Bloomberg

Οι ελλείψεις σε εργάτες γης εκτοξεύουν τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως

  • newsroom


Η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων καταρρέει ελλείψει προσωπικού - Σε όλο τον κόσμο, παρατηρείται τεράστια έλλειψη σε εργατικά χέρια - Ποια προβλήματα δημιουργούνται

Το τελευταίο διάστημα, οι εφοδιαστικές αλυσίδες πλήττονται σφοδρά για έναν ακόμη σοβαρό λόγο. Σε όλο τον κόσμο, παρατηρείται τεράστια έλλειψη σε εργατικά χέρια. Στο Βιετνάμ, χρειάστηκε η συμβολή του στρατού προκειμένου να ολοκληρωθεί η συγκομιδή του ρυζιού. Και στη Βραζιλία, χρειάστηκαν φέτος 120 ολόκληρες μέρες για τη συλλογή των κόκκων καφέ robusta ενώ μέχρι πρότινος χρειάζονταν παραδοσιακά 90 ημέρες.

Η παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων καταρρέει ελλείψει προσωπικού. Οι προμήθειες λιγοστεύουν και ορισμένοι εργοδότες αναγκάζονται να αυξήσουν τους μισθούς με διψήφιο ρυθμό αφενός για να προσελκύσουν νέους εργαζομένους και αφετέρου φοβούμενοι μην χάσουν τους παλιούς. Όλα αυτά σε συνδυασμό, απειλούν όμως, με εκτόξευση τις ήδη υψηλές τιμές των τροφίμων. Ειδικότερα, για το μήνα Ιούλιο, οι τιμές αυξήθηκαν συνολικά κατά 31% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται πως σχετίζεται άμεσα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Οι συνέπειες όμως είναι εντονότερες σε κλάδους όπως η γεωργία – από τις λιγότερο αυτοματοποιημένες βιομηχανίες στον κόσμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένα καταστήματα ξεμένουν από βασικά προϊόντα όπως το ψωμί και το κοτόπουλο. Στις ΗΠΑ, διανομείς χονδρικής όπως η Sysco Corp. και η United Natural Foods Inc. αναφέρουν καθυστερήσεις και επιβράδυνση της παραγωγής για είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Τζον Ντεβάνι, πρόεδρος της Washington State Tree Fruit Association, αναγνωρίζει ότι επαγγέλματα που σχετίζονται με την γεωργία είναι πράγματι απαιτητικά. «Είναι μια χειρωνακτική εργασία» τόνισε. «Αν η εναλλακτική λύση είναι να πατήσετε κουμπιά σε μια ταμειακή μηχανή, αυτό μπορεί να είναι πιο ελκυστικό». 

Οι εργοδότες προσπαθούν να δελεάσουν τους υπαλλήλους τους με υψηλότερους μισθούς και bonus. Η Chipotle Mexican Grill Inc. αύξησε πρόσφατα τις τιμές των μενού στις ΗΠΑ έως και 4% μετά την αύξηση της μέσης αμοιβής στα 15 δολάρια την ώρα. Οι εργαζόμενοι στην επεξεργασία χοιρινού κρέατος στην Smithfield Foods Inc. στη Νότια Ντακότα κερδίζουν πλούσια δώρα όπως ρολόγια Apple ή iPad μόλις συμπληρώσουν τις πρώτες τους 60 ημέρες.

Το πρόβλημα αυτό όμως δεν εντοπίζεται σε όλες τις χώρες. Μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης δεν έχει βιώσει με τον ίδιο τρόπο τις ελλείψεις αυτές όπως παραδείγματος χάρη το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το Brexit περιόρισε τη ροή των εργαζομένων από την ΕΕ. Η Κίνα αλλά και η Ινδία έχουν επίσης επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.

Διαβάστε ακόμη:

Οι αριθμοί που σήμαναν το «συναγερμό» για το επερχόμενο κύμα ακρίβειας

Ελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης: Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Τελευταία ευκαιρία για να σβήσετε φόρους και εισφορές με κρατικό χρήμα