Στα 10 τρισ. δολάρια, δηλαδή σε επίπεδο τουλάχιστον διπλάσιο σε σχέση με σήμερα, αναμένεται να φτάσει μέχρι το 2030 η χρηματιστηριακή αγορά της Ινδίας, με βάση το ιστορικό της και την επίτευξη διψήφιων αποδόσεων, αλλά και τις προσδοκίες για συνεχείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Τα παραπάνω εκτιμά η Jefferies για την Ινδία, η αγορά της οποίας σήμερα είναι η 5η μεγαλύτερη στον κόσμο με 4,5 τρισ. δολάρια, ενώ τον προηγούμενο μήνα ξεπέρασε για λίγο το Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, η βαρύτητά της στους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες βρίσκεται κάτω από το 2%, αφήνοντας μεγάλο περιθώριο για τους ξένους να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, όπως έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές Mahesh Nandurkar και Chris Wood, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως επισημαίνει η Jefferies, αν διατηρηθεί το ιστορικό της χώρας, η οποία τις τελευταίες δύο δεκαετίες προσφέρει ετήσιες αποδόσεις 10%, η αγορά της «θα είναι αδύνατον να αγνοηθεί από τους μεγάλους παγκόσμιους επενδυτές».

Έχοντας παρουσιάσει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, η Ινδία πλέον αποτελεί ελκυστική αγορά για τους παγκόσμιους επενδυτές, και κυρίως για όσους επιθυμούν να απομακρυνθούν από την Κίνα.

Την τελευταία δεκαετία το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας αυξήθηκε κατά 7%, στα 3,6 τρισ. δολάρια, γεγονός που ώθησε την οικονομία της να γίνει η 5η μεγαλύτερη στον κόσμο, ανεβαίνοντας από την 8η θέση που κατείχε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Jefferies αναμένει ότι το ΑΕΠ της Ινδίας μέχρι το 2027 θα έχει αγγίξει τα 5 τρισ. δολάρια, με την οικονομία της να ξεπερνά εκείνη της Ιαπωνίας αλλά και τη Γερμανίας, χάρη στη βελτίωση των δημογραφικών στοιχείων της, τη θεσμική δύναμή της, καθώς και τη βελτίωση των προτύπων διακυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Τον Μάρτιο θα δούμε τα φθηνότερα πράσινα τιμολόγια ακόμη και κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα

Golden Visa: Νέο σενάριο για 4ο «σκαλοπάτι» στα επενδυτικά όρια

Marriott: Αναζητά ιδιοκτήτες για «Αpartments by Marriott Bonvoy» στην Αθήνα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ