Κεραίες κινητής και πύργοι τηλεπικοινωνιών που επιτρέπουν τη λειτουργία 5G πυρπολήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες ημέρες, καθώς πολλοί άνθρωποι παρακινήθηκαν από μια θεωρία συνωμοσίας ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία βοηθά στη διάδοση του κορωνοϊού.

«Οι περισσότεροι θα γελάσουν με αυτή τη θεωρία συνωμοσίας, αλλά δεν πρέπει να υποτιμούμε τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει το 5G λόγω της ραδιενέργειας. Επομένως, είναι πιθανό να πάνε πίσω τα έργα του 5G στις δημοκρατικές χώρες» δήλωσαν αναλυτές της Jefferies Financial Group Inc.

Ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι η τεχνολογία 5G συμβάλλει στην εξάπλωση του Covid-19, η συνωμοσία εξαπλώνεται ευρέως στα social media.Έχουν αναφερθεί πυρκαγιές στο Μπέλφαστ, στο Λίβερπουλ και στο Μπέρμιγχαμ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα βίντεο ενός πύργου τηλεπικοινωνιών που έχει πάρει φωτιά κυκλοφόρησε σε μια ιστοσελίδα της κοινότητας του Μπέρμιγχαμ και το Facebook διέγραψε μια ομάδα που ενθάρρυνε τους χρήστες της να μοιράζονται υλικό από την καταστροφή του εξοπλισμού, ανέφερε ο Guardian την Παρασκευή.

Όλοι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών της Βρετανίας ασχολούνται με τις υποδομές για το 5G, ενώ σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Vodafone, η αντιτρομοκρατική ερευνά τα περιστατικά.

Επιπλέον, τα περιστατικά βανδαλισμού ανάγκασαν τις εταιρείες να βγάλουν κοινή ανακοίνωση αποκηρύσσοντας τα γεγονότα, ενώ το αρμόδιο υπουργείο σε σχόλιο του στο Twitter τόνισε ότι «όσοι διαδίδουν αυτές τις συνωμοσίες θα βρεθούν ενώπιον του νόμου».

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ειδικές μονάδες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον ιό ενώ πιέζει εταιρείες social media «για περαιτέρω ενέργειες για την εξάλειψη της παραπληροφόρησης».

Η ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom την περασμένη εβδομάδα κατέκρινε έναν μικρό ραδιοφωνικό σταθμό, καθώς φιλοξένησε έναν συνεντευξιαζόμενο ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το 5G προκάλεσε την πανδημία.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το 5G έχει βρεθεί αντιμέτωπο με τέτοιου είδους θεωρίες. Οι ανησυχίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ 5G και καρκίνου επιβραδύνουν ήδη την ανάπτυξη της τεχνολογίας σε χώρες όπως η Ελβετία, παρά την έλλειψη επιστημονικών τεκμηρίων.

Τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες, ανακοίνωσε ότι το 5G είναι ασφαλές.

«Ο δημόσιος φόβος, ακόμα και αν δεν βασίζεται σε γεγονότα, μπορεί να πιέσει τα κόμματα να δράσουν, αν είναι αρκετά μεγάλος», έγραψαν οι αναλυτές του Jefferies.

«Με τόσα άγνωστα στοιχεία σχετικά με τη φύση του COVID-19, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν σε οποιαδήποτε θεωρία, ανεξάρτητα από το πόσο βάσιμη είναι», πρόσθεσαν.