Οι επενδυτές και οι αναλυτές αναμένουν πως τα επόμενα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) θα υποδείξουν μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ τον Ιούλιο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και ένα στοιχείο το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω ταραχές στις αγορές.

Πρόκειται για τον ετήσιο δομικό ΔΤΚ ο οποίος δεν προσμετρά τα μεταβλητά κόστη των τροφίμων και της ενέργειας. Το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε στο 5,9% τον Ιούνιο, ενώ οι περισσότεροι αναμένουν πως θα σκαρφαλώσει στο 6,1% τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τον Gargi Chaudhuri της Blackrock, το ποσοστό ενδέχεται να φτάσει ακόμα και στο 6,2%, τη στιγμή που οι αναλυτές της Goldman Sachs προειδοποιούν πως η πληθωριστική εικόνα των ΗΠΑ «ενδέχεται να παραμείνει άβολα υψηλή σε μακροπρόθεσμο επίπεδο».

Η άνοδος του δομικού δείκτη τιμών καταναλωτή είναι σημαντική αφού υποδεικνύει την πραγματική πορεία του πληθωρισμού ενώ παράλληλα καταρρίπτει όποιες ελπίδες των χρηματαγορών πως έχει ήδη φτάσει στο ζενίθ του. Πολλοί επενδυτές ελπίζουν πως ο ετήσιος συνολικός ΔΤΚ έχει μειωθεί από το 9,1% του Ιουνίου στο 8,7% ή 8,8% λόγω της πρόσφατης μείωσης των τιμών βενζίνης και εμπορευμάτων

Σύμφωνα με τον CIO της Wilmington Trust Investment Advisors, Τony Roth και τον συνεργάτη του, Luke Tilley «η πορεία του πληθωρισμού αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για τους επενδυτές. Ο επίμονος πληθωρισμός επηρεάζει το επενδυτικό και καταναλωτικό συναίσθημα και οι επενδυτές ανησυχούν πως η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε οικονομική ύφεση».

Τα σημάδια της ελπίδας για περιορισμό του πληθωρισμού είναι πολλά: πολλές μετοχές έχουν καταγράψει ράλι από τα χαμηλά Ιουνίου παρά την πρόσφατη μερική διόρθωση αυτή την εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων αμερικανικού δημοσίου έχουν μειωθεί από τα υψηλά Ιουνίου, όπως έχουν κάνει και τα break-even rates, σύμφωνα με την Tradeweb.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της TD Securities, Oscar Munoz, Mazen Issa και Genadiy Goldberg, στις νομισματικές αγορές, όπου το δολάριο παραμένει ευάλωτο στα μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ, «η αγορά πρέπει να αποφασίσει εάν η μείωση του πληθωρισμού είναι πιο σημαντική από τη μείωση του δομικού πληθωρισμού».

Ο αναπληρωτής CIO της Hirtle Callaghan & Co, Brad Conger, είναι της άποψης πως τόσο ο πληθωρισμός όσο και η προσήλωση της Fed για μείωσή του είναι υποτιμημένοι. Ο Conger πιστεύει πως ο πληθωρισμός θα αυξηθεί πέραν των υπηρεσιών και των αγαθών, ενώ είναι της άποψης πως ο υπολογισμός μακροοικονομικών δεδομένων εν μέσω πληθωριστικής κρίσης είναι πολύ δύσκολος.

«Φανταστείτε πως εργάζεστε σε μία επιχείρηση 1.000 εργαζομένων. Τον Μάιο, 28 εξ αυτών παραιτήθηκαν και πήγαν σε άλλες επιχειρήσεις. Ο εργοδότης προσφέρει σε όλους τους άλλους την ετήσια αύξηση ωρομισθίου του 3,6%, που αποτελεί και μέσο όρο της γενικότερη οικονομίας. Ιδού, όμως, βρίσκεται η παγίδα. Οι 972 εργαζόμενοι που παραμένουν στη θέση τους γνωρίζουν τους νέους υψηλούς μισθούς των πρώην συνεργατών τους, κάτι το οποίο έχει -πια- μετατραπεί στο νέο στάνταρ της εργασίας. Κάπως έτσι δημιουργείται η αδράνεια του πληθωρισμού η οποία είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Το ίδιο ισχύει και για τα ενοίκια. Ένα μικρό ποσοστό ενοικιαστών μπορεί μεν να φαίνεται στο γενικό όρο, αλλά όλοι γνωρίζουν ποιά είναι τα νέα δεδομένα της αγοράς», τόνισε ο Conger.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς οι ιδιοκτήτες της Walmart έχασαν 58 δισεκατομμύρια δολάρια σε 6 μήνες

Ενέργεια: Σοβαρές ενστάσεις Μυτιληναίου – ΗΡΩΝΑ στο σχέδιο αποθήκευσης αερίου στην Ιταλία

Fuel Pass 2: Ξεκινά η πληρωμή στους τραπεζικούς λογαριασμούς – Προβλήματα με την άυλη κάρτα (vid)