Οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες μέσω της Ουκρανίας διακόπηκαν μετά την απόρριψη τραπεζικής συναλλαγής εξαιτίας των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική εταιρεία που είναι αρμόδια για τη μεταφορά των υδρογονανθράκων.

Σε ανακοίνωσή της, η Transneft εξηγεί πως η πληρωμή της για τα δικαιώματα διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας για το μήνα Αύγουστο, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου, απορρίφθηκε στις 28 Ιουλίου, επειδή τέθηκαν σε ισχύ ορισμένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει η Transneft, η ουκρανική επιχείρηση UkrTransNafta «έπαψε από τις 4 Αυγούστου να παρέχει υπηρεσίες για τη μεταφορά πετρελαίου μέσω του ουκρανικού εδάφους».

Πρόκειται για παραδόσεις μέσω ενός κλάδου του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα που περνάει από την Ουκρανία και εξυπηρετεί τρεις ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Όπως ανακοίνωσε η Transneft, οι παραδόσεις στην Πολωνία και τη Γερμανία, μέσω ενός άλλου κλάδου του Ντρούζμπα που διέρχεται από τη Λευκορωσία, «συνεχίζονται ομαλά».

Παρά τη στρατιωτική επίθεση που διεξάγει από τα τέλη Φεβρουαρίου η Ρωισία στην Ουκρανία, ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχίζουν να διέρχονται από την Ουκρανία με προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλη της οποίας εξαρτώνται σημαντικά από τους υδρογονάνθρακες της Μόσχας.

Η ΕΕ υιοθέτησε τον Ιούνιο ένα σταδιακό εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας, προβλέποντας κυρίως τον τερματισμό εντός έξι μηνών των εισαγωγών αργού με πλοία.

Αντιθέτως, οι προμήθειες μέσω του πετρελαιαγωγού Ντρούζμπα επιτράπηκε να συνεχιστούν προσωρινά, χωρίς να τεθεί καταληκτική ημερομηνία, μια παραχώρηση την οποία πέτυχε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος καλλιεργεί τις σχέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και του οποίου η χώρα εξαρτάται κατά 65% από αυτό το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται νέος – διπλός «Τειρεσίας» σε Δημόσιο και τράπεζες

Η περιπέτεια της Μαλαματίνας συνεχίζεται – Δύσκολη η προσπάθεια εξυγίανσης (pics)

ΡΑΕ: «Λευκός καπνός» για τους παρόχους και τις παραπλανητικές διαφημίσεις