Η πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης φαίνεται πως απειλεί το αφήγημα των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve και της ΕΚΤ στις οποίες αναφέρθηκαν τόσο ο Τζερόμ Πάουελ όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ. 

Η αμφιβολία των επενδυτών όσον αφορά την ικανότητα αποφυγής της δημιουργίας ύφεσης έχει οδηγήσει σε περαιτέρω αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων μεταξύ των 10ετών και των 2ετών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας. Η καμπύλη των αμερικανικών ομολόγων πλησίασε τα επίπεδα τα οποία είχε αγγίξει λίγο πριν την αμερικανική τραπεζική κρίση τον Μάρτιο, με τις αποδόσεις των 2ετών του 4,68% να ξεπερνούν τις αντίστοιχες των 10ετών στο 3,74%.

Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός πως οι κεντρικοί τραπεζίτες ενδέχεται να επιβάλλουν υπερβολική σύσφιξη τη στιγμή που η γενικότερη οικονομία παραπαίει. 

«Οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται πως πιστεύουν πως τα υψηλότερα επιτόκια δικαιολογούνται ακόμα κι αν έχει δημιουργηθεί ύφεση στην οικονομία», τόνισε το στέλεχος της GAM Investments, Τσαρλς Χέπγουορθ, προσθέτοντας πως «ενδέχεται να προχωρήσουν στη λήψη λανθασμένων αποφάσεων».

Ο νέος αυτός κύκλος σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών οφείλεται στον «επίμονο» πληθωρισμό. Σημειωτέον πως, τόσο οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά όσο και της Αυστραλίας είχαν πρόσφατα προκαλέσει έκπληξη στις αγορές με την επιστροφή σε κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων τους.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των κεντρικών τραπεζιτών, τόσο η Fed όσο και η EKT αναμένεται να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων τους τον Ιούλιο παρά τη δημιουργία ήπιας ύφεσης.

Δεδομένων των ανακοινώσεων αυτών, οι επενδυτές προβλέπουν πως το ανώτατο επίπεδο των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ θα αγγίξει το 5,5%, ενώ της ΕΚΤ θα φτάσει σε ιστορικό υψηλό του 4% μέχρι τον Οκτώβριο. 

Οι εκτιμήσεις αυτές, όμως, συνοδεύονται από σημάδια δυσφορίας και αβεβαιότητας στις αγορές. Η ανεστραμμένη καμπύλη των αποδόσεων των ομολόγων αποτελεί ένδειξη πως οι επενδυτές αναμένουν μείωση των επιτοκίων σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, δεδομένης της δημιουργίας ύφεσης.

Τα επικαιροποιημένα, πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ υποδεικνύουν πως η αμερικανική οικονομία «αντέχει» αλλά έχει αρχίσει, πια, να δείχνει σημάδια ξεκάθαρης κούρασης. Οι πωλήσεις λιανικής Μαΐου στη χώρα μπορεί, μεν, να ξεπέρασαν όποιες εκτιμήσεις, αλλά η καταναλωτική ζήτηση, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, έχει περιοριστεί. Η βιομηχανική παραγωγή παραμένει απογοητευτική, ενώ οι αιτήσεις για επίδομα εργασίας έχουν αυξηθεί σε υψηλό διετίας.

Η αύξηση της ανεργίας ενδέχεται να αποτελεί προάγγελο μίας «ολικής αλλαγής», σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Economics και πρώην στέλεχος της Fed, Ντέιβιντ Γουίλκοξ, o ο οποίος τόνισε πως «είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει εύρος πιθανών εξελίξεων. Είτε πρόκειται για μηδενική αύξηση της ανεργίας η οποία αποτελεί μέρος του αφηγήματος του ‘τέλειου αποπληθωρισμού’, είτε για τη δημιουργία μίας ύφεσης».

Η οικονομία της Ευρωζώνης, από την πλευρά της, δείχνει σημάδια επιβράδυνσης μετά από την ύφεση η οποία έλαβε χώρα το α’ τρίμηνο του 2023. Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οικονομία έχει «λιμνάσει» και θα παραμείνει αδύναμη σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Η Λαγκάρντ, πάντως, παραδέχθηκε τα λάθη του παρελθόντος της ΕΚΤ, αλλά προειδοποίησε πως οι αυξήσεις των μισθών συνεχίζουν να τροφοδοτούν την αυξητική τάση του πληθωρισμού.

«Ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή έγκειται στο γεγονός πως η ΕΚΤ ενδέχεται να προσηλωθεί υπερβολικά σε μακροοικονομικούς παράγοντες οι οποίοι δεν επηρεάζονται άμεσα από τη νομισματική πολιτική και να αυξήσει τα επιτόκιά της υπερβολικά», υπογράμμισε το στέλεχος της HSBC Asset Management, Τζόζεφ Λιτλ, προσθέτοντας πως «στο μέλλον, ενδέχεται να χαρακτηρίσουμε τις κινήσεις αυτές ως λάθη νομισματικής πολιτικής».

Διαβάστε ακόμη

Πώς το ελληνικό Δημόσιο μπαίνει δυνατά στο real estate για γραφεία στην Αθήνα

Σόρος τέλος, ζήτω ο… Σόρος: Ο διάδοχος, η Ελλάδα, η Ρωσία και η επόμενη ημέρα

Ντίνο Μπέκης (Qualcomm): Να δημιουργήσουμε έναν τεράστιο τεχνολογικό κόμβο στην Ελλάδα                                         

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ