H ανάπτυξη-ρεκόρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα μπορεί να βοηθήσει τα δίκτυα να αντιμετωπίσουν τις απότομες αυξήσεις της ζήτησης που προκαλούνται από τις καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με το ερευνητικό τμήμα του μεγαλύτερου διαχειριστή δικτύου της χώρας.

Πρότζεκτ περισσότερων από 500 γιγαβάτ αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα ολοκληρωθούν φέτος, δίνοντας στην καθαρή ενέργεια μερίδιο 48% της συνολικής δυναμικότητας της Κίνας, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα εργοστάσια που καίνε άνθρακα και φυσικό αέριο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα το State Grid Energy Research Institute.

Αυτό θα συμβάλει στην κάλυψη της ανάκαμψης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το β’ εξάμηνο του έτους και θα βοηθήσει τα δίκτυα να αντιμετωπίσουν τις αιχμές της ζήτησης στην Κίνα, καθώς οι καύσωνες αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση.

«Αναμένουμε ισορροπία αυτό το καλοκαίρι, αλλά οι αιχμές της έλλειψης θα είναι μικρότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο Τζι Γκουοτσιάνγκ, ανώτερος ερευνητής του ινστιτούτου, σε συνέδριο στο Πεκίνο.

Τα δίκτυα σε όλο τον κόσμο γίνονται όλο και πιο περίπλοκα, καθώς το μερίδιο της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας αυξάνεται σε μια εποχή γενικότερα αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και ακραίων καιρικών φαινομένων, οδηγώντας μερικές φορές σε μεγάλες διακοπές ρεύματος, όπως αυτές που έπληξαν την Ισπανία και την Πορτογαλία τον Απρίλιο. Η State Grid Corp. of China, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας στον κόσμο με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο πελάτες, έχει αυξήσει τις δαπάνες για την αναβάθμιση του δικτύου, προκειμένου να συμβαδίσει με την αύξηση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Τζι, φέτος ενδέχεται να προστεθούν 380 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας, αριθμός που θα αποτελεί ρεκόρ. Αυτό είναι περισσότερο από 50% υψηλότερο από τις προβλέψεις του κορυφαίου ομίλου της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας, ο οποίος δήλωσε στη διάσκεψη ότι η παραγωγή ηλιακών εξαρτημάτων έχει μειωθεί λόγω του έντονου πολέμου τιμών στον τομέα.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν καύσωνα με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 40 °C γύρω από το ανατολικό βιομηχανικό κέντρο της Ζετζιάνγκ, προκαλώντας υπερφόρτωση του δικτύου. Οι έντονες βροχοπτώσεις στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσαν πλημμύρες αυτό το καλοκαίρι, μετά την ξηρασία που έπληξε την άνοιξη τις επαρχίες Γκουιζού, Γιουνάν και Σιτσουάν, διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές πληγείσες περιοχές.

Ακολουθούν τα κύρια συμπεράσματα από τις προβλέψεις της State Grid σύμφωνα με το Bloomberg:

Αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας: 2,5% το α’ τρίμηνο, 5% το β’ τρίμηνο, 6% το γ’ τρίμηνο, 6,1% το δ’ τρίμηνο.

Πρόβλεψη τριμηνιαίας αύξησης του ΑΕΠ: 5,4%, 5,3%, 4,8%, 4,7%.

•Οι νέες εγκαταστάσεις ενδέχεται να είναι 53,2% υψηλότερες από πέρυσι.

Υδροηλεκτρική ενέργεια: -1,2% / 13,61 GW.

Θερμική ενέργεια: +120% / 127 GW.

Πυρηνική ενέργεια: +32% / 5,19 GW.

Αιολική ενέργεια: +77% / 140 GW.

Ηλιακή ενέργεια: +35,5% / 380 GW.

•Συνολική χωρητικότητα σε εθνικό επίπεδο: +19% στα 3.990 GW στο τέλος του έτους.

Υδροηλεκτρική ενέργεια: 450 GW.

Θερμική ενέργεια: 1.550 GW.

Πυρηνική ενέργεια: 67 GW.

Αιολική ενέργεια: 660 GW.

Ηλιακή ενέργεια: 1.260 GW.

Διαβάστε ακόμη

Oxford Economics: Οι δασμοί Τραμπ ύψους 30% θα φέρουν την Ευρωζώνη στο χείλος της ύφεσης (γραφήματα)

Επαλήθευση ηλικίας στο διαδίκτυο: Πρεμιέρα στην Ελλάδα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Μήνυμα Τραμπ σε Ρωσία: Συμφωνία για την Ουκρανία σε 50 ημέρες αλλιώς δασμοί 100%

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα