Bloomberg

H Square αγοράζει την Afterpay έναντι $29 δισ. στο ακριβότερο deal εξαγοράς αυστραλιανής εταιρείας

  • newsroom


H φιλοσοφία πίσω από την Afterpay «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα» θεωρείται ως η πλέον «εναλλακτική λύση» στην παραδοσιακή πίστωση

Η Square Inc., η πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών με επικεφαλής τον ιδρυτή του Twitter Inc. Τζακ Ντόρσεϊ, προχωρά στην εξαγορά της Αυστραλιανής εταιρείας Afterpay Ltd.

Η Afterpay είναι μια εταιρεία που παρέχει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αγοράζουν διάφορα προϊόντα με πίστωση και να τα πληρώνουν αργότερα με δόσεις. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους – που μπορεί να μην διαθέτουν πιστωτική κάρτα – για να αγοράσουν ρούχα, προϊόντα ομορφιάς και είδη σπιτιού. Δεν υπάρχουν τέλη ή τόκοι αρκεί οι πελάτες να εξοφλήσουν εγκαίρως τα χρέη τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Square, η συμφωνία για την αγορά της Αυστραλιανής εταιρείας που έχει ως βάση της τη φιλοσοφία «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα» χαρακτηρίζεται ως μια τεράστια ευκαιρία. Επιθυμεί να ενσωματώσει την Afterpay τόσο στην καταναλωτική εφαρμογή Cash App, όσο και στο προϊόν πωλητή που διαθέτει για μικρές επιχειρήσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του ο κύριος οικονομικός διευθυντής Amrita Ahuja.

«Είναι πολύ διαφορετικό από το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο χρηματοδότησης καταναλωτών». Το μοντέλο «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα» θεωρείται ως η πλέον “εναλλακτική λύση” στην παραδοσιακή πίστωση. «Από την ίδρυσή μας έως και σήμερα θεωρούμε ότι βασική προτεραιότητα για τους πελάτες μας, είτε εμπόρους είτε καταναλωτές, είναι το να έχουν γρήγορη πρόσβαση σε κεφάλαια», πρόσθεσε.

Οι μέτοχοι της Afterpay ενδέχεται, ωστόσο, να απορρίψουν την προτεινόμενη προσφορά της Square, σύμφωνα με τα όσα έγραψαν αναλυτές του Bloomberg Intelligence τονίζοντας ότι η προσφορά είναι κάτω από την κορυφή της μετοχής νωρίτερα φέτος και η ανάπτυξή της εν λόγω εταιρείας είναι ταχύτερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη της αμερικανικής εταιρείας.

Εάν πράγματι επιτευχθεί η εξαγορά τότε θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία μιας αυστραλιανής εταιρείας, ξεπερνώντας την προσφορά ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μιας ομάδας συνταξιοδοτικών ταμείων τον περασμένο μήνα για το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ.

Κοινός σκοπός

«Η Square και η Afterpay έχουν έναν κοινό σκοπό», υποστήριξε ο Ντόρσεϊ. «Δημιουργήσαμε την επιχείρησή μας για να κάνουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο δίκαιο, προσβάσιμο και χωρίς αποκλεισμούς, και η Afterpay έχει δημιουργήσει μια αξιόπιστη μάρκα βασιζόμενη σε αυτές τις αρχές». 

Square

Η πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών ανέφερε μικτό κέρδος δεύτερου τριμήνου 1,14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένο κατά 91% σε ετήσια βάση. Ο ακαθάριστος όγκος πληρωμών, ή το συνολικό ποσό των πληρωμών που επεξεργάστηκαν στην πλατφόρμα της Square, αυξήθηκε κατά 88% στα 42,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. Οι αναλυτές, κατά μέσο όρο, προέβλεπαν 36,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg. Τα συνολικά έσοδα, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin, υπολογίζονται στα 4,68 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο τα έσοδα Bitcoin άγγιξαν τα 2,72 δισεκατομμύρια δολάρια, αισθητά πιο χαμηλά από τα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Η Square έσπευσε να απαντήσει ότι τα έσοδα του Bitcoin μειώθηκαν λόγω «μειωμένης σταθερότητας στην τιμή του Bitcoin, η οποία επηρέασε τη συναλλακτική δραστηριότητα σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα».

Διαβάστε ακόμη:

Λάθος εκκαθαριστικά: Απειλούνται και με πρόστιμα όσοι έπεσαν θύματα του Taxisnet

Ο καύσωνας διαρκείας ανάβει φωτιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας – Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό (upd)

Self test: Για ποιους εργαζόμενους έρχονται τσουχτερά πρόστιμα και στέρηση μισθού (vid)