Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε στην απαγόρευση των πληρωμών κουπονιών σε ξένους ιδιοκτήτες ομολόγων σε ρούβλι, γνωστά ως OFZ, σεε μια κίνηση που χαρακτήρισε προσωρινό βήμα για την ενίσχυση των εγχώριων αγορών στον απόηχο των διεθνών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της χώρας εξέδωσε την οδηγία στα αποθετήρια αξιών και στα σχετικά μητρώα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων που περιλαμβάνουν το πάγωμα στις πωλήσεις εγχώριων χρεογράφων σε ξένους.

Η εν λόγω κίνηση ενδεχομένως να οδηγήσει τους ξένους επενδυτές που είχαν στην κατοχή τους ρωσικό χρέος συνολικής αξίας 3 τρισ. ρουβλίων (29 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) στις αρχές Φεβρουαρίου να μην μπορούν να πληρωθούν για τα ομόλογα τους, τα οποία επίσης δεν μπορούν να πουλήσουν λόγω των περιορισμών που έχουν ήδη επιβληθεί.

Η επόμενη πληρωμή κουπονιού για ομόλογα OFZ είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη για ομόλογα που λήγουν το 2024, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε διευκρινίσεις για το χρονικό όριο της απαγόρευσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Interfax τη Δευτέρα, η προσωρινή αναστολή θα είναι σε ισχύ για έξι μήνες, εκτός και αν η κεντρική τράπεζα αποφασίσει να την άρει νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα, οι αποδόσεις των OFZ εκτινάχθηκαν κατά σχεδόν δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες.

Διαβάστε ακόμα:

Έσπασε το φράγμα των 110 δολαρίων το πετρέλαιο

Μπαίνει πλαφόν στο κέρδος των προϊόντων που δέχονται μπαράζ ανατιμήσεων

Lamda: Τα έσοδα των 250 εκατ. ευρώ φέτος από τις πρώτες 3 οικιστικές περιοχές του Ελληνικού και η υπερβάλλουσα ζήτηση για το mall (pics)