Το «κύμα» των ανατιμήσεων για το οποίο προϊδέαζε η αγορά τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει και εκδηλώνεται, δημιουργώντας αφενός περισσότερα βάρη σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αφετέρου μεγαλύτερα προβλήματα για το σύνολο της οικονομίας που επιχειρεί να ανακάμψει.

Τα στοιχεία για τις ανατιμήσεις βασικών καταναλωτικών αγαθών που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπ. Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη μπορεί να μην καταγράφουν τη συνολική εικόνα, υπογραμμίζουν όμως, μία τάση που μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Ιδίως καθώς είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι έρχονται άμεσα νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος αυξάνοντας τη σχετική επιβάρυνση από πέρυσι σε ποσοστό 50% και δημιουργώντας ένα ντόμινο ανατιμήσεων, επικίνδυνο να παγιώσει μία νέα κατάσταση στην αγορά ακόμα κι αν η πίεση είναι παροδική.

Γι αυτό εξάλλου και σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης την προσεχή εβδομάδα είναι να βρει τρόπο να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη και αποτελούν τα πρώτα αρνητικά δείγματα για το κόστος του «καλαθιού της νοικοκυράς» και όχι μόνο. Με δεδομένο ότι αυτά βασίζονται στην έρευνα που διεξήγαγε η ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Ιούλιο, εκτιμάται ότι αυτά του Αυγούστου, που θα κοινοποιηθούν την προσεχή Παρασκευή, 10 του μήνα, θα δείξουν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στις ανατιμήσεις.

Σύμφωνα με τα ενδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν τη μεγαλύτερη αύξηση απ’ την αρχή της χρονιάς παρουσιάζουν οι τιμές των νωπών φρούτων, σε ποσοστό 15,32%. Ακολουθούν «Κατσίκι – Αρνί» με αύξηση 10,88%.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Στην κατηγορία «Ένδυση και Υπόδηση» πρωταγωνιστές των ανατιμήσεων αποδεικνύονται τα Είδη Γυναικείας Ένδυσης με 10,46%. Αύξηση 9,38% παρουσιάζουν απ’ την αρχή της χρονιάς και τα γυναικεία παπούτσια.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Το μεγαλύτερο βάρος που πρέπει να «σηκώσουν» τα νοικοκυριά είναι το κόστος ενέργειας. Έτσι, οι τιμές φυσικού αερίου από την αρχή της χρονιάς έχει αυξηθεί 34,24% και το πετρέλαιο θέρμανσης, με βάση την τελευταία τιμή που είχε πριν την απόσυρση του, 10,23%.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3

Τέλος, λόγω της εποχικότητας και της αναθέρμανσης του τουριστικού ρεύματος κατεγράφησαν τον περασμένο Ιούλιο αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων πάνω από 20% και στις αντίστοιχες των ξενώνων και των κάμπινγκ 6% περίπου.

ΠΙΝΑΚΑΣ 4
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο προκειμένου να δημιουργήσει «αμυντικές ζώνες» έναντι του νέου κύματος ακρίβειας, το οποίο θα ανακοινωθεί απ’ τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Διαβάστε ακόμη:

Ελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης: Τι θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Νίκος Ροδόπουλος: Ο ρόλος των λιμανιών στο νέο γεωπολιτικό μπρα ντε φερ

Για ποιους επώνυμους χτυπάει η καμπάνα του πλειστηριασμού το Σεπτέμβριο (pics)