Η επίμονη ακρίβεια στα τρόφιμα, σίγουρα, δεν αντανακλά την πρόσφατη κάμψη στον γενικό πληθωρισμό της Ισπανίας, ο οποίος τον Ιούνιο βρέθηκε κάτω του 2%, σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη.

Η «παγωμάρα» που επικρατεί στην εστίαση είναι ενδεικτική του τι ακριβώς συμβαίνει στην ιβηρική χώρα, με την τιμή της παέγια να κάνει άλμα 14,5%, «τρέχοντας» με πολλαπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον γενικό δείκτη τιμών.

Το άλμα συνιστά αποτέλεσμα της μεγάλης ανόδου στις τιμές του λαδιού (+31%) και του ρυζιού (+21,9%), ενώ κάπως μικρότερη είναι η συνεισφορά του ψαριού (+3%).

Οι ανατιμήσεις στο ισπανικό παραδοσιακό πιάτο, ένα από τα πλέον αγαπημένα των τουριστών και των ντόπιων, αποτυπώνει τις επίμονες πιέσεις στον κλάδο των τροφίμων, όπου οι τιμές εξακολουθούν να «τρέχουν» με διψήφιο ρυθμό (άνω του 10%).

Κι όλα αυτά, ενώ ο γενικός πληθωρισμός βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα μόλις στο 1,6%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επανερχόμενος εντός του στόχου της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας (2%).

Αναμφίβολα, η κατάσταση που διαμορφώνεται στο πεδίο των τιμών διαδραματίζει καίριο ρόλο στην προεκλογική περίοδο της χώρας, με τις βουλευτικές κάλπες να είναι προγραμματισμένες για τις 23 Ιουνίου, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον κεντροαριστερό Πέδρο Σάντσεθ.

Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, έχει επανειλημμένως ασκήσει κριτική στον αντίπαλό του, θέτοντας στο επίκεντρο το υψηλό κόστος των τροφίμων.

Από την πλευρά του, ο Σάντσεθ έχει ήδη αντιληφθεί ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει ακόμα και γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισε να επεκτείνει τα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας, τα οποία πλέον ανέρχονται στα 3,8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα

Οι «έφιπποι διάολοι», η Έφη, ο Τζανακό, ο Μαραντζίδης και τα ξινά τρολ, ο σιωπηρός Γεράρδος και οι μεγάλες μπίζνες στις μαρίνες

Κώστας Γεράρδος (Πλαίσιο): Νέο επενδυτικό πλάνο 40 εκατ. και ενδιαφέρον για την Κωτσόβολος

Πληροφορική: «Καύσωνας» στον κλάδο με διψήφιο αριθμό εξαγορών – Ο «χάρτης» των φετινών deals

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ