Τον οδικό «χάρτη» της αποεπένδυσης του Δημοσίου από την Eurobank γνωστοποίησαν με ανακοινώσεις τους, η τράπεζα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το διοικητικό συμβούλιο του οποίου έλαβε την περασμένη Παρασκευή την επίσημη πρόταση από την τράπεζα για την επαναγορά του 1,4%.

Πιο αναλυτικά, στις ανακοινώσεις  εκδόθηκαν και από τις δύο πλευρές περιγράφονται, τόσο οι λεπτομέρειες της πρότασης, μεταξύ των οποίων και η τιμή ανά μετοχή, όσο και τα επόμενα βήματα του Ταμείου, με την εκκίνηση του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Όπως έγινε γνωστό η τιμή διαμορφώνεται στο 1,80 ανά μετοχή.

Αναφέρεται επίσης ότι τα αποτελέσματα της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας αναμένεται να ανακοινωθούν την 6η Οκτωβρίου 2023 ή κοντά σε αυτή την ημερομηνία και, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο έως 2 ώρες πριν από την έναρξη της χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης κατά την 9η Οκτωβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα ζητούσε την επαναγορά 52.080.673 μετοχών που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου, με ανώτατο όριο τιμής το 1,90 ευρώ/μετοχή και κόστος πέριξ των 100 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η επίμαχη συναλλαγή αποτελεί μία έμμεση ανταμοιβή των μετόχων της τράπεζας, καθώς μέσω αυτής αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή, ενώ η Eurobank κόβει πρώτη το «νήμα» της αποεπένδυσης, με τα οφέλη να γίνονται γρήγορα ορατά και στο ταμπλό. Παράλληλα, η τράπεζα, έχοντας απεγκλωβιστεί από τον έλεγχο του Δημοσίου, μπορεί να κάνει πράξη τη διανομή μερίσματος. Ειδικότερα, επιδίωξη της διοίκησης είναι να διανείμει ποσοστό 25% της κερδοφορίας του 2023, μετά από μία μακρά περίοδο (σ.σ. η τράπεζα δεν έχει δώσει μέρισμα από το 2008).

Όσον αφορά στο ΤΧΣ, η διερεύνηση τυχόν ενδιαφέροντος από άλλους επενδυτές, στη βάση μιας καλύτερης προσφοράς, είναι εκ των ων ουκ άνευ, γεγονός που θα επιτρέψει στο Δημόσιο να περιορίσει τις όποιες απώλειες από τις τοποθετήσεις του. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, έχει ήδη προβεί στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της διαδικασίας για το διορισμό μιας Ομάδας Οικονομικών Συμβούλων και μιας Ομάδας Νομικών Συμβούλων (και/ή διορισμό κατάλληλων νομικών συμβούλων κατά περίπτωση) – με την επιφύλαξη των νομικών και άλλων κανονιστικών απαιτήσεων – ώστε να είναι σε θέση να εκτελεί γρήγορα και αποτελεσματικά συναλλαγές που προβλέπονται στη στρατηγική αποεπένδυσης, καθώς προκύπτουν ευκαιρίες.

Διαβάστε ακόμη

Ο νέος Proedros, η μεγάλη επιστροφή (του Νίκου Παππά), ο κανονικός ΣΥΡΙΖΑ (τι πάθαμε, αδέλφια), το Μαξίμου και μια ωραία ατμόσφαιρα…

Orilina Properties: Ξεκινά το project των 20 κατοικιών στο Ελληνικό – Ακολουθεί το private club, έργο €80 εκατ. (pics)

Αυτό είναι το brand φαινόμενο στη Μόδα – Γιατί επιμένει να λέει “όχι” στις θηριώδεις προτάσεις εξαγοράς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ