Οι τριγμοί στη μετοχή της Apple, το τελευταίο διάστημα, είχαν φουντώσει τη σεναριολογία ότι μπορεί σύντομα να χάσει τα σκήπτρα της πολυτιμότερης εταιρείας στον πλανήτη. Όπερ και εγένετο σήμερα με την Microsoft να την εκθρονίζει, συντηρώντας τον αέναο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο τεχνολογικών κολοσσών.

Πραγματικά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης της Wall Street, η μετοχή του ομίλου που δημιούργησε ο Μπιλ Γκέιτς ανέβηκε περίπου 1% ανεβάζοντας τη συνολική αξία του ομίλου στα 2,875 τρισ. δολάρια, ήτοι λίγο πάνω από την αξία της κατασκευάστριας εταιρείας των iPhone, στα 2,871 τρισ. δολάρια, η μετοχή της οποίας την ίδια ώρα βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος.

Πρόκειται δε, για την πρώτη φορά από το 2021 που η Apple έχασε την πρωτοκαθεδρία από την Microsoft.

Η αναδιάταξη στην κορυφή επηρέασε θετικά και τη ραγδαία ανερχόμενη Nvidia, η μετοχή της οποίας μετρά κέρδη της τάξεως του 11% μόνο μέσα στις πρώτες συνεδριάσεις του 2024 πέραν της ιλιγγιώδους ενίσχυσης της πέρυσι.

Έτσι, το νέο αστέρι της αγοράς, ύψους περίπου 1,35 τρισ. δολαρίων, απειλεί πλέον με τη σειρά του τη θέση της Amazon, η αξία της οποίας ανέρχεται σε 1,6 τρισ. δολάρια, ήτοι μια διαφορά περίπου 250 δισ. δολαρίων που οι αναλυτές θεωρούν λίαν εφικτό να καλυφθεί γρήγορα από την εταιρεία του Τζεν Σουν Χουάνγκ.

Σημειωτέον πως η Amazon βρίσκεται στην πέμπτη θέση της λίστας των εταιρειών με τη μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως και η Nvidia στην έκτη. Πιο ψηλά στην τρίτη θέση παραμένει ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός της Aramco και στην τέταρτη θέση η Alphabet, η μητρική του Google.

Οι αλλαγές αυτές συνδέονται βέβαια με το νέο τοπίο που έχει δημιουργήσει ήδη από πέρυσι το περίφημο ρεύμα της τεχνητής νοημοσύνης, αφήνοντας κερδισμένες τις εταιρείες που έχουν επενδύσει και δραστηριοποιούνται στο χώρο όπως η Microsoft με την επένδυση της στην OpenAI και το ChatGPT και η Nvidia με τα ΑΙ μικροτσίπ της.

Η Apple, αντιθέτως, έχει… στριμωχθεί από τις μειωμένες πωλήσεις των iPhone, αλλά και την πίεση που δέχεται κυρίως στην στρατηγική αγορά της Κίνας, η οποία έχει σαφή στόχο να ενισχύσει τις κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες του κλάδου, όπως η Huawei.

Δεν είναι τυχαίο ότι η χρονιά για την εταιρεία μπήκε με το… αριστερό και με δύο υποβαθμίσεις της μετοχής της, πρώτα από την Barclays και έπειτα από την Piper Sandler.

Βέβαια, η Apple ήδη φαίνεται να ετοιμάζει την αντεπίθεση της. Πληροφορίες αναφέρουν πως η παρουσίαση των νέων Vision Pro ακουστικών τον ερχόμενο μήνα θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για αυτό που η εταιρεία ονομάζει «spatial computing» (που θα μπορούσε να αποδοθεί ως πληροφορική χώρου) με πλούσια 3D γραφικά και προχωρημένο τρόπο αλληλεπίδρασης.

Επίσης υπάρχουν διαρροές για την ανάπτυξη νέων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, όπως αυτά που λειτουργούν στα τελευταία AI chatbots, τα οποία όμως θα λειτουργούν στις δικές τους συσκευές.

Όμως, τα προϊόντα αυτά, ακόμη κι αν αποδειχτούν επιτυχή, θα είναι δύσκολο να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τον… πόλεμο που φαίνεται πως δέχεται πλέον ο όμιλος από το κινεζικό κατεστημένο.

«Η Κίνα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις (της Apple) τα επόμενα χρόνια» ανέφερε σε χθεσινό σημείωμα της η χρηματιστηριακή Redburn Atlantic.

Σημειωτέον πως η μετοχή της Apple πέρυσι κατέγραψε ισχυρά κέρδη της τάξεως του 48%. Μάλιστα, η χρηματιστηριακή της αξία «έπιασε» το υψηλό των 3,081 τρισ. δολαρίων στις 14 Δεκεμβρίου. Όμως, και πάλι η επίδοση αυτή για τη μετοχή της ήταν χαμηλότερη από το άλμα ύψους 57% που κατέγραψε η μετοχή της Microsoft, χάρη στο σαρωτικό κύμα του ΑΙ.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό των προοπτικών της είναι πως από κανέναν επενδυτικό οίκο της Wall Street η μετοχή της Microsoft δεν αξιολογείται ως «sell», ενώ αντιθέτως έως και το 90% των χρηματιστηριακών εταιρειών εκτιμάται πως την προτείνουν για νέες αγορές στους πελάτες τους.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Καταδικάζουμε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές – Tέσσερα νέα μέτρα

Ντε Γκίντος: Η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες

Ελληνικά Υδατοδρόμια: Εγκρίθηκαν Υδάτινα Πεδία στα Διαπόντια Νησιά για πτήσεις υδροπλάνων (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ