Η μητρική εταιρεία των Zara, Inditex ανακοίνωσε την Τετάρτη μία μικρή επιβράδυνση στην αύξηση των εσόδων στην αρχή αυτού του τριμήνου. Συγκεκριμένα,  οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 14% εξαιρουμένων των συναλλαγματικών μεταβολών τις πρώτες εβδομάδες του τρίτου τριμήνου, λιγότερο δηλαδή από το ρυθμό 17% του πρώτου εξαμήνου.

Η μετοχή είχε μια ισχυρή πορεία, κερδίζοντας πάνω από 40% φέτος, καθώς η εταιρεία λιανικής πώλησης υπεραποδίδει έναντι των ανταγωνιστών της.

Η μετοχή υποχώρησε έως και 2,1% την Τετάρτη, ακόμη και μετά την ανακοίνωση της Inditex για αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 30%.

«Η εμπορική ενημέρωση ήταν πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν», έγραψε η αναλύτρια της Bestinver Securities, Πατρίτσια Σιφουέντες. Η εταιρεία λιανικής πώλησης προειδοποίησε επίσης ότι οι συναλλαγματικές μεταβολές θα μειώσουν τα έσοδα κατά 3,5%.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές μάρκες μόδας ανακοίνωσαν ως επί το πλείστον θετικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο. Τον Αύγουστο, η Hugo Boss και η Next αύξησαν τις προβλέψεις τους και πολλοί ανταγωνιστές δημοσίευσαν κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες μικρότερα καταστήματα λιανικής πώλησης δίνουν μάχη με τον υψηλό πληθωρισμό, με τουλάχιστον 24 μάρκες να έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης ή να βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση από τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τον αναλυτή της Bank of America Τζέφρι ντε Μέντεζ.

Καθώς οι καταναλωτές επισκέπτονται λιγότερο συχνά τα εμπορικά κέντρα, η Inditex αναδιαρθρώνει το δίκτυο φυσικών καταστημάτων της. Έχει μειώσει τον αριθμό των καταστημάτων του κατά ένα τέταρτο για να επικεντρωθεί σε μεγαλύτερες τοποθεσίες που είναι πιο προσοδοφόρες. Στις νέες προσθήκες περιλαμβάνονται το Hotel de Ville στο Παρίσι και το Coolsingel στο Ρότερνταμ. Πέρυσι, η Zara άνοιξε το μεγαλύτερο φυσικό κατάστημά της στη Μαδρίτη.

Η Inditex κάνει όλο και περισσότερες online προσφορές, ενώ στις ΗΠΑ, όπου η αλυσίδα Massimo Dutti δεν έχει φυσική παρουσία, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν τα ρούχα στην ιστοσελίδα της Zara.

Το αμερικανικό project

Ο διευθύνων σύμβουλος Oscar Garcia Maceiras έχει εντείνει τις προσπάθειες για την αύξηση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας στις ΗΠΑ με ένα σχέδιο για το άνοιγμα 10 νέων καταστημάτων και την ανακαίνιση ή τη διεύρυνση άλλων 13. Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Inditex βάσει πωλήσεων, κυρίως λόγω του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Αν και το σχέδιο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2025, ο αναλυτής της Barclays, Νίκολας Τσαμπ, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το καταναλωτικό περιβάλλον στις ΗΠΑ, όπου το λιανικό εμπόριο προσφάτως παρουσίασε απογοητευτικές επιδόσεις και επιφυλακτικές προοπτικές.

Η μετοχή έχει κερδίσει 44% φέτος, αντισταθμίζοντας την πτώση των μετοχών μετά την απροσδόκητη τοποθέτηση του Garcia Maceiras ως διευθύνοντος συμβούλου στα τέλη του 2021.

Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει εγκαταστήσει τον εξοπλισμό για το νέο σύστημα ασφαλείας σε όλα τα καταστήματα Zara παγκοσμίως. Η εταιρεία έχασε την προθεσμία που είχε θέσει για να αποκτήσει το απαραίτητο υλικό σε όλη την αλυσίδα μέχρι τον Ιούλιο, δήλωσαν στο Bloomberg News άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση.

Διαβάστε ακόμη

Φον ντερ Λάιεν: Ευρωπαϊκό success story η αιολική βιομηχανία – LIVE (upd)

ΔΥΠΑ: Σήμερα 13/9 το «μπόνους» των 300 ευρώ – Οι δικαιούχοι

Πώς επηρεάζει η κρίση στο real estate της Κίνας τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ