Κέρδη καταγράφουν σήμερα οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών αφού η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποιήσεις στον προτεινόμενο φόρο έκτακτης ανάγκης, δίνοντας στους δανειστές την ευκαιρία να αποφύγουν την καταβολή του, εάν βάλουν στην άκρη πρόσθετα κεφαλαιακά αποθέματα.

Οι ιταλικές τράπεζες σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ του δείκτη πανευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη STOXX 600 που αποτελείται από 44 μέλη. Η Banco BPM ηγείται των κερδών με άνοδο 3,8% σ η BPER Banca σημειώνει άνοδο 3,2%, ενώ η Intesa Sanpaolo και η UniCredit σημειώνουν άνοδο άνω του 1%.

Οι δανειστές μπορούν να εξαιρεθούν από τον φόρο εάν διαθέσουν 2,5 φορές το ποσό που οφείλουν για την ενίσχυση του δείκτη κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 ως μη διαθέσιμα αποθεματικά, σύμφωνα με τροπολογία του νόμου, η οποία πρέπει να περάσει από το ιταλικό κοινοβούλιο. Εάν αυτά τα αποθεματικά διανεμηθούν αργότερα ως μερίσματα, οι τράπεζες θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο τον φόρο συν τους ληξιπρόθεσμους τόκους, αναφέρει η τροπολογία που είδε το Bloomberg News.

Η τροπολογία περιορίζει επίσης τον φόρο στο 0,26% του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού των τραπεζών αντί για 0,1% του συνολικού ενεργητικού τους.

«Η αναθεώρηση υποδηλώνει ότι για τις περισσότερες τράπεζες ο αντίκτυπος είναι λίγο μικρότερος σε σχέση με τους προηγούμενους υπολογισμούς», έγραψε σε έκθεσή του τη Δευτέρα ο Μάρκο Νικολάι, αναλυτής της Jefferies.

Δεδομένου του άφθονου πλεονάζοντος κεφαλαίου και της προθυμίας των τραπεζών να δώσουν υψηλές αποδόσεις στους μετόχους, «δεν αναμένουμε ότι η πλειοψηφία των εισηγμένων ιταλικών τραπεζών θα επιλέξει την ενίσχυση του κεφαλαίου», δήλωσε ο Luigi Tramontana, αναλυτής της Banca Akros.

Οι αλλαγές, οι οποίες αναμένεται ευρέως να εγκριθούν από το κοινοβούλιο και να καταστούν δεσμευτικές αυτή την εβδομάδα, σηματοδοτούν έναν συμβιβασμό της δεξιάς κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι μετά την πτώση των ιταλικών τραπεζικών μετοχών και την κριτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η εισφορά, η οποία στόχευε τα κέρδη που εισρέουν από τα υψηλότερα επιτόκια, προκάλεσε επίσης διαφωνίες στον κυβερνητικό συνασπισμό, προκαλώντας την αντίθεση του Forza Italia.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το νέο σχέδιο έχει υπολογιστεί έτσι ώστε να αποφέρει τα ίδια έσοδα για τα κρατικά ταμεία με την αρχική εκδοχή του φόρου.

Η τροπολογία δεν αναφέρει συγκεκριμένα τα πόσα αναμένει η κυβέρνηση από τον φόρο. Η Μελόνι δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ακόμη και αν ο φόρος τροποποιηθεί, το κράτος θα εξακολουθήσει να αναμένει εισροές σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια). Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντόνιο Ταγιάνι επανέλαβε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση RAI την Κυριακή ότι η τροποποιημένη εκδοχή του φόρου θα επηρεάσει τις εισροές οριακά.

Ο τροποποιημένος φόρος θα προστατεύσει τις αποταμιεύσεις και τη σταθερότητα της αγοράς και θα δημιουργήσει περισσότερες πιστώσεις για οικογένειες και επιχειρήσεις, έγραψε ο Ταγιάνι αργά το Σάββατο στο X.

Είναι θετικό ότι ο τροποποιημένος νόμος περιλαμβάνει τη δυνατότητα επιλογής της ενίσχυσης του κεφαλαίου αντί της καταβολής του φόρου, ακόμη και αν δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα εφαρμοστεί, δήλωσε ο Nicola Calabrò, διευθύνων σύμβουλος της Cassa di Risparmio di Bolzano-Sparkasse, σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera την Κυριακή.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Προτείνει €1,80/μετοχή για την επαναγορά του 1,4% από το ΤΧΣ (upd)

Eργαζόμενοι Σκαραμαγκά για τις συμβάσεις με το Πολεμικό Ναυτικό

Η αλυσίδα εκπτωτικών σούπερ μάρκετ Aldi τριπλασίασε τα κέρδη της σε έναν χρόνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ