Bloomberg

Ιδιοκτήτης μάντρας αυτοκινήτων, ένα παιδικό τραγούδι και μια σταρ των social media εκτόξευσαν την περιουσία τους

  • newsroom


Πώς «άνθισαν» περίεργες περιουσίες ενώ οι πλουσιότεροι του κόσμου κέρδισαν 1,2 τρισ. δολάρια – Οι νικητές, οι χαμένοι και οι νέες είσοδοι στη λίστα των δισεκατομμυριούχων της χρονιάς που φεύγει

Το φαινόμενο μιας οικογένειας που πλουτίζει από τα social media, μια πιασάρικη μελωδία για μια οικογένεια καρχαριών και μια ανερχόμενη συλλογή από μάντρες αυτοκινήτων είναι μερικοί από τους περίεργους τρόπους που βοήθησαν το 2019 να γίνει ένα γόνιμο έτος για να ανθίσουν οι περιουσίες σε όλο τον κόσμο.

Η Kylie Jenner έγινε η νεαρότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος φέτος, αφού η εταιρεία της, η Kylie Cosmetics, υπέγραψε αποκλειστική συνεργασία με την Ulta Beauty Inc. και πούλησε το 51% του μεριδίου της έναντι 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τότε που οι Washington Nationals κατέλαβαν το πρώτο τους παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά οι οπαδοί τους εξακολουθούν να τραγουδούν τον «ύμνο» τους πλέον: «Baby Shark, doo-doo doo-doo doo-doo». Η οικογένεια από την Κορέα που βοήθησε στη διάδοση του αυτού του παιδικού τραγουδιού έχει σήμερα καθαρή αξία περίπου 125 εκατομμύρια δολάρια.

Ακόμη και τα αυτοκίνητα-ερείπια αποδείχτηκαν θησαυρός. Ο Willis Johnson, από την Οκλαχόμα που ίδρυσε την Copart Inc, έχει συγκεντρώσει περιουσία ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατασκευάζοντας ένα δίκτυο για να πουλάει τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα.

Και όσο πιο πλούσιοι ήταν στην αρχή του έτους, τόσο πιο πλούσιοι έγιναν στην συνέχεια. Οι 500 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο, οι οποίοι παρακολουθούνται από τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, πρόσθεσαν 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενισχύοντας τη συλλογική καθαρή τους αξία κατά 25% στα 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στην κορυφή της λίστας με τα μεγαλύτερα κέρδη για το 2019 βρίσκεται ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος πρόσθεσε 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του καθώς ανέβηκε στον δείκτη του Bloomberg για να γίνει ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ένας από τους τρεις centibillionaires – με καθαρή αξία τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά, μόλις 52 άτομα στην κατάταξη είδαν τις περιουσίες τους να υποχωρούν φέτος. Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon έπεσε σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αυτή η πτώση οφείλεται στο διαζύγιό του με την MacKenzie Bezos. Ο τιτάνας του ηλεκτρονικού εμπορίου «κλείνει» αυτή τη χρονιά ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Εδώ είναι το 2019 σε αριθμούς για το 0,001% του παγκόσμιου πληθυσμού:

Οι νικητές του 2019

Οι 172 Αμερικάνοι δισεκατομμυριούχοι στην κατάταξη του Bloomberg πρόσθεσαν 500 δισεκατομμύρια δολάρια στις περιουσίες τους, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook αύξησε την περιουσία του κατά 27,3 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, αύξησε την περιουσία του κατά 22,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η αντιπροσώπευση από την Κίνα συνέχισε να αυξάνεται, ενώ το ποσοστό του έθνους αυξήθηκε σε 54. Ο Xiangjian, ιδρυτής του μεγαλύτερου εξαγωγέα κλιματιστικών της Κίνας, ήταν ο κορυφαίος εκτελεστής, καθώς ο πλούτος του αυξήθηκε κατά 79% στα 23,3 δισ. δολάρια.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας πρόσθεσε 51 δισεκατομμύρια δολάρια, μια συλλογική αύξηση της τάξης του 21%, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία αναδυόμενων αγορών από νομίσματα σε μετοχές και ομόλογα ανέκαμψαν το 2019 μετά την απόσπαση μεγάλων ζημιών ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι χαμένοι του 2019

Η προσωπική περιουσία του Ρούπερτ Μέρντοχ μειώθηκε κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια μετά το μοίρασμα των περιουσιακών του στοιχείων στα έξι παιδιά του, καθιστώντας τους δισεκατομμυριούχους αυτοδικαίως.

Ο Τόμας Πέτερφι του Interactive Brokers Group Inc. είδε πτώση του πλούτου του κατά 2,1 δισ. δολάρια.

Ο Άνταμ Νόιμαν της WeWork είδε την αποτυχία – τουλάχιστον στο χαρτί – καθώς η αποτίμηση της εταιρείας μειώθηκε στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο από περίπου 47 δισεκατομμύρια δολάρια στην αρχή του έτους. Παρόλα αυτά, το πακέτο διάσωσης της SoftBank Group Corp. άφησε άθικτη την κατάσταση του Νόιμαν ως δισεκατομμυριούχου.

Νέοι δισεκατομμυριούχοι

Το αλκοολούχο ποτό White Claw Hard Seltzer που ήταν το hit του καλοκαιριού, κέρδισε τους millennials και ενίσχυσε την καθαρή αξία του Anthony von Mandl στα 3,6 δισ. δολάρια.

Το να είσαι master στην τέχνη των παραδόσεων γρήγορου φαγητού αντάμειψε τον Jitse Groen, του οποίου η ανερχόμενη Takeaway.com NV αύξησε τον πλούτο της σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η δημοτικότητα του γάλακτος από σόγια έδωσε σε οκτώ μέλη της οικογένειας Lo του Χονγκ Κονγκ συνολικά 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Απόρρητο Απόρρητο