Οι κολοσσοί BHP Group και Rio Tinto Group προειδοποιούν πως θα υπάρξει μεταβλητότητα στις αγορές εμπορευμάτων, δεδομένης της αύξησης του κόστους και της μείωσης της ζήτησης για αγαθά όπως ο χαλκός και ο σίδηρος.

Οι δύο εταιρείες τόνισαν πως η μεταβλητότητα αυτή οφείλεται στην «τέλεια καταιγίδα» του πολέμου στην Ουκρανία, της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης και της παγκόσμιας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, ενώ υποστήριξαν πως θα διαρκέσει για τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τον Gavin Wendt, αναλυτή της MineLife Pty, αν και η κερδοφορία των εταιρειών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι δύο εξορυκτικές «προετοιμάζουν την αγορά για μεταβλητότητα σε περίπτωση μείωσης της κινεζικής ζήτησης». Σημειωτέον πως οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν καταγράψει σχετική πτώση τους τελευταίους μήνες λόγω του περιορισμού της ζήτησης από την Κίνα, προδιαθέτοντας μείωση των εταιρικών κερδών των εξορυκτικών. Ο σίδηρος, ο οποίος αποτελεί το μετάλλευμα με τη μεγαλύτερη κερδοφορία και για τους δύο κολοσσούς, κατέγραψε πτώση υπό των $100/τόνο την προηγούμενη εβδομάδα, δεδομένων των πιέσεων στην κινεζική αγορά ακινήτων.

Παράλληλα, οι εξορυκτικές βρίσκονται αντιμέτωπες και με την αύξηση του λειτουργικού τους κόστους: «Αναμένουμε πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα μας πλήξουν το 2023, σε συνδυασμό με τη μείωση των διαθέσιμων εργατικών χεριών και των προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα», υπογράμμισε ο CEO της BHP, Mike Henry.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας της Κίνας θα αυξήσουν την ανάπτυξη της χώρας το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον Henry. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 0,4% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ πολλοί ανησυχούν για το εάν τα μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης θα είναι αρκετά για να προασπίσουν την κοινωνικοοικονομική της συνοχή.

Οι εξαγωγές σιδήρου της BHP από την περιοχή της δυτικής Αυστραλίας Pilbara έφτασαν τους 72,8 εκατομμύρια τόνους το περασμένο τρίμηνο, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 1,2% σε ετήσιο επίπεδο και αύξηση της τάξης του 8,5% σε επίπεδο τριμήνου. Ο ιστορικός ετήσιος μέσος όρος για το τρίμηνο αυτό, σύμφωνα με τρεις αναλυτές, κυμαίνεται στους 73,1 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Rio Tinto οι εξαγωγές σιδήρου της εταιρείας το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 5%. 

«Υπάρχει όντως αυξημένη ανασφάλεια, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και στις αναλύσεις μας», ανέφερε ο David Radclyffe, αναλυτής της Global Mining Research Pty Ltd. Παρ’όλα αυτά, τόνισε πως «οι ισολογισμοί των εταιρειών αυτών, όμως, είναι εξαιρετικοί και δε θα έχουν πρόβλημα στο να ανταπεξέλθουν στην κρίση».

Διαβάστε επίσης:

Ο Ζούκερμπεργκ πούλησε τη βίλα του στο Σαν Φρανσίσκο σε τιμή – ρεκόρ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την ενεργειακή της ασφάλεια 

Ξανά σε χαμηλό 20 ετών το ευρώ – Μία ανάσα από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο