«Τρέχουν να προλάβουν» τις γεωπολιτικές εξελίξεις οι επενδυτές, τη στιγμή που οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν προκαλέσει ντόμινο επιπτώσεων στις διεθνείς αγορές

Τα safe havens των κρατικών ομολόγων, του χρυσού και του δολαρίου ΗΠΑ κατέγραψαν ράλι τη Δευτέρα, σε αντίθεση με επισφαλέστερα assets όπως το αυστραλιανό δολάριο. Τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων αγορών δέχτηκαν πιέσεις, με τις ισοτιμίες του νοτιοαφρικανικoύ ραντ και της τουρκικής λίρας να καταγράφουν πτώση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκες αγορές των futures καταβαραθρώθηκαν. Η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε αύξηση. 

Οι επενδυτές καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες τιμές εμπορευμάτων εν μέσω της πληθωριστικής κρίσης και της επιβράδυνσης της ανάκαμψης από την πανδημία. Παράλληλα, προσπαθούν να υπολογίσουν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ιδού η ανάλυση των αναλυτών και των επενδυτών για διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων:

Μετοχές

Η Saxo Capital Markets κρατά «αμυντική στάση» προς τις μετοχές αλλά υπολογίζει ανάπτυξη στους τομείς της ενέργειας, των εξορύξεων και των εμπορευμάτων. 

«Πρέπει να επιλέξουμε συγκεκριμένες μετοχές σε αγορές οι οποίες θα βγουν κερδισμένες από τη γεωπολιτική κρίση», ανέφερε η Jessica Amir, η οποία αναμένει πως οι αγορές των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να καταγράφουν πτώση λόγω της αβεβαιότητας για την παρούσα κατάσταση και τα στοιχεία του πληθωρισμού.

Ανάπτυξη

Η GAMA Asset Management έχει αρχίσει να πουλά ευρώ μετά τις διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία, σύμφωνα με τον global macro portfolio manager της εταιρείας, Rajeev De Mello, ο οποίος ανέφερε πως «οι αυξημένες τιμές ενέργειας θα επηρεάσουν την ανάπτυξη της Ευρώπης. Η ΕΚΤ θα καθυστερήσει στην εξομάλυνση της νομισματική της πολιτικής σε σχέση με άλλες κεντρικές τράπεζες».

«Ανίκανη» κεντρική τράπεζα

Η ρωσική κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αποδειχθεί ανίκανη στην προστασία του ρωσικού νομίσματος αν οι κυρώσεις αποδειχθούν αρκετές, σύμφωνα με αναλυτές της National Australia Bank: «αν και δε γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι, οι κυρώσεις κατά της CBR (κεντρική τράπεζα της Ρωσίας) της απαγορεύουν πρόσβαση σε ξένο συνάλλαγμα αξίας $643 δισ. Εάν η CBR δε μπορέσει να έχει πρόσβαση στο συνάλλαγμα αυτό, δε θα μπορέσει να αντισταθμίσει μία πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου».

Νομισματική πολιτική

«Από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής, η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία επιδεινώνει την κατάσταση για τις κεντρικές τράπεζες όσον αφορά την εύρεση χρυσής τομής μεταξύ του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, κάνοντας τις επόμενες επιλογές πολύ δυσκολότερες», ανέφερε η Silvia Dall’Angelo της Federated Hermes, προσθέτοντας πως «στο παρόν περιβάλλον του αυξημένου πληθωρισμού και της επίδρασής του, οι κεντρικές τράπεζες θα άρουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Τα ρίσκα που προκαλεί η γεωπολιτική κατάσταση, όμως, θα μετατρέψουν την άρση αυτή σε βραδύτερη και προσεκτικότερη. Η τρέχουσα κρίση προφανώς αυξάνει τον κίνδυνο για λανθασμένες αποφάσεις εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών».

Ευρωπαϊκές τράπεζες

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δεχθούν πίεση, δεδομένης της έκθεσής τους στη Ρωσία και των ανησυχιών για τις κυρώσεις και τον αποκλεισμό από το SWIFT» ανέφεραν οι αναλυτές της TD Securities.

«Οι αυστριακές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση, με τις ρωσικές τράπεζες να αποτελούν το 1,6% των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων. Στην Ιταλία το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 0,6% και στη Γαλλία, στο 0,2%. Η ΕΚΤ αναμένεται να προσφέρει ρευστότητα ενώ οι κυβερνήσεις θα λάβουν μέτρα για την προστασία του τραπεζικού συστήματος».

Short μετοχών

«Οι σορτ τοποθετήσεις στις αγορές είναι πολύ δυσκολότερες λόγω της μείωσης των αποδόσεων και της οικονομικής πραγματικότητας. Εάν κάποιος σορτάρει πιστεύοντας πως το πετρέλαιο θα φτάσει στα $150/βαρέλι και η κρίση θα επεκταθεί στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά, αυτό είναι εντελώς διαφορετική προσέγγιση», ανέφερε η ομάδα του Dennis DeBusschere της 22V Research. 

Aσιατικές αγορές

«Οι ασιατικές αγορές θα συνεχίσουν να ταλαντεύονται, αλλά μακροπρόθεσμα ενδέχεται να αποτελέσουν καλή επενδυτική επιλογή», ανέφερε ο Jung Sang-Jin της Korea Investment Management Co. Ο Jung υποστήριξε πως η μεγαλύτερη ανησυχία έγκειται στην πιθανότητα μονιμοποίησης του πληθωρισμού πέραν του β’ εξαμήνου του 2022. 

Ντόμινο

«Το ντόμινο της αποφυγής των επενδύσεων στις αγορές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ενδέχεται να έχει αποκορυφωθεί ήδη», ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co, προσθέτοντας πως «οι αγορές υπερτιμούν τους γνωστούς-άγνωστους παράγοντες. Αν και η εισβολή είναι χειρότερη απ’ όσο αναμενόταν, η Ρωσία δεν πέτυχε μια γρήγορη νίκη και η πολεμική σύρραξη μπορεί να μην επεκταθεί στη λοιπή Ευρώπη». Σημειωτέον, υπογράμμισαν πως η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν μόλις το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ η έκθεση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος στη Ρωσία είναι μικρότερη των $100 δισ.

Ηedge ενέργειας

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του πολέμου θα είναι η άρση παροχής ενέργειας, η οποία θα επηρεάσει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, τα εμπορεύματα και τα τρόφιμα», ανέφερε ο Ben Emons της Medley Global Advisors. «Οι επενδυτές θα πρέπει να επενδύσουν σε εταιρείες ενέργειας αλλά και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά των εμπορευμάτων».

Διαβάστε ακόμα:

Lamda: Τα έσοδα των 250 εκατ. ευρώ φέτος από τις πρώτες 3 οικιστικές περιοχές του Ελληνικού και η υπερβάλλουσα ζήτηση για το mall (pics)

«Safe haven» το κινεζικό γουάν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί το οινοποιείο του Κοντομηνά και η έπαυλη των αδελφών Χατζηιωάννου (Sprider Stores) στην Εκάλη (pics)