Η κυβέρνηση της Ελλάδας υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες της χώρας να επιταχύνουν τις πωλήσεις «κακών» δανείων τους, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον κατεστραμμένο (πιστωτικό) τομέα, σύμφωνα με δύο άτομα εξοικειωμένα με το θέμα.

Οι ελληνικές τράπεζες υποφέρουν καθώς έχουν επισφαλή δάνεια ύψους 88,6 δισ. ευρώ (100 δισ. δολ.), τα οποία αποτελούν κληρονομιά της περιόδου της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Αυτό περιορίζει τη δυνατότητά τους να παρέχουν πίστωση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και κινδυνεύει να τσακίσει την ανάπτυξη, καθώς η οικονομική ανάκαμψη φαίνεται να επιταχύνεται.

Η πρόταση της κυβέρνησης αφορά σε ένα μοντέλο ιταλικού τύπου, όπου το χρέος εκφορτώνεται σε οχήματα ειδικού σκοπού, τα οποία στη συνέχεια πωλούν ομόλογα σε επενδυτές, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην εντοπιστούν επειδή οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης πιθανές κρατικές εγγυήσεις για το πιο ασφαλές κομμάτι του χρέους.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κερδίσει 2% μέχρι στιγμής φέτος, αφού έπεσαν κατά περίπου 50% το 2018 λόγω αμφιβολιών ότι μπορούν να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους αρκετά γρήγορα. Ενώ πέρασαν με επιτυχία την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που τις υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το περασμένο έτος, τώρα δέχονται πιέσεις από τους εποπτικούς φορείς για να μειώσουν τις «κακές» πιστώσεις τους.

Ο δείκτης αναφοράς των ελληνικών τραπεζών έκλεισε κατά 6,2% υψηλότερα στο τέλος της διαπραγμάτευσης χθες, σε σύγκριση με την αύξηση κατά 1,9% του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι μία από τις πολλές που έχουν διατυπωθεί, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος εργάζεται επίσης πάνω σε ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες θα μεταφέρουν τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις σε ένα όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο στη συνέχεια θα πουλήσει ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει επισφαλή δάνεια.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει επίσης ένα σχέδιο για την διοχέτευση ποσού το οποίο μπορεί να ανέλθει έως και σε 1 δις ευρώ στις τράπεζες κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, με την επιδότηση μέρους των υποθηκών των νοικοκυριών.

heavy_baggage.JPG