Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι πρόκειται για την… εκδίκηση της old school οικονομίας έναντι των σύγχρονων και μοντέρνων τάσεων. Άλλωστε, πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι η ρευστότητα της Exxon Mobil είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Alphabet, δηλαδή της Google; 

Έπειτα από αρκετά χρόνια στασιμότητας (κορωνοϊός, lockdown, πράσινη ενέργεια, στροφή στις ΑΠΕ), οι πετρελαϊκοί κολοσσοί φαίνεται ότι έχουν επιστρέψει για… τα καλά, αναδεικνυόμενοι σε «πρωταθλητές» του ρευστού. Κι αυτό, δεν έγινε τυχαία. 

Ο βασικός λόγος συνίσταται στη μεγάλη άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία σταθερά βρίσκεται στα επίπεδα των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, χάρη στη δυναμική ανάκαμψη της ζήτησης από τη διετή πανδημική κρίση. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δε, έρχονται να επιτείνουν το θετικό momentum, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες επιστρέφουν στα «βαριά» ορυκτά καύσιμα, σε μια προσπάθεια μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. 

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η Exxon Mobil, η οποία εμφάνισε ζημιές μέσα στην πανδημία (για πρώτη φορά στην ιστορία της), σήμερα να βρίσκεται στην τρίτη θέση των εταιρειών του S&P 500 με τις μεγαλύτερες ταμειακές ροές (πίσω μόνο από τις Apple και Microsoft). 

Όμως, δεν είναι μόνο η Exxon. Η Chevron, για παράδειγμα, εμφάνισε άλμα – έκπληξη στις ελεύθερες ταμειακές ροές, με τους αναλυτές να περιμένουν και νέα ρεκόρ τα επόμενα τρίμηνα.  

Exxon's free cash flow overtakes Alphabet's

Σύμφωνα με την ανάλυση του Jeff Currie της Goldman Sachs, ο «σπόρος» του πετρελαϊκού ράλι είχε φυτευτεί πριν μία 10ετία, όταν οι επενδυτές έσπευσαν να προτιμήσουν τις τεχνολογικές μετοχές έναντι των εμπορευμάτων, κάτι που οδήγησε σε αναιμικές επενδύσεις σε μια σειρά τομέων της «βαριάς» ενέργειας, όπως τα πετρελαϊκά κοιτάσματα και τα διυλιστήρια.  

Αυτό με τη σειρά του, αναπόφευκτα, οδήγησε σε αυξημένες τιμές καυσίμων, καθώς η προσφορά σταμάτησε κάποια στιγμή να καλύπτει τη ζήτηση και το πετρέλαιο άρχισε να γίνεται «δυσεύρετο». Έτσι, όσες εταιρείες παρέμειναν πιστές στα ορυκτά καύσιμα, μην σπεύδοντας να πηδήξουν στο άρμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δρέπουν σήμερα και τα περισσότερα οφέλη.   

Και το σημαντικότερο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνονται ενδείξεις μείωσης της ζήτησης για πετρέλαιο, παρά το γεγονός ότι πληθαίνουν οι ανησυχίες για τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης

Τόσο οι Exxon – Chevron, όσο και οι Shell – TotalEnergies εμφάνισαν ρεκόρ κερδοφορίας στο β’ τρίμηνο, με αποτέλεσμα να επεκτείνουν τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών (η Exxon είχε ήδη τριπλασιάσει τις επαναγορές), σε μια κίνηση επιβράβευσης των μετόχων, οι οποίοι συνέχισαν καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών να στηρίζουν τις πετρελαϊκές εταιρείες, κόντρα στο κύμα της πράσινης και ανανεώσιμης ενέργειας.  

Αυτή τη στιγμή, οι 10 κορυφαίες μετοχές (σε ετήσια απόδοση) στον S&P 500 προέρχονται αποκλειστικά από τον ενεργειακό τομέα, ο οποίος πλέον διαθέτει στάθμιση 4,5% στον βασικό δείκτη της Wall Street. Ένα ποσοστό υπερδιπλάσιο της προ-πανδημίας περιόδου.

Αντίθετα, οι 10 χειρότερες μετοχές είναι οι πρώην «σούπερ-σταρ» Netflix και Meta Platforms.  

Διαβάστε επίσης: