Έσοδα της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ αναμένει μόνο για φέτος η Lamda από τις πωλήσεις στις τρείς πρώτες, επιμέρους οικιστικές περιοχές εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, ενώ τα συνολικά έσοδα αναμένεται να φτάσουν τα 950 εκατ. ευρώ, όταν ολοκληρωθούν οι πωλήσεις που έχουν προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το πλήρες χρονοδιάγραμμα των έργων και τις εξελίξεις όσον αφορά την αξιοποίηση της πρώην έκτασης του αεροδρομίου παρουσίασε χθες, Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου αναφερόμενος και στο χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμών για τα επιμέρους έργα που προβλέπονται στην πρώτη, κρίσιμη πενταετία του project, από τις κατοικίες και το mall της Βουλιαγμένης μέχρι την υπογειοποίηση της Ποσειδώνος και τα έργα στο Πάρκο.

Ενδεικτικά για τα πρώτα, βασικά έργα υποδομών, αξίας 250- 300 εκατ. ευρώ ο ανάδοχος, μεταξύ των τεσσάρων διεκδικητών, αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο Μάρτιο έως το πρώτο 20ήμερο, με τα εργοτάξια να ‘’στήνονται’’ αμέσως μετά, ακόμη και μέσα στον Απρίλιο.

Αντίστοιχα έως το τέλος Μαρτίου- αρχές Απριλίου θα έχει επιλεγεί και ο εργολάβος που θα συνδράμει στο σχεδιασμό του Πύργου κατοικιών (Marina Tower) σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες και θα προχωρήσει στη συνέχεια με την κατασκευή.

Στην παρούσα φάση ήδη δουλεύουν τα εργοτάξια για τις κατεδαφίσεις και από τα 425 κτίρια εντός της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων έχουν κατεδαφιστεί περίπου 200, ενώ 50 θα διατηρηθούν.

Τα σπίτια

Αναλυτικότερα όσον αφορά το κομμάτι των κατοικιών και το πρώτο κύμα των τριών επιμέρους οικιστικών περιοχών που έχουν σχεδιαστεί σε πρώτη φάση εντός της έκτασης του παλιού αεροδρομίου, μέσα στο 2022 η Lamda έχει προϋπολογίσει ότι θα λάβει το 20% της αξίας του Πύργου, η οποία στο σύνολό της φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ. Ο ‘’Marina Tower’’ περιλαμβάνει 200 διαμερίσματα συνολικά κι «έχουν πουληθεί εκτός από τους τρείς τελευταίους ορόφους (σ.σ. που είναι και τα πιο ακριβά του project) με προκαταβολές από 150.000 έως 500.000 ευρώ. Με την έκδοση της οικοδομικής άδειας, εντός του 2022, θα λάβουμε το 20% της αξίας του Πύργου, που μεταφράζεται σε 100 εκατ. ευρώ», ανέφερε σχετικά ο κ. Αθανασίου.

Στο δεύτερο κομμάτι, αυτό για τις 27 premium βίλλες στο παραλιακό μέτωπο, με μία συνολική αξία της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, η εταιρεία έχει λαμβάνειν το 50% ή αλλιώς κεφάλαια περί τα 100 εκατ. ευρώ με την υπογραφή των τελικών συμβάσεων -δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν τα σχετικά προσύμφωνα- κάτι που αναμένεται εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Το τρίτο ‘’μέτωπο’’ αφορά τα περίπου 100 διαμερίσματα στα διώροφα κτίρια, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ και βγαίνουν αυτή την περίοδο προς πώληση. Για τα συγκεκριμένα σπίτια, με βάση το σχεδιασμό εντός του 2022, η εταιρεία έχει προϋπολογίσει από να λάβει ένα 20% των εσόδων ή αλλιώς κεφάλαια περί τα 50 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι για τα έργα της πρώτης πενταετίας η εταιρεία έχει αφήσει ανοικτό ως ενδεχόμενο την κατασκευή ακόμη και πάνω από 1.000 κατοικιών (από τις 9.000- 10.000 συνολικά που προβλέπονται στο έργο συνολικής επιφάνειας 1.000.000 τετραγωνικών μέτρων στο βάθος της 25ετίας ανάπτυξης), ωστόσο «αυτό θα εξαρτηθεί και από τη ζήτηση, η οποία αυτή την στιγμή είναι πολύ καλή, καλύτερη των αρχικών μας προσδοκιών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda.
Aντίστοιχα, πολύ υψηλή είναι και η ζήτηση για το εμπορικό κέντρο της λεωφόρου Βουλιαγμένης που θα είναι και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα- μιάμιση φορά όσο το The Mall Athens στο Μαρούσι.

«Είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις για τις μισθώσεις στο εμπορικό κέντρο και θα γίνουν προσεχώς οι ανακοινώσεις. Εχουμε πάντως υπερβάλλουσα ζήτηση κατά 145% όσον αφορά τα καταστήματα μόδας και πολύ υψηλή ζήτηση για την εστίαση και την ψυχαγωγία, δεδομένου ότι τα νέα εμπορικά κέντρα αποτελούν πλέον προορισμούς για μία πιο ολοκληρωμένη εμπειρία».

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι προχωρά κανονικά η συμφωνία με τον όμιλο Fourlis, με τον οποίο έχει κλειστεί η συμφωνία για εμπορικό πάρκο 30.000 τ.μ. στον ευρύτερο χώρο του Vouliagmenis Mall, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τους επαγγελματικούς χώρους υπάρχει μεγάλη ζήτηση και για γραφειακούς χώρους: Ηδη στο κομμάτι αυτό έχουν ανακοινωθεί οι συμφωνίες με τους ομίλους Πειραιώς και Eurobank, ενώ γραφεία περιλαμβάνονται και στον Πύργο μικτής χρήσης για τον οποίο έχει ανακοινωθεί πρόσφατα η συμφωνία με την επενδυτική Brook Lane, με την οποία προχωρούν οι μελέτες. Πάντως λόγω της ζήτησης για γραφεία είναι πολύ πιθανό να επισπευσθούν οι επενδύσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Οι διαγωνισμοί για τα έργα

Όσον αφορά τους επιμέρους διαγωνισμούς για τα έργα, εκτός του πρώτου διαγωνισμού που έγινε για τις κατεδαφίσεις της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, έπονται οι ανακοινώσεις για τον ανάδοχο των πρώτων έργων υποδομών ύψους 250 -300 εκατ. ευρώ που θα γίνουν με ιδία χρηματοδότηση και εντάσσονται στα έργα υποδομών του πρώτου ‘’γύρου’’ συνολικού ύψους έως 500 εκατ. ευρώ.

Οι επόμενοι διαγωνισμοί σε αυτό το κομμάτι αναμένονται τους επόμενους δύο μήνες και το καλοκαίρι του 2023.

Αυτές τις μέρες αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που προβλέπονται εντός της έκτασης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ πριν το Πάσχα ξεκινούν οι εργασίες για το κτίριο που θα φιλοξενεί συλλόγους ανθρώπων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) στην πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Έπεται εντός του 2022 η διαδικασία για το πολυτελές εμπορικό κέντρο ‘’Marina Galleria’’ στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά που θα είναι έτοιμο το 2025.

Εξελίξεις υπάρχουν και στο ξενοδοχειακό κομμάτι, δεδομένου ότι εντός της έκτασης έχουν προβλεφθεί επί του παρόντος τέσσερις πολυτελείς μονάδες, εκ των οποίων οι δύο στο πλαίσιο του joint venture με τον όμιλο της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino, πρώην Ηilton Aθηνών). Εκεί το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν τα διεθνή brands που θα βάλουν την υπογραφή τους στα δύο ξενοδοχεία. Διεθνές brand αναμένεται και στον Πύργο μικτής χρήσης στο πλαίσιο του joint venture με την Βrook Lane, όπως και για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο (IRC) που έχει αναλάβει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, project που κατά πιθανότητα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Hard Rock. Το project του Ελληνικού αναμένεται να προσελκύει πάνω από 1 εκατ. ξένους τουρίστες σε ετήσια βάση και να δημιουργήσει «χωρίς να υφίσταται σε καμία περίπτωση θέμα υπερβάλλουσας ζήτησης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου, τονίζοντας ότι, αντίθετα θα υπάρχουν και άλλες ανάγκες σε τουριστικές υποδομές.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση και τη συνεργασία με διεθνή ονόματα συνεργασίες, ο CEO της Lamda ανέφερε ότι κεφαλαιακά η εταιρεία είναι πλήρως καλυμμένη πριν ξεκινήσει ουσιαστικά το έργο, ενώ στο κομμάτι των συνεργασιών είναι πάντα ανοικτή. «Έχουμε συνεργασία με διεθνή ονόματα στο κομμάτι της διαχείρισης των ξενοδοχείων, θα έχουμε πιθανότατα στο χώρο της υγείας και του ιατρικού τουρισμού, στο αθλητικό κομμάτι κ.ά.».

Διαβάστε ακόμα: 

Deutsche Bank: Κερδισμένοι και χαμένοι στις αγορές τον Φεβρουάριο – Μήνας κραχ για το ρωσικό χρηματιστήριο

Πόλεμος στην Ουκρανία: H Ρωσία ανακοίνωσε capital controls

Γιάννης Στουρνάρας: «Πράσινο φως» για αυξήσεις μισθών που δεν τροφοδοτούν τον πληθωρισμό