Καθώς άλλες χώρες έρχονται αντιμέτωπες με το ξέσπασμα νέων εστιών του ιού, τα τελευταία στοιχεία της Σουηδίας για τον Covid-19 υποδεικνύουν ότι η χώρα με την αμφισβητούμενη πολιτική που ακολούθησε θέτει με ταχύτερο ρυθμό τον ιό υπό έλεγχο.
“Το γεγονός ότι η Σουηδία έχει φτάσει σε αυτά τα επίπεδα είναι πολύ ενθαρυντικό”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας Άντερς Τέγκνελ σε δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη.
Τα ποσοστά μόλυνσης της Σουηδίας μετά την κορύφωση που κατέγραψαν στα τέλη Ιουνίου, μειώνονται ραγδαία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Υγείας της χώρας, ενώ την ίδια περίοδο έχουν αυξηθεί τα διενεργούμενα τεστ για τον ιό. Όπως είπε ο Τέγκνελ «Οι καμπύλες κατεβαίνουν και οι καμπύλες για τους σοβαρά άρρωστους πλησιάζουν πλέον το μηδέν».
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά από μήνες συζητήσεων για την απόφαση της Σουηδίας να μην επιβάλει lockdown. Η ασυνήθιστη στρατηγική της χώρας είχε ως αποτέλεσμα ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid-19 σε σύγκριση με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες. Οι θάνατοι στη Σουηδία ανά 100.000 κατοίκους ξεπέρασαν ακόμη και εκείνους που καταγράφουν οι ΗΠΑ και η Βραζιλία.
Σήμερα , η Σουηδία ανακοίνωσε δύο νέους θανάτους, αυξάνοντας το σύνολο τους σε 5.702.
Περιττές οι μάσκες ακόμα και στις δημόσιες συγκοινωνίες
Ο Τέγκνελ αναφέρθηκε επίσης στη χρήση της μάσκας προσώπου, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι όταν δεν είναι δυνατή η κοινωνική αποστασιοποίηση.
«Καθώς οι αριθμοί μειώνονται πολύ γρήγορα στη Σουηδία, δεν βλέπουμε κανένα λόγο γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκα προσώπου ακόμα και στις δημόσιες συγκοινωνίες», είπε ο επιδημιολόγος.
Ο Τέγκνελ υποστήριξε επίμονα ότι η προσέγγιση της Σουηδίας είναι πιο βιώσιμη από τα ξαφνικά lockdown που επιβλήθηκαν αλλού. Εφόσον είναι υπαρκτή η πιθανότητα ο ιός Covid-19 να μας απασχολεί για χρόνια, ότι το πλήρες κλείσιμο της κοινωνίας δεν συνιστά μακροπρόθεσμη επιλογή, πρόσθεσε ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ, πολλές χώρες που εκτιμούσαν ότι είχαν θέσει την εξάπλωση του ιού υπό έλεγχο έρχονται πλέον αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα. Ο Τέγκνελ χαρακτήρισε αυτές τις εξελίξεις «ανησυχητικές».
«Η θετική τάση αντιστρέφεται, μετά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μεταξύ άλλων, στην Ισπανία, τη Ρουμανία και το Βέλγιο», είπε.