Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του πως έχουν αποκρύψει την πραγματική και άθλια εικόνα της οικονομίας της χώρας από τους Τούρκους πολίτες. 

Το αντίπαλο δέος του Τούρκου Προέδρου υποστηρίζει πως τα επίσημα δεδομένα τα οποία έχει δημοσιεύσει η κυβέρνηση της χώρας είναι αναξιόπιστα, ενώ κάλεσε για ενδελεχή έρευνα στο χρηματιστήριο της χώρας το οποίο αποκάλεσε ως «εργαλείο κλοπών».

Ειδική επιτροπή

Σε πρόσφατη συνέντευξή του με το Bloomberg, ο Κιλιτσντάρογλου τόνισε πως εάν εκλεγεί, θα δημιουργήσει μία ομάδα ειδικών οι οποίοι θα μελετήσουν την πραγματική ζημιά στην αγορά και θα δουν τι πραγματικά συμβαίνει στην τουρκική οικονομία. Μέχρι τώρα, ο πολιτικός υποστηρίζει πως η ομάδα του δεν έχει πλήρη πρόσβαση στην κεντρική τράπεζα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του δημοσίου.

«Τα στοιχεία της τουρκικής αγοράς δεν είναι ούτε ακριβή, ούτε διαφανή. Δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες όσον αφορά τις υποχρεώσεις μας, τις δεσμεύσεις μας, το εισόδημα και τις δαπάνες μας», υπογράμμισε ο Κιλιτσντάρογλου.

Αν και η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, Borsa Istanbul, όπως και το τουρκικό ΥΠΟΙΚ δεν απάντησαν στους ισχυρισμούς του, η στατιστική υπηρεσία της χώρας τόνισε σε ανακοίνωσή της πως «η TurkStat παράγει και δημοσιοποιεί δεδομένα τα οποία ακολουθούν τα διεθνή στάνταρ και συμπλέουν με τους κανόνες της αξιοπιστίας, της συνέπειας, της αμεροληψίας, της επικαιρότητας, της διαφάνειας και της επιστήμης».

Η νέα προσπάθεια του Κιλιτσντάρογλου ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην οικονομία της χώρας η οποία έχει ήδη κλυδωνιστεί από την κακοδιαχείριση του Ερντογάν και τη χειρότερη κρίση του κόστους διαβίωσης των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Οι κατηγορίες του Κιλιτσντάρογλου δίνουν βάση στις εκτιμήσεις πολλών επικριτών του τουρκικού μοντέλου για παραποίηση των επίσημων δεδομένων και απόκρυψη των πραγματικών αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας της χώρας. 

Η ειδική επιτροπή την οποία ο πολιτικός τονίζει πως θα δημιουργήσει μέσα σε δύο εβδομάδες μετά από την εκλογή του «θα παρουσιάσει την πραγματική εικόνα στους ηγέτες της αντιπολίτευσης η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για μακροπρόθεσμα σχέδια βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων».

Τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν ξεκαθαρίσει πως έχουν ήδη ξεκινήσει τη σύσταση των επιτροπών αυτών οι οποίες θα «αναδείξουν τα προβλήματα του προϋπολογισμού, των κρατικών τραπεζών και άλλων παρεμφερών ιδρυμάτων». Παράλληλα, η έρευνα θα μελετήσει την ορθότητα των πληθωριστικών δεδομένων, ενώ θα ερευνήσει και «τις αδιαφανείς συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας».

Σκιώδεις πρακτικές

Αν και η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν έχει ανακοινώσει κάποια άμεση παρέμβαση μέσω συναλλαγής ξένου συναλλάγματος εδώ και πάνω από ένα έτος, το Bloomberg Economics υπολογίζει πως ξόδεψε σχεδόν $177 δισεκατομμύρια από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2023 για την υποστήριξη της ισοτιμίας της λίρας

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει, στο παρελθόν, αρνηθεί οποιεσδήποτε κατηγορίες όσον αφορά την παραποίηση των δεδομένων της TurkStat. Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική κυβέρνηση απέλυσε πολλά στελέχη της στατιστικής υπηρεσίας πέρυσι, ενώ η TurkStat σταμάτησε να δημοσιοποιεί τον τρόπο συγκέντρωσης δεδομένων, λόγω της δραματικής αύξησης του πληθωρισμού.

Η έρευνα την οποία έχει υποσχεθεί ο Κιλιτσντάρογλου δε θα περιοριστεί στη στατιστική. Δεδομένης της κατάρρευσης της αγοράς, ο Τούρκος πολιτικός υπογράμμισε πως η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει έρευνα κατά της Borsa Istanbul όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι απλοί επενδυτές έχουν χάσει τις περιουσίες τους».

Ο Κιλιτσντάρογλου, παράλληλα, έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει το πρόβλημα το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «ανήθικες δημόσιες δαπάνες», υποσχόμενος πως «η πρώτη μας κίνηση θα είναι η μείωση των δαπανών και ο εξορθολογισμός του ισολογισμού μας».

Μείωση δημοσίων δαπανών

Οι κατηγορίες του 74χρονου πολιτικού έχουν μετατραπεί σε κύριο «όπλο» της προεκλογικής του καμπάνιας. Κατά τη διάρκεια των προεκλογικών συγκεντρώσεων, ο Κιλιτσντάρογλου τόνισε πως θα πουλήσει τα ιδιωτικά τζετ του Ερντογάν και θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για τον λαό. Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως θα μετατρέψει μέρος του προεδρικού παλατιού των 1.000 δωματίων σε «μουσείο το οποίου θα επιδεικνύει τις ανήθικες δημόσιες δαπάνες». Ο Κιλιτσντάρογλου έχει, επίσης, υποσχεθεί πως θα εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, απαγκιστρώνοντάς τη από τη σφαίρα επιρροής της Προεδρίας.

Η εκλογική κούρσα των δύο πολιτικών αποδεικνύεται «θρίλερ», λίγες ημέρες πριν τις ιστορικές εκλογές της 14ης Μαΐου. Εάν καμία από τις δύο παρατάξεις δεν καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων κατά τη διάρκεια του α’ γύρου, οι εκλογές θα περάσουν σε β’ γύρο δύο εβδομάδες αργότερα. 

Σημειωτέον πως ο Ερντογάν έχει αυξημένη εποπτεία και διαχείριση των οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας της χώρας μετά από την επέκταση των δυνάμεων της Προεδρίας πριν από πέντε, περίπου, έτη, η οποία του προσέφερε και τη δυνατότητα να απολύσει οποιοδήποτε κυβερνητικό υπάλληλο όποτε το επιλέξει. Το 2020, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την πολιτική του δύναμη για να επιβάλλει μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας έτσι ώστε να δώσει προσωρινή ώθηση στην τουρκική οικονομία λίγο πριν τις εκλογές εκείνου του έτους.

Αναδιάρθρωση και αξιοκρατία

Η αντιπολίτευση έχει δεσμευτεί πως θα επιβάλλει την αξιοκρατία στο δημόσιο ως το πρώτο βήμα της αναδιάρθρωσης της οικονομίας της Τουρκίας. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει υπογραμμίσει πως πιστεύει στην ορθή τοποθέτηση ικανών ατόμων σε καίριες θέσεις όπως την κεντρική τράπεζα και το ΥΠΟΙΚ οι οποίοι θα βοηθήσουν στην επιδιόρθωση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

«Εάν ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας είναι κάποιος ο οποίος εμπνέει εμπιστοσύνη τόσο στους εγχώριους όσο και στους διεθνείς κύκλους των χρηματοοικονομικών, θα επιλυθεί μεγάλο μέρος του προβλήματος το οποίο αντιμετωπίζουμε. Η εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία θα πηγάσει από τη σωστή γραφειοκρατία», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Ο Γουόρεν Μπάφετ προειδοποιεί: Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επιχειρήσεων στη μετά Covid εποχή

Ποιοι μπορούν να «κουρέψουν» ή και να αποφύγουν το τέλος επιτηδεύματος

Επίσκεψη Καραγιάννη σε εργοτάξια της Εγνατίας Οδού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ