Έντονες αντιδράσεις στην αγορά προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυξημένα όρια «τριών ταχυτήτων» στις αγορές ακίνητων που κατοχυρώνουν την Golden Visa. Πόσο δε μάλιστα η πρόθεση να μπει φραγμός στους επενδυτές από το να διαθέτουν ως AirBnB τα ακίνητα που αγοράζουν.

Το βασικό σενάριο που παρουσίασε το newmoney.gr προβλέπει τρία όρια τιμών για αγορά ακινήτων ανάλογα με την περιοχή. Μετά όμως από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην αγορά, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται και ένα τέταρτο «σκαλοπάτι», που θα επιτρέπει περισσότερες επενδύσεις… στα χαμηλά!

Συγκεκριμένα, το βασικό σενάριο προβλέπει αυξημένο όριο 800.000 ευρώ για αγορά ακινήτου (και απόκτηση Χρυσής Visa) σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση, 400.000 ευρώ για περιοχές με μέτρια ζήτηση και διατήρηση του χαμηλού ορίου των 250.000 ευρώ για τις υπόλοιπες.

Αυτό που τώρα εξετάζεται, και θα κλειδώσει σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι ένα «ενδιάμεσο σκαλοπάτι» στα μεσαία και χαμηλά όρια, καθώς η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τα ενοίκια, αλλά δεν θέλει να διώξει και επενδυτές. Έτσι λοιπόν στο νέο σενάριο παραμένει το υψηλό όριο των 800.000 ευρώ και χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ, άλλα θα υπάρξουν δύο ενδιάμεσα επίπεδα.

Υπάρχουν οι εξής προτάσεις:

Να διατηρηθεί το όριο των 500.000 ευρώ και να προστεθεί ένα χαμηλότερο στις 400.000 ευρώ, ή

Να καταργηθεί το όριο των 500.000 ευρώ και να διαμορφωθούν δυο νέα: Ένα στα 400.000 ευρώ και ένα δεύτερο, ακόμα χαμηλότερα.

Όλα αυτά θα αποφασιστούν σε έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο ΥΠΕΘΟ, κάτι που σημαίνει ότι η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή μετατίθεται για τις αρχές Μαρτίου. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να μελετήσει και τα αιτήματα των φορέων της αγοράς, με το νεότερο να έρχεται από τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας που προτείνει την εκπόνηση μελέτης πριν τη λήψη οριστικών αποφάσεων.

Ο ΣΑΕΕ θεωρεί ότι νέα αύξηση του ορίου στις περιοχές με το υψηλό όριο θα οδηγήσει στην ακύρωση δυνητικών συναλλαγών. Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς το ΥΠΕΘΟ, «αύξηση του ορίου στις περιοχές με σημερινό χαμηλό όριο θεωρείται βέβαιο ότι θα ακυρώσει συναλλαγές, διότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει προσελκύσει στη μέγιστη πλειοψηφία αγοραστές στο όριο των €250.000, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ικανός αριθμός πρόθυμων αγοραστών σε υψηλά ποσά -οι συναλλαγές πάνω από €250.000 είναι πολύ λίγες.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα αξιοπιστίας καθότι έχουν υπάρξει αγορές ακινήτων από επενδυτές με σκοπό την ανακαίνιση / ανακατασκευή / κατασκευή για μεταπώληση σε αγοραστές Golden Visa, ενώ θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα φημολογία για τυχόν νέα αλλαγή του».

Όσον αφορά τους σχεδιαζόμενους περιορισμούς βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων που θα αποκτηθούν με Golden Visa, ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας, θεωρεί ότι «οποιαδήποτε δέσμευση στην διαχείριση του ακινήτου δεν είναι καταρχήν θετική. Επιπλέον, αν εφαρμοστεί, θα πρέπει να συνοδευθεί από όριο ως προς το ύψος του ενοικίου. Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοσθεί στην πράξη μια τέτοια δέσμευση ακόμη και αν κριθεί ότι δεν θα οδηγήσει σε απώλεια μεγάλου αριθμού δυνητικών αγοραστών».

Διαβάστε ακόμη

Οι νέες στρατηγικές κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ (pics)

Diarchon Architects: Ένα καζίνο-γίγαντας στο Ελληνικό (pics)

Marriott: Αναζητά ιδιοκτήτες για «Αpartments by Marriott Bonvoy» στην Αθήνα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ