Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισκέφθηκαν την Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστώσουν οι ίδιοι τις εντάσεις που δημιουργούνται από τους μετανάστες στα σύνορα με την Τουρκία και δεσμεύτηκαν για βοήθεια εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα ζήτησαν την επιβολή της τάξης μετά από τις βίαιες συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου.

“Οι ελληνικές αρχές έχουν ενώπιόν τους ένα πολύ δύσκολο καθήκον για τη συγκράτηση της κατάστασης”, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κοντά στο πέρασμα στις Καστανιές την Τρίτη. “Τα σύνορα αυτά δεν είναι μόνο ελληνικά, αλλά είναι και ευρωπαϊκά, γι αυτό και στέκομαι εδώ σήμερα ως Ευρωπαία στο πλευρό σας” πρόσθεσε.

Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε ποσό 700 εκατομμυρίων ευρώ (780 εκατομμύρια δολάρια), προκειμένου να βοηθηθεί στη διαχείριση της κατάστασης και ότι η Frontex, η δύναμη προστασίας των συνόρων της ΕΕ, προετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας επέμβασης, η οποία θα αποτελείται από πλοία, ελικόπτερα και συνοριακούς φρουρούς. Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε μαζί με την αντιπροσωπεία της ΕΕ σε μια περιήγηση με ελικόπτερο, προκειμένου να δουν με τα μάτια τους την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες άρχισαν να κατευθύνονται προς την Ελλάδα το Σάββατο, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα τους εμποδίσει να περάσουν στην Ευρώπη, καθώς ξαφνικά ισχυρίζεται ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να χειριστεί τον μεγάλο αριθμό των προερχομένων από τη Συρία, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο.

Η θέα των απελπισμένων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα προκάλεσε ρίγη στην ηγεσία της ΕΕ, καθώς επανάφερε στις μνήμες όλων τις αναμνήσεις της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 που τροφοδότησαν τη λαϊκή πολιτική υποστήριξη προς δεξιούς λαϊκιστές σε ολόκληρη την ήπειρο.

Αυτή τη φορά όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Κάποιοι έπεσαν κάτω, άλλοι πληρώνουν για να φτάσουν μέχρι τα σύνορα και να περάσουν στην Ευρώπη και οι περισσότεροι από αυτούς καθόλου δεν προέρχονται από τη Συρία, αλλά είναι πολίτες άλλων χωρών που έδωσαν αγώνες για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στην Τουρκία.

Αυτοί θεωρούν ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι εμποδίζουν την πορεία τους προς την ΕΕ. Περίπου 26.500 άτομα έχουν εμποδιστεί να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές. Κάποιοι έχουν βρεθεί τώρα σε χώρο ανάμεσα στα δύο σύνορα. Άλλοι επέστρεψαν στις τουρκικές πόλεις από όπου ξεκίνησαν, έχοντας αντιληφθεί ότι τα ελληνικά σύνορα ήταν σφραγισμένα. Περίπου 200 άτομα συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ερμήνευσαν στην πλειοψηφία τους την κίνηση του Ερντογάν ως ένα παιχνίδι, προκειμένου να κερδίσει υποστήριξη για την εκστρατεία του στο Ιντλίμπ, αυτή τη βόρεια επαρχία της Συρίας όπου τα τουρκικά στρατεύματα και οι ανταρτικές δυνάμεις μάχονται τον στρατό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Ασαντ έχει την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν και την Πέμπτη υποχρέωσε την Τουρκία στις βαρύτερες στρατιωτικές της απώλειες εδώ και δεκαετίες.

“Η Τουρκία αποφάσισε να καταστήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εργαλείο για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ λε Ντριάν στο κοινοβούλιο της χώρας του, την Τρίτη. “Αυτό είναι απαράδεκτο”.

“Αυτή η βιασύνη δεν είναι τυχαία, είναι οργανωμένη”, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς στους δημοσιογράφους στη Βιέννη, επίσης την Τρίτη. “Αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται από τον Ερντογάν που τους κάνει μπαλάκι λες και παίζει ποδόσφαιρο, χρησιμοποιούνται ως όπλο, για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Για την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, οι αναμνήσεις του 2015 είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Την απασχολούν ακόμα οι πολιτικές συνέπειες της απόφασής της να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας σε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και έχει υποσχεθεί να παραιτηθεί όταν λήξει η θητεία της το επόμενο έτος.

Την Τρίτη, ένας από τους επικριτές της καγκελαρίου, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, δεσμεύθηκε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και επέκρινε την φον ντερ Λάιεν για τη διστακτική της στάση στις σχέσεις της με την Τουρκία. Η Μέρκελ, από την πλευρά της, επέκρινε τον Ερντογάν τη Δευτέρα ότι κάνει πολιτικά παιχνίδια “στις πλάτες των προσφύγων”. Επέμεινε ότι δεν υπάρχει σύγκριση του σήμερα με το 2015.

Παρόλα αυτά, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για το πώς μια νέα κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία – το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, το CSU του Ζεεχόφερ, ανησυχεί ιδιαίτερα ότι οι ψηφοφόροι ενδέχεται να στραφούν προς το δεξιό κόμμα AfD στις δημοτικές εκλογές στις 15 Μαρτίου.