Υποχρεωτικά ελεύθερο για το κοινό θα παραμένει το 50% της έκτασης της παραλίας το οποίο εκμεταλλεύονται ξενοδοχεία, εστιατόρια ή άλλες επιχειρήσεις.

Με νέο σχέδιο νόμου το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, «κουμάντο» στις άδεις παραχώρησης κάνουν πλέον η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, επιβάλλοντας ηλεκτρονικές δημοπρασίες και ελάχιστη τιμή εκκίνησης για κάθε παραχώρηση αιγιαλού.

Είναι ενδεικτικό πάντως -παρότι το οικονομικό επιτελείο δεν θέτει επισήμως κάποιον εισπρακτικό στόχο- ότι μέχρι σήμερα ετησίως το δημόσιο εισπράττει περί τα 10-12 εκατομμύρια ευρώ μόλις, από το σύνολο των πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων αιγιαλού και παραλίας που τα εκμεταλλεύονται ιδιώτες.

Πρόστιμα «επι τόπου»

Με τα νέα δεδομένα, από αυτό το καλοκαίρι, κάθε πολίτης θα μπορεί να βρει χώρο για να βάλει την πετσέτα ή την ομπρέλα του, στο 50% κάθε παραλίας, ασχέτως αν η χρήση του χώρου είναι παραχωρημένη σε ιδιώτες. Από αυτό το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη και η ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (application) δια του οποίου θα ελέγχουν οι ίδιοι αν παραβιάζεται η νομιμότητα και να καταγγέλλουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα κρούσματα αυθαιρεσία.

Για τους παραβάτες προβλέπονται «λουκέτα» και πρόστιμα εντός 24 ωρών (αντί για μέρες ή μήνες μετά) σε ύψος που θα φτάνει έως και το τετραπλάσιο του τιμήματος της σύμβασης παραχώρησης -ή και οκταπλάσιο σε περίπτωση υποτροπής.

Πρόστιμα θα επιβάλλονται όμως και σε ξενοδοχεία που έχουν υψώσει μάντρες και απαγορεύουν την πρόσβαση του κοινού σε όμορη παραλία, εφόσον το 50% θα πρέπει να παραμένει ελεύθερη και επισκέψιμη για όλους, ακόμα και μη ενοίκους ή πελάτες της επιχείρησης.

Απαγορεύσεις και δικαιώματα

Στόχος της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, είναι η προστασία του τουριστικού προϊόντος και την εικόνας της χώρας. Αναγνώρισε πως «το κίνημα της πετσέτας» το οποίο αναπτύχθηκε το καλοκαίρι «είχε δίκαιο σε πολλά».

Και παρουσίασε τα εξής νέα μέτρα και κανόνες:

Όρια στην εκμετάλλευση:

1. Καθιερώνονται παραλίες υψηλής προστασίας («απάτητες παραλίες») που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες θα απαγορεύεται κάθε παραχώρηση. Ακόμα και αν μέχρι πέρυσι υπήρχαν εκεί ξαπλώστρες ή άλλες εκμεταλλεύσεις πάνω στο κύμα(ταβέρνες, θαλάσσια σπορ κλπ), από φέτος δεν θα υπάρξουν ξανά.

2. Στις λοιπές παραλίες Natura (πέραν όσων καθοριστούν ως «απάτητες») θα επιτρέπεται μειωμένο ποσοστό κάλυψης με ομπρελλοκαθίσματα της έκτασης που παραχωρείται, συγκεκριμένα 30 % του συνολικού εμβαδού

3. Όλος ο παλαιός αιγιαλός που συνορεύει με «απάτητες παραλίες» θεωρείται κοινόχρηστος χώρος. Τα υπόλοιπα τμήματα όμως του παλαιού αιγιαλού περνάνε ξανά στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Θεωρούνται ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και θα μπορούν να αξιοποιούνται από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

4. Στις υπόλοιπες παραλίες (εκτός Natura) επιβάλλεται το όριο του 50% στις παραλίες.

Έτσι αν μια παραλία έχει εμβαδόν π.χ. 20 στρέμματα, τα 10 στρέμματα τουλάχιστον θα πρέπει να είναι ελεύθερα ενώ τίθεται επιπλέον ελάχιστη απόσταση 6 μέτρων (3 μέτρα εκατέρωθεν) μεταξύ των παραχωρήσεων. Επιπλέον, κάθε παραχώρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 τ.μ.

5. Πλαφόν τίθεται και στο εμβαδόν της έκτασης στην οποία επιτρέπεται η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κλπ. το οποίο είναι μέχρι 60 % της παραχωρούμενης έκτασης (30 % για περιοχές Natura). Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ομπρέλες και ξαπλώστρες σε κάθε παραχώρηση δεν μπορούν να καταλαμβάνουν πάνω από 300 τ.μ. (το 60 % της έκτασης) ή 150 τ.μ. σε περιοχές Natura.

Ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί από το Δημόσιο

 •  Οι διαγωνισμοί παραχώρησης θα διεξάγονται από φέτος αποκλειστικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και όχι πλέον από τους Δήμους. Οι δήμοι πάντως δεν θα χάνουν το ποσοστό είσπραξης που σήμερα έχουν (60% του τιμήματος).
 • Θα είναι τυποποιημένοι με ηλεκτρονική διαδικασία -και όχι με προφορικές εντολές κλπ όπως συχνά γινόταν, με τυποποιημένες προκηρύξεις αλλά και συμβάσεις παραχώρησης για όλες τις δημοπρασίες.
 • Οι δημοπρασίες θα γίνονται κάθε χρόνο, μέχρι τις 31 Μαρτίου. Κατ’ εξαίρεση για το 2024 (πρώτη εφαρμογή) η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως 15 Μαΐου.
 • Θεσπίζεται κατώτατο μίσθωμα το οποίο εξάγει αυτόματα το ηλεκτρονικό σύστημα με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής, τη διάρκεια της παραχώρησης (συνολικά και εντός του έτους) και τον «Συντελεστή Βαρύτητας Αιγιαλού» που αυξάνει ή μειώνει το μίσθωμα ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αιγιαλού. Σε κάθε περίπτωση για την περίοδο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025, το μίσθωμα δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το μέγιστο μίσθωμα για την ίδια περιοχή που συμφωνήθηκε σε συμβάσεις μετά την 1η Ιανουαρίου 2017.
 • Οι συμβάσεις παραχώρησης θα έχουν διάρκεια μέχρι τρία έτη το πολύ.
 • όμορες με τη θάλασσα επιχειρήσεις (πίσω από τον αιγιαλό ή την παραλία ή αν παρεμβάλλεται μεταξύ τους κοινόχρηστος χώρος ή ακίνητο που ανήκει στο δημόσιο ή στην ΕΤΑΔ) θα το αποκτούν δικαίωμα παραχώρησης χωρίς διαγωνισμό, με τίμημα όσο η τιμή εκκίνησης που θεσπίζει το σχέδιο νόμου για τις δημοπρασίες, προσαυξημένη κατά 20 %. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για ξενοδοχειακά καταλύματα, κάμπινγκ, κέντρα αναψυχής, ναυταθλητικά σωματεία, επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής και επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ομπρελών και ξαπλωστρών, εφόσον όμως υποβάλουν σχετικό αίτημα.
 • Σε περιπτώσεις που υπάρχουν συνεχόμενες όμορες επιχειρήσεις, προβλέπεται υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη πλάτους 6 μέτρων για την πρόσβαση του κοινού (3 μέτρα σε κάθε πλευρά).

Υποχρεώσεις παραχωρησιούχων και των Δήμων

α) ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλής διέλευση του κοινού στον αιγιαλό

β) πρόσβαση ΑμεΑ και ατόμων με κινητικά προβλήματα, με εγκατάσταση sea tracks.

γ) ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής στα προβλεπόμενα όρια και ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων,

δ) καθαρισμός αιγιαλού ή παραλίας, καθώς και τμήμα ίσης έκτασης που δεν έχει παραχωρηθεί και είναι όμορο του παραχωρηθέντος τμήματος,

ε) ντους, αποδυτήρια κλπ, για την εξυπηρέτηση του κοινού.

στ) παρατηρητήρια και ναυαγοσώστες στον χώρο παραχώρησης

ζ) πινακίδες με το σχέδιο αιγιαλού και παραλίας, στο οποίο επισημαίνονται όλες οι παραχωρήσεις επ’ αυτού.

Έλεγχοι με drones και smartphones

Παράλληλα με τους επίσημους ελέγχους από τους φορείς του Δημοσίου, δημιουργείται σύστημα ηλεκτρονικών καταγγελιών στο οποίο θα έχουν πρόσβαση δωρεάν όλοι οι πολίτες μέσω ψηφιακής εφαρμογής (application) στο κινητό τους τηλέφωνο.
Ειδικότερα:

 • Δημιουργείται Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας στο οποίο καταγράφονται τα δεδομένα όλων των συμβάσεων μαζί με φωτογραφίες και γεωχωρικά δεδομένα.
 •  Σε κάθε σύμβαση παραχώρησης αντιστοιχεί κώδικας QR-code ο οποίος αναρτάται. Σκανάροντας το QR-code κάθε πολίτης θα μπορεί να δει το διάγραμμα του παραχωρούμενου αιγιαλού και να υποβάλει άμεσα καταγγελία αν διαπιστώσει υπέρβαση της παραχώρησης.
 • έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια (Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δήμους, ΑΑΔΕ, ΕΛΑΣ, Εισαγγελικές Αρχές) ενώ προβλέπεται η σύσταση ομάδων κοινού ελέγχου με επικεφαλής – συντονιστή εισαγγελέα ή υπάλληλο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
 • Έλεγχοι με drones, προκειμένου να γίνονται απομακρυσμένες επιθεωρήσεις σε ευρύτερη περιοχή χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των ελεγκτών.

Παραβάσεις- ποινές

 •  Για εκμετάλλευση/κατάληψη αιγιαλού καθ’ υπέρβαση της παραχώρησης, εκδίδεται άμεσα πράξη απομάκρυνσης εντός 48 ωρών των στοιχείων που έχουν τοποθετηθεί.
 • Επιπλέον, αν δεν υπάρχει καν σύμβαση παραχώρησης, εκδίδεται διαταγή σφράγισης και διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης που υλοποιείται εντός 24 ωρών. Τυχόν λειτουργία της επιχείρησης παρά τη σφράγιση συνιστά ποινικό αδίκημα.
 • Παράνομες κατασκευές κατεδαφίζονται. Οι δαπάνες τόσο για την κατεδάφιση όσο και για την απομάκρυνση του εξοπλισμού βαρύνουν τον υπαίτιο.
 • Σε περίπτωση υποτροπής όταν υπάρχει σύμβαση, θα επιβάλλεται οριστική σφράγιση και διπλασιασμός προστίμων.

Τα πρόστιμα που ισχύουν σήμερα αυστηροποιούνται:

α) Σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης παραλίας – χωρίς δηλαδή σύμβαση παραχώρησης – μια παράβαση που είναι η πιο σοβαρή και πολύ συνήθης – θα επιβάλλεται πρόστιμο 4πλάσιο του ανταλλάγματος που θα κατέβαλλε η επιχείρηση εάν είχε σύμβαση παραχώρησης με βάση το ελάχιστο τίμημα που προβλέπει το νέο πλαίσιο.

β) Σε περίπτωση που υπάρχει σύμβαση παραχώρησης αλλά γίνεται υπέρβαση του παραχωρουμένου χώρου, θα επιβάλλεται πρόστιμο 4πλάσιο του ανταλλάγματος που αντιστοιχεί στην επιπλέον έκταση που έχει καταληφθεί.

Διαβάστε ακόμη 

Μητσοτάκης: Στόχος η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς για τη φαρμακοβιομηχανία

ΔΕΔΔΗΕ: Βάζει φωτιά στα τέλη χρήσης η μηνιαία μέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος

Τα ρετρό αθλητικά παπούτσια σώζουν την κορεσμένη αγορά των sneakers

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ