H πτώση των ενεργειακών τιμών κόστισαν ακριβά στα ρωσικά ταμεία, με τα συνολικά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου να υποχωρούν κατά 24% το 2023. Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα και την περαιτέρω διεύρυνση του ελλείμματος του ρωσικού προϋπολογισμού δεδομένου πως συνεχίζουν να «τρέχουν» οι υψηλές δαπάνες του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται στοιχεία από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα του Κρεμλίνου από τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων ανήλθαν πέρυσι σε 8,82 τρισ. ρούβλια (99,3 δισ. δολάρια), υποχωρώντας έτσι κατά το ένα τέταρτο σε σχέση με τα επίπεδα του 2022.

Η μέση τιμή του πετρελαίου Ουραλίων μειώθηκε κατά τουλάχιστον 17% πέρυσι, πέφτοντας στα 62,99 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή αυτή παραμένει πάνω από το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι που έχουν επιβάλλει τα κράτη του G7 και οι σύμμαχοι τους από πέρυσι, προκειμένου να μειώσουν τα ενεργειακά έσοδα προς τα ταμεία του Κρεμλίνου.

Εξάλλου, από τα μέσα Οκτωβρίου το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει σκληρύνει τη στάση του στην επιτήρηση της εφαρμογής του πλαφόν, επιβάλλοντας κυρώσεις σε τάνκερ, σε ναυτιλιακές εταιρείες και traders αργού που θεώρησε ότι παραβιάζουν το μέτρο. Η κίνηση αυτή ανέβασε το ρίσκο για τους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, με αποτέλεσμα και οι εκπτώσεις που αναγκάστηκε να προσφέρει το Κρεμλίνο για να κρατήσει τους πελάτες του να μεγαλώσουν. Η ψαλίδα αυτή έφτασε σχεδόν τα 14 δολάρια το βαρέλι το Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.

Αν και το επίπεδο των εκπτώσεων έχει μειώσει την ψαλίδα στις τιμές πολύ κάτω από το υψηλό των 30 δολαρίων το βαρέλι που είχε φτάσει αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και πάλι πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσό σε σχέση με το ιστορικό μέσο όρο των 2 έως 3 δολαρίων το βαρέλι.

Παράλληλα υπολογίζεται ότι η κυβέρνηση κατέβαλε περίπου 2,9 τρισ. ρούβλια σε επιδοτήσεις προς τον κλάδο πετρελαίου πέρυσι, περιορίζοντας έτσι τα συνολικά κονδύλια που έμειναν στα ταμεία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου ακριβώς να αυξήσει τα διαθέσιμα στα ταμεία, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει σημαντικά τις επιδοτήσεις. Όμως, η απόφαση αυτή οδήγησε σε ελλείψεις καυσίμων στην αγορά, αναγκάζοντας τελικά το κυβερνητικό επιτελείο να αποκαταστήσει πλήρως τις επιδοτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των εσόδων από τον ενεργειακό κλάδο αύξησε περαιτέρω την πίεση προς τον ρωσικό προϋπολογισμό σε ένα διάστημα που η Μόσχα σχεδιάζει μια θεαματική αύξηση της τάξεως του 70% στις στρατιωτικές δαπάνες για το 2024, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στην τρίτη του χρονιά.

Παράλληλα δε, και οι κοινωνικές δαπάνες θα αυξηθούν, καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μπροστά του εκλογές, τον ερχόμενο Μάρτιο και διεκδικεί την πέμπτη του θητεία στην προεδρία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πως το δημοσιονομικό κενό διευρύνθηκε στα 3,2 τρισ. ρούβλια (36,1 δισ. δολάρια), ήτοι το 1,9% του ΑΕΠ. Το ποσό αυτό είναι κατά 300 δισ. ρούβλια υψηλότερα έναντι του στόχου που είχε θέσει ο προϋπολογισμός και είχε εκτιμήσει και ο υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το έλλειμμα διευρύνθηκε καθώς οι δαπάνες ξεπέρασαν τις προβλέψεις κατά περίπου 11%. Τα δε, φορολογικά έσοδα από τον ενεργειακό κλάδο – που είναι κλειδί για την χρηματοδότηση του πολέμου – μειώθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση, αν και πάλι αναλογούν περίπου στο ένα τρίτο των συνολικών εσόδων.

Διαβάστε ακόμη 

Οι νέες παρεμβάσεις για την ακρίβεια – Την ερχόμενη εβδομάδα η πρώτη υπουργική απόφαση

Πολυτιμότερη εταιρεία παγκοσμίως η Microsoft – Πώς κατάφερε να εκθρονίσει την Apple

Παραλίες: Νέοι κανόνες και ηλεκτρονικές δημοπρασίες από τον Μάιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ