Στο κυνήγι των λανθασμένων εκκαθαριστικών ρίχνεται πλέον η ΑΑΔΕ, προκειμένου να εντοπίσει τους φορολογουμένους στους οποίους έστειλε «λάθος λογαριασμό» η εφορία. Και αντί η διαδικασία υποβολής να ολοκληρώνεται, ακόμα και δηλώσεις που ήδη έγιναν ακυρώνονται και πρέπει να υποβληθούν ξανά. Η διαδικασία εξελίσσεται έτσι στο μαρτύριο του Σίσυφου, αφού απομένουν μόλις 20 εργάσιμες για να υποβληθούν συνολικά 3 εκατομμύρια δηλώσεις εισοδήματος που εκκρεμούν –και ενώ μετά από 2 μήνες υποβλήθηκαν ως τώρα συνολικά 3,6 εκατ. δηλώσεις Ε1.

Στις επόμενες ώρες ή ημέρες αναμένεται η ΑΑΔΕ να αποστείλει ατομικές ειδοποιήσεις για να ενημερώσει όσους πρέπει, ότι το σύστημα Taxisnet για το λάθος. Ωστόσο προκύπτουν και νέα προβλήματα, μετά την αποκάλυψη για τα λάθος εκκαθαριστικά που έστελνε το Taxisnet:

–    Η ΑΑΔΕ δεν έχει βγάλει ακόμα καμία επίσημη ανακοίνωση για το πρόβλημα που ανέκυψε εδώ και μία εβδομάδα, ούτε για την έκταση και την επίλυσή του. Και ενώ πρόκειται για ένα πρωτοφανές στα χρονικά λάθος, δεν έχει επισημοποιηθεί η αιτία του προβλήματος στα υπολογιστικά συστήματα, ούτε αν θα διερευνηθεί πχ αν έπεσε θέμα χάκερ η ΑΑΔΕ, αν υπήρξε ανθρώπινο λάθος ή μη, γιατί δεν λειτούργησε κάποιο σύστημα εσωτερικού ελέγχου –αν υπάρχει- ή και εάν έχει συμβεί ποτέ ξανά κάτι ανάλογο αλλά δεν διέρρευσε όπως  τώρα. και όλα αυτά, δεδομένου ότι αγγίζει ευαίσθητα προσωπικά, οικονομικά και επιχειρηματικά δεδομένα.

– Αντιθέτως, ανώνυμες πηγές της ΑΑΔΕ διέρρεαν ότι «αντιμετωπίστηκε από την ΑΑΔΕ το τεχνικό πρόβλημα στο Taxisnet που οδηγούσε σε λάθος υπολογισμό του φόρου σε ελεύθερους επαγγελματίες με παρακράτηση φόρου εισοδήματος». Παρότι δεν φταίνε σε τίποτα δηλαδή, οι φορολογούμενοι και οι λογιστές τους θα κληθούν να υποβάλουν ξανά την φορολογική τους δήλωση –ως τροποποιητική την φορά αυτή.

–  Αν ισχύει όμως και δεν αλλάξει επισήμως αυτό που ως τώρα οι ίδιες «πηγές» διέρρεαν, οι φορολογούμενοι που έπεσαν θύματα του Taxisnet «θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς επιβαρύνσεις, μέσα στην κανονική προθεσμία». Δηλαδή απειλούνται, αν δεν το πράξουν μέχρι 27 Αυγούστου, να κληθούν να πληρώσουν …και πρόστιμο για λάθος που δεν το έκαναν οι ίδιοι, αλλά το σύστημα Taxisnet!  

Ανακύπτει έτσι ξανά ζήτημα (όπως και στην περίπτωση με τον «φόρο 135 ευρώ για 44 ευρώ» αδήλωτα αναδρομικά συντάξεων) για το αν και πότε πρέπει να υποβάλλεται «πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεως», αλλά και για το ύψος του (100 – 250 ευρώ).

–  Ακόμα χειρότερα όμως, από αυτήν την εβδομάδα ήδη πολλά φοροτεχνικά γραφεία θα κλείσουν για διακοπές καθώς έσπευσαν και εξυπηρέτησαν έγκαιρα τους πελάτες τους, χωρίς να μπορούν να φανταστούν τι θα συμβεί. Και οι ίδιοι οι φορολογούμενοι μπορεί να βρίσκονται σε άδεια, ακόμα και εκτός Ελλάδος. Για τις τύχες όλων όσων εκπλήρωσαν εγκαίρως το καθήκον τους, όπως τους καλούσε, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει να δηλώσει τότε, παρ’ εκτός μόνον ότι «καμία παράταση δεν χρειάζεται να δοθεί» στις υποβολές των δηλώσεων.

–  Οι «πηγές» της ΑΑΔΕ αναφέρουν επίσης ότι το πρόβλημα εντοπίζεται «σε συγκεκριμένους ελεύθερους επαγγελματίες με παρακράτηση φόρου εισοδήματος». Καθησυχάζουν δηλαδή (ανωνύμως  ή μέσω τρίτων) πως το λάθος δεν αφορά πολύ τον κόσμο, ούτε άλλες κατηγορίες φορολογουμένων. Εμμέσως συστήνουν στους φορολογουμένους να μην ελέγξουν ξανά τις δηλώσεις που έχουν ως τώρα υποβάλει, αλλά να περιμένουν αν η ΑΑΔΕ θα τους ειδοποιήσει πως το Taxisnet έκανε λάθος στον λογαριασμό που θα πληρώσουν.

Ωστόσο η έκταση του προβλήματος ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη κι από αυτήν που ως τώρα αναφέρουν οι πληροφορίες. Άλλες πληροφορίες που δεν προέρχονται από «πηγές» της ΑΑΔΕ αλλά από ρεπορτάζ,  κάνουν λόγο για λάθη όχι μόνον σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και άλλες κατηγορίες όπως πχ μέλη διοικήσεων.

Καθώς το λάθος δεν εντοπίστηκε πρωτογενώς από την ΑΑΔΕ αλλά αφού ειδοποιήθηκε από ιδιώτες λογιστές που χρησιμοποιούν ιδιωτικά λογισμικά προγράμματα συμπλήρωσης και εκκαθάρισης των δηλώσεων, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ασυμφωνίες στον τελικό φόρο διαπίστωναν και πολλές βδομάδες πιο πριν οι φοροτεχσνικοί, και όχι μόνον τις τελευταίες 5-6 ημέρες.  Και επίσης, όχι μόνον σε ελεύθερους επαγγελματίες, γεγονός που αναγκάζει τα λογιστικά γραφεία να κάνουν και επανέλεγχο των δηλώσεων πελατών τους, εμποδίζοντάς τους από το να προχωρήσουν στην υποβολή των επόμενων δηλώσεων.

Άγνωστο παραμένει επίσης ποια ημέρα του Αυγούστου θα στείλει τις ειδοποιήσεις η ΑΑΔΕ ή, τουλάχιστον, μέχρι ποια καταληκτική ημερομηνία θα είναι σίγουροι όλοι ότι, αφού δεν πήραν ειδοποιητήριο, δεν τους αφορά το όλο θέμα.

Κάποιες πληροφορίες μέσα από την ΑΑΔΕ υποβαθμίζουν το ζήτημα κάνοντας λόγο για μόλις 2.500 πιθανά λάθη σε δηλώσεις όλα και όλα. Και αν ακόμα η εικόνα αυτή επιβεβαιωθεί τελικώς πως ισχύει, ελλείψει επίσημης ενημέρωσης και ενόψει αναχώρησης λόγω διακοπών, ενδέχεται πολλοί να ανησυχούν. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα και μέχρι τον «εντοπισμό» του όποιου λάθους τελικώς προέκυψε,  είχαν υποβληθεί και άλλες 100.000 δηλώσεις από ελεύθερους επαγγελματίες.

Και μόνον το πόσοι πολλοί δηλαδή έχουν πιθανώς λόγο να ανησυχούν και να θέλουν να επανελέγξουν τις δηλώσεις Ε1 και Ε3 από μόνοι τους, μπορεί να προκαλέσει επιπρόσθετη επιβάρυνση και πίεση για τους πολίτες, τους λογιστές και το ίδιο το σύστημα υποβολής των δηλώσεων.

Και παρότι το πρόβλημα έφτασε να αναφερθεί ακόμα και στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη από τον βουλευτή ΝΔ Βασίλειο Σπανάκη, καμία επίσημη ανακοίνωση από αρμόδιους φορείς ως τώρα δεν υπάρχει, η οποία να αναφέρει (α) ότι όντως διαπιστώθηκε λάθος και ποιο ακριβώς ή (β) ότι διορθώθηκε οριστικά και δια παντός.

Αντιθέτως -αν ευσταθούν τουλάχιστον όσα έγιναν γνωστά από «πηγές» της ΑΑΔΕ-  ακόμα και για λάθη που τα έκανε το Taxisnet, αντί να το διορθώσει οίκοθεν η Υπηρεσία, οι πολίτες και οι λογιστές θα υποχρεωθούν να υποβάλλουν ξανά τις ίδιες δηλώσεις μέσα στον Αύγουστο για να τις διορθώσουν, χωρίς μάλιστα να παρατείνεται η καταληκτική διορία υποβολής τους,   ίσως γιατί …ούτε το νομικό σύστημα να μην είχε προβλέψει  πως  μπορεί το Taxisnet να κάνει λάθη , ώστε να γίνεται να τα διορθώνει από μόνο του.

Διαβάστε ακόμη:

Ο καύσωνας διαρκείας ανάβει φωτιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας – Συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό

Ούτε για καφέ χωρίς εμβόλιο – Έτοιμοι για την 3η δόση από μέσα Σεπτεμβρίου

Αλουμίνιο: Τεκτονικές αλλαγές στην αγορά φέρνουν έκρηξη τιμών