search icon

Bloomberg

Η Κίνα “κτυπά” με δασμούς τη σόγια και το καλαμπόκι των ΗΠΑ

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έγιναν ακόμα πιο έντονες

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έγιναν ακόμα πιο έντονες, αφού η ασιατική χώρα δήλωσε ότι θα ακολουθήσει σχέδια για επιβολή δασμών σε μια σειρά αμερικανικών αγροτικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων σόγιας και του καλαμποκιού.

Ένα πρόσθετο δασμολόγιο 25% θα εισπραχθεί, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από εισαγωγές των ΗΠΑ, όπως το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δήλωσε το Σάββατο σε μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα του. Στις 6 Ιουλίου θα ξεκινήσουν να ισχύουν δασμοί ύψους περίπου 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων όπως: σόγια, καλαμπόκι, σιτάρι, βαμβάκι, ρύζι, βόειο κρέας, χοιρινό κρέας, πουλερικά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, καρύδια και λαχανικά.

Τα αγροτικά προϊόντα αποτέλεσαν βασικό πεδίο μάχης στον εμπορικό πόλεμο που κλιμακώνεται ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Η Κίνα είχε προηγουμένως ανακοινώσει σχέδια για επιβολή δασμών 25% σε προϊόντα όπως η σόγια, το σιτάρι, το καλαμπόκι, το βαμβάκι και το βόειο κρέας σε ανταπόδοση των προτεινόμενων δασμών από τις ΗΠΑ. Τον Απρίλιο, η ασιατική χώρα άρχισε να επιβάλλει πρόσθετους φόρους στα αμερικανικά φρούτα.

Το 2017, οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων στην Κίνα από τις Η.Π.Α. ανήλθαν σε 24,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η εφημερίδα People’s Daily στις 24 Μαΐου, αναφέροντας ότι τα στοιχεία προέρχονται από τα τελωνεία. Αυτό είναι περίπου το 19% των συνολικών αγροτικών εισαγωγών, αξίας 125,86 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων.

Exit mobile version