Η Μόσχα ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τις ροές πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζμπα προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αφού διυλιστήρια στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία μεσολάβησαν προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα που προέκυψε με την πληρωμή τέλους διαμετακόμισης στην Ουκρανία.

Την Τρίτη, έγινε γνωστό ότι από τις 4 Αυγούστου είχαν διακοπεί οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, μέσω της Ουκρανίας, προς την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία. Η Ukrtransnafta, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο πετρελαιαγωγών της Ουκρανίας και διαμεταφέρει αργό πετρέλαιο μέσω του νότιου σκέλους του Ντρούζμπα, διέκοψε τις παραδόσεις ρωσικού αργού στις 4 Αυγούστου, ανέφερε η ρωσική Transneft, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες αρνήθηκαν να μεταφέρουν την πληρωμή από την Transneft στην Ukrtransnafta λόγω των κυρώσεων.

Οι ροές αργού πετρελαίου μέσω του νότιου σκέλους του αγωγού ενδέχεται να φτάσουν στη Σλοβακία μέχρι το τέλος της Τετάρτης, δήλωσε στο Bloomberg την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Transneft, Ιγκόρ Ντιομίν. Η ρωσική εταιρεία εκμετάλλευσης αγωγών αργού πετρελαίου έλαβε επιβεβαίωση από την Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να επανεκκινήσει τη διέλευση των ροών, είπε.

Το πρόβλημα επιλύθηκε αφού η ουγγρική MOL Nyrt και η σλοβακική της μονάδα Slovnaft κατέβαλαν οι ίδιοι το τέλος διαμετακόμισης στην Ουκρανία την Τετάρτη.

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου 250.000 βαρέλια την ημέρα μέσω του νότιου σκέλους του αγωγού Ντρούζμπα στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία. Οι ουγγρικές MOL και Unipetrol, που ελέγχονται από την PKN Orlen, είναι οι κύριοι αγοραστές πετρελαίου μέσω της συγκεκριμένης διαδρομής, ενώ οι ρωσικές Lukoil, Rosneft και Tatneft είναι οι κύριοι προμηθευτές πετρελαίου.

Εφόσον ξεκινήσουν και πάλι οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, θα επιλυθεί ένα από τα πολλά προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σχολιάζει το αμερικανικό πρακτορείο. Προειδοποιεί όμως ότι εάν παραταθεί η διακοπή, τότε η Ουγγαρία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις καυσίμων στους δρόμους.

Την ίδια ώρα η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση, με περιορισμένες τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και χαμηλά τα επίπεδα ποταμών εμποδίζοντας τεράστιες ροές ντίζελ και άνθρακα.

Διαβάστε ακόμα:

Wall Street: Αγωνία για το ύψος του πληθωρισμού – Το κρίσιμο στοιχείο για τους αναλυτές

Έρχονται αυξήσεις για πάνω από 1,2 εκατ. συνταξιούχους – Τα σενάρια (vid)

Η κρίση γεννάει κροίσους στη Ναυτιλία