Ο Γουόρεν Μπάφετ, του οποίου ο όμιλος θεωρείται βαρόμετρο της οικονομικής υγείας των ΗΠΑ λόγω κυρίως, του φάσματος των επιχειρήσεων που διαχειρίζεται, αποκάλυψε κάτι, που σίγουρα, δεν προμηνύεται αισιόδοξο για όσους υποστηρίζουν ότι σύντομα, θα παρακάμψουμε την ύφεση.

Πιο συγκεκριμένα ο «μάντης της Όμαχα» υποστηρίζει πως η περίοδος των υπερβολικών και ανεξέλεγκτων δαπανών που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid, έχει πλέον, παρέλθει. Για το λόγο αυτό, σήμερα, πολλές από τις επιχειρήσεις του και όχι μόνο, αντιμετωπίζουν μια συσσώρευση αποθεμάτων, ανέφερε σε περίπου 40.000 μετόχους που συγκεντρώθηκαν στην Ομάχα το περασμένο Σάββατο, για την ετήσια συνάντηση της Berkshire Hathaway.

«Επικρατεί ένα διαφορετικό κλίμα συγκριτικά με έξι μήνες πριν. Και αρκετοί από τους διευθυντές μας εξεπλάγησαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάφετ. «Μερικοί καταναλωτές αγόραζαν πολύ μεγάλες ποσότητες, και στη συνέχεια ξαφνικά οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν στο ίδιο πνεύμα με πριν», εξηγεί.

Η Berkshire κατέχει έναν μεγάλο όμιλο θυγατρικών, ο οποίος αποτελείται από εταιρείες όπως Borsheims Fine Jewelry και αθλητικά είδη Brooks Running, Duracell, See’s Candies, Dairy Queen, εταιρεία ένδυσης Fruit of the Loom, καθώς και Nebraska Furniture Mart. Οι επενδυτές πάντα προσβλέπουν στον Μπάφετ για οικονομικές γνώσεις, καθώς οι μυριάδες επιχειρήσεις του είναι στενά συνδεδεμένες με τις ευρύτερες δαπάνες και τη συνολική ζήτηση.

Σύμφωνα μάλιστα, με τα όσα μεταδίδει το CNBC, ο Μπάφετ ανέφερε ακόμη, ότι οι επιχειρήσεις του βίωσαν μια «πρωτόγνωρη» περίοδο κατά την οποία οι καταναλωτές έβρισκαν διέξοδο στα ψώνια, κάτι που οδήγησε πολλούς διευθυντές στις θυγατρικές του να υπερεκτιμήσουν τη ζήτηση για ορισμένα προϊόντα. Ο 92χρονος επενδυτής τονίζει ότι αναμένει να δει μείωση κερδών για πολλές από τις επιχειρήσεις του υπό το φως της οικονομικής επιβράδυνσης.

«Στη γενική οικονομία, η ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε είναι ότι, θα έλεγα, ίσως η πλειονότητα των επιχειρήσεών μας θα παρουσιάσει πραγματικά χαμηλότερα κέρδη φέτος από πέρυσι», υπογραμμίζει. Ωστόσο, ο Μπάφετ πιστεύει ότι η Berkshire βρίσκεται σε καλή θέση όσον αφορά στα επενδυτικά της έσοδα, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια φέρνουν στον όμιλο σημαντική απόδοση. Η Berkshire κατείχε περίπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Η πορεία της Berkshire

Η εταιρεία του διάσημου επενδυτή τα πήγε καλά μέχρι στιγμής, παρά το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον με τα λειτουργικά κέρδη να αυξάνονται κατά 12,6% το πρώτο τρίμηνο. Η σταθερή απόδοση οφείλεται στην ανάκαμψη των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων. Τα συνολικά κέρδη αυξήθηκαν επίσης, απότομα χάρη εν μέρει στα κέρδη του χαρτοφυλακίου μετοχών της, με επικεφαλής την Apple.

«Τίποτα δεν είναι σίγουρο αύριο, τίποτα δεν είναι σίγουρο το επόμενο έτος, και τίποτα δεν είναι ποτέ σίγουρο, είτε στις αγορές είτε στις επιχειρηματικές προβλέψεις, είτε σε οτιδήποτε άλλο», καταλήγει ο Μπάφετ.

Διαβάστε ακόμη

Ώρα ντιμπέιτ: Πού θα εστιάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στην τηλεμαχία των έξι

Αριστοτέλης Παντελιάδης: Το επενδυτικό πλάνο των €280 εκατ. και οι επιδόσεις της Metro ABEE κόντρα στον πληθωρισμό (pics)

Απόβαση Βρετανών στις ΑΠΕ και το πράσινο υδρογόνο στη Φθιώτιδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ