κοινά τεχνικά πρότυπα και να συνεργαστούν οι χώρες, με σκοπό να εντοπίσουν τυχόν αδύναμους κρίκους που θα μπορούσαν να «μολύνουν» το σύστημα γενικότερα. Αυτό έχει ως στόχο να θέσει τις βάσεις για μια ενιαία “εργαλειοθήκη” για την τεχνολογία 5G από την πλευρά του ευρωπαϊκού μπλοκ, μέχρι το τέλος του έτους.