Με θέα τη θάλασσα και κοντά στο κέντρο της Αθήνας, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού αποτελεί «φιλέτο». Παρ’ όλα αυτά, οι επίδοξοι αγοραστές ακινήτων μπορεί να μείνουν με άδεια χέρια λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Αθανασίου, CEO της Lamda Development, όλα τα διαμερίσματα του πύργου των 45 ορόφων και οι 27 βίλες με θέα το απέραντο γαλάζιο, αναμένεται να έχουν πουληθεί έως τις αρχές του 2022, εάν όχι και νωρίτερα.

Η Lamda έχει ήδη λάβει προκαταβολές ύψους 700 εκατ ευρώ, με τιμές που ξεκινούν από 9.000 ευρώ/τετραγωνικό και προοπτική να φτάσουν τα 14.000 ευρώ μέχρι το 2025, επίπεδο που όχι μόνο θα είναι το υψηλότερο στην Ελλάδα αλλά θα «συναγωνίζεται» πόλεις όπως η Νέας Υόρκη, η Γενεύη και η Σαγκάη.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο καθώς μιλάμε για μία αξία κοντά στο 1 δισ. ευρώ», μόλις παραδοθεί το ακίνητο, δήλωσε ο κ. Αθανασίου.

Αυτές οι προπωλήσεις αποτελούν και ένα καλό σημάδι για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Ελλάδας. Με έκταση τριπλάσια σε εκείνης του Μονακό, η ανακατασκευή του παροπλισμένου αεροδρομίου του Ελληνικού θα μπορούσε να προσθέσει έως και 2,2% στην οικονομία της χώρας καθώς και 80.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2025. Πρόκειται για μία απολύτως απαραίτητη ώθηση για την Ελλάδα, στην οποία το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους και στη συνέχεια η επέφερε μείωση κατά 8,2% πέρυσι.

Η ανάπλαση του Ελληνικού αποτελεί ένα πρότζεκτ δεκαετιών. Το αεροδρόμιο έκλεισε το 2001 και η έκταση -που πουλήθηκε στην Lamda το 2014- παρέμενε αναξιοποίητη από τότε. Πέρα από τις πολιτικές διαμάχες το έργο μπήκε στον «πάγο» και από την κρίση χρέους.

«Το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα του έργου επενδυτικά και τουριστικά αλλά και για την ίδια την αντίληψη για την χώρα θα είναι τεράστιο», δήλωσε ο κ. Αθανασίου.

Μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της Αθηναϊκής Ριβιέρας: 

-Επένδυση ύψους 8 δισ ευρώ

-Εκταση 6,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων

-10.000 νέες πολυτελείς κατοικίες, το μεγαλύτερο δημόσιο πάρκο της Ευρώπης, καζίνο, ιδιωτική μαρίνα, 1 χιλιόμετρο δημόσιας παραλίας, πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι μήκους 50 χιλιομέτρων. 

Το έργο έχει σχεδιαστεί ως παράδειγμα του τι μπορεί να είναι η σύγχρονη Ελλάδα. Η περιοχή θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αισθητήρες θα ρυθμίζουν τα πάντα, από τον φωτισμό μέχρι τη συλλογή απορριμμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, το Ελληνικό θα είναι μία από τις πρώτες «έξυπνες» και «πράσινες» κοινότητες του κόσμου που χτίστηκαν από το μηδέν.

Το έργο είναι εξίσου σημαντικό για την Lamda, η οποία επλήγη από την πανδημία. Δύο από τα τρία εμπορικά κέντρα της εταιρείας μόλις πρόσφατα, μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων, κατάφεραν να ανακάμψουν στα επίπεδα του 2019 .

Η Lamda σχεδιάζει και αρχική δημόσια προσφορά της μονάδας εμπορικών κέντρων της το 2022, η οποία αναμένεται να αποφέρει ρευστότητα 400 εκατ ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου. Δύο νέα εμπορικά κέντρα σχεδιάζονται ως μέρος της ανάπλαση της έκτασης του παλιού αεροδρομίου και μπορεί να συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη μονάδα. Η εταιρεία σκοπεύει να μειώσει σταδιακά τη συμμετοχή της στα εμπορικά κέντρα σε λιγότερο από 45% από το τρέχον 88%.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε, επίσης, πως η Lamda σκοπεύει να τριπλασιάσει την αξία της επιχείρησης μέχρι το 2025. Η μετοχή της έχει αυξηθεί 12% φέτος, ανεβάζοντας την αποτίμηση της εταιρείας στα 1,4 δισ. ευρώ.

Στην τεράστια έκταση του παλιού αεροδρομίου αναμένεται επίσης να ανεγερθεί και ένα «επιχειρηματικό πάρκο» αξίας 1 δισ ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα μεταφέρει την έδρα της στο Ελληνικό, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλες εταιρείες. 

H Ελλάδα θα μετατραπεί σε έναν προορισμό παγκόσμιας κλάσης. «Θα μετασχηματιστεί από έναν προορισμό συνυφασμένο με τη θάλασσα και τον ήλιο, σε έναν προορισμό ταυτισμένο με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής», δήλωσε ο κ. Αθανασίου.

Διαβάστε ακόμη:

Πτήσεις εσωτερικού: Και με self test θα ταξιδεύουν οι 12 έως 17 ετών προς τα νησιά

Άννα Αγγελικούση: Σε εξέλιξη το πρόγραμμα ναυπήγησης δεξαμενόπλοιων για την Pantheon

Παπαευαγγέλου: Απαραίτητος ο εμβολιασμός των παιδιών, πολλά τα κρούσματα σε μικρότερες ηλικίες (vid)