Η παγκόσμια κρίση του κακάου δείχνει επιτέλους σημάδια ανάκαμψης, καθώς οι καλύτερες συγκομιδές στη Νότια Αμερική και η μείωση της ζήτησης αναμένεται να προκαλέσουν πλεόνασμα.
Η παραγωγή προβλέπεται να ξεπεράσει την κατανάλωση κατά περίπου 186.000 τόνους κατά την περίοδο 2025-26 που ξεκινά τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση 13 αναλυτών και εμπόρων που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτό θα είναι περισσότερο από το διπλάσιο του πλεονάσματος της τρέχουσας περιόδου, σύμφωνα με την έρευνα.
Η βελτίωση θα συμβάλει στην αναπλήρωση των παγκόσμιων αποθεμάτων που είχαν εξαντληθεί μετά από συνεχόμενες κακές συγκομιδές στη Δυτική Αφρική. Αυτό οδήγησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Νέας Υόρκης να τετραπλασιαστούν τα τελευταία τρία χρόνια, φτάνοντας σε ρεκόρ τον Δεκέμβριο και αυξάνοντας το κόστος της σοκολάτας για τους καταναλωτές.
Αν και εξακολουθούν να είναι ιστορικά υψηλές, οι τιμές έχουν πέσει περίπου 40% φέτος, καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερη σοκολάτα και οι σοκολατοποιοί αναθεωρούν τις συνταγές τους. Σε συνδυασμό με την προοπτική καλύτερων συγκομιδών, αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τις νέες αυξήσεις.

Οι αγρότες στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού — τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο — λαμβάνουν μια σταθερή τιμή παραγωγού, που καθορίζεται από την κυβέρνηση, η οποία έχει περιορίσει το άμεσο όφελος από την άνοδο της σοκολάτας. Οι αγορές αλλού έχουν απελευθερωθεί και η άνοδος ενθάρρυνε τους αγρότες να επεκτείνουν τις καλλιέργειες, με τα δέντρα να αρχίζουν τώρα να αποδίδουν καρπούς.
Η παραγωγή στον Ισημερινό, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό, αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 5% σε 580.000 τόνους την επόμενη σεζόν, χάρη στις καλύτερες αποδόσεις και τις νέες φυτείες, δήλωσε ο Χούλιο Μοσκόκο, εμπορικός διευθυντής της Latam Commodity Traders.
Σε συνδυασμό με τις αυξήσεις σε χώρες όπως το Περού, την Κολομβία και τη Βενεζουέλα, αυτό μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της Νότιας Αμερικής κατά 100.000 τόνους, εκτός αν υπάρξουν άσχημες καιρικές συνθήκες, δήλωσε ο Βλάντιμιρ Ζίεντεκ, εμπορικός συνεργάτης της StoneX Group Inc.
Οι ακριβοί κόκκοι επίσης επιβαρύνουν τη ζήτηση κακάου, καθώς οι σοκολατοποιοί αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους, συμβάλλοντας στο πιθανό πλεόνασμα. Αναλυτές και έμποροι που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αναμένουν πως η κατανάλωση θα συνεχίσει να μειώνεται, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους και ορισμένοι σοκολατοποιοί αγοράζουν λιγότερα ή χρησιμοποιούν εναλλακτικά προϊόντα κακάου για να μειώσουν το κόστος.
Η επεξεργασία κακάου μειώθηκε στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική το β’ τρίμηνο και τα επόμενα τριμηνιαία στοιχεία ενδέχεται να δείξουν περαιτέρω μείωση, ανέφεραν οι αναλυτές.
Ωστόσο, η παραγωγή στις μεγάλες χώρες της Δυτικής Αφρικής δυσκολεύεται να ανακάμψει σε υψηλότερα επίπεδα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, της γήρανσης των δέντρων και της εξάπλωσης ασθενειών των καλλιεργειών. Αυτό παραμένει ένας βασικός κίνδυνος για την προσφορά.
Η παραγωγή στην Ακτή Ελεφαντοστού προβλέπεται να φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση πέντε εμπόρων που συμμετείχαν στην έρευνα, οι οποίοι ανέφεραν ότι θα παραμείνει σχεδόν σταθερή σε σχέση με την τρέχουσα σεζόν.
Διαβάστε ακόμη
«Ληστεία μέρα μεσημέρι»: Η αποτίμηση των $14 δισ. του TikTok προκαλεί σοκ στους επενδυτές
Το πιο αντισυμβατικό ρολόι της ιστορίας επέστρεψε και αλλάζει τα δεδομένα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.