Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σοκάροντας αγορά και αναλυτές.

Η τράπεζα μείωσε τα βασικά επιτόκια παρά τον πληθωρισμό που εκτοξεύτηκε σε υψηλό 24 ετών. Στον απόηχο της απόφασης -έκπληξης των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, η λίρα σημείωσε απότομη πτώση και έφτασε να διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον κυβερνήτη Σαχάπ Καβτσιόγλου μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της στο 13% την Πέμπτη, αφού το διατήρησε στο 14% τους τελευταίους επτά μήνες. Και οι 21 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg δεν περίμεναν καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική της τράπεζας. Το τουρκικό νόμισμα σημείωσε απότομη βουτιά 0,76% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στο 1 προς 18,07 του αμερικανικού νομίσματος.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της γειτονικής χώρας (MPC) αποφάσισε στην ουσία να μην ξεκινήσει έναν κύκλο νομισματικής χαλάρωσης, αναφέροντας ότι «το ενημερωμένο επίπεδο του επιτοκίου πολιτικής είναι επαρκές με βάση τις τρέχουσες προοπτικές».

«Είναι σημαντικό οι χρηματοοικονομικές συνθήκες να παραμείνουν υποστηρικτικές για να διατηρηθεί η δυναμική ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής και η θετική τάση στην απασχόληση σε μια περίοδο αυξανόμενων αβεβαιοτήτων σχετικά με την παγκόσμια ανάπτυξη και κλιμάκωσης των γεωπολιτικών κινδύνων», ανέφερε η MPC.

Η ξαφνική επανέναρξη της νομισματικής τόνωσης σε λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις εκλογές αντανακλά την αποφασιστικότητα των τουρκικών αρχών να ακολουθήσουν την υπόσχεση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν. Η απόφαση έρχεται τρεις εβδομάδες αφότου η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό κατά σχεδόν 18 ποσοστιαίες μονάδες.

Η αύξηση άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων – έπειτα από μεταφορές χρημάτων από τη Ρωσία- ενδεχομένως να έδωσε στην κεντρική τράπεζα τη σιγουριά ότι μπορεί να αντέξει τις πληθωριστικές πίεσεις, την ώρα μάλιστα που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί σύντομα.

Η κεντρική τράπεζα αναμένει πλέον ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 85% περίπου το φθινόπωρο, πριν κλείσει το έτος κοντά στο 60%, ή 12 φορές το στόχο του.

Ο Ερντογάν σκοπεύει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη εστιάζοντας στις εξαγωγές και την απασχόληση ως μέρος αυτού που αποκαλεί «νέο οικονομικό μοντέλο». Όμως οι κίνδυνοι ελλοχεύουουν καθώς η κρίση ακρίβειας στην Τουρκία αποτελεί απειλή για την εκλογική του επιβίωση.

Ο Ερντογάν, που πιστεύει εδώ και πολύ καιρό ότι το φθηνότερο κόστος δανεισμού μπορεί να επιβραδύνει τον πληθωρισμό αντί να τον ωθήσει ψηλότερα, διόρισε τον Καβτσιόγλου διοικητή της κεντρικής τράπεζας πέρυσι αφού ανάγκασε σε παραίτηση τους τρεις προκατόχους του και επιδίωξε μεγαλύτερη επιρροή στη νομισματική πολιτική.

Διαβάστε ακόμα:

HSBC: Συστάσεις αγοράς και αυξήσεις τιμών στόχων για τις τράπεζες

UBS: Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο (πίνακες)

Τα νέα ονόματα στο λιανεμπόριο – Πώς κινούνται τώρα τα ενοίκια στις εμπορικές «πιάτσες» της Αθήνας (πίνακες)