Οι βρετανικές εταιρείες ενέργειας ζητούν από την κυβέρνηση ένα γενναίο πακέτο διάσωσης καθώς η ραγδαία άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας τις απειλεί άμεσα με χρεοκοπία.

Η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει σήμερα για τρίτη ημέρα τις επείγουσες συνομιλίες με τη βιομηχανία, μετά την παραδοχή του υπουργού Εμπορίου Kwasi Kwarteng ότι οι μικροί προμηθευτές βρίσκονται υπό πίεση.

Τώρα οι «μεγάλοι» της ενέργειας αναζητούν σχέδιο διάσωσης που θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν το κόστος ανάληψης των πελατών των προμηθευτών ενέργειας που θα χρεοκοπήσουν.

Σε πρώτη φάση, αν χρεοκοπήσει μια εταιρεία, θα βρεθεί κάποιος άλλος πάροχος. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, η κυβέρνηση θα βρει κάποιον ειδικό διαχειριστή, ανέφερε ο υπ. Ενέργειας. Η ανησυχία έγκειται στο τι θα γίνει αν χρεοκοπήσουν πολλοί πάροχοι μαζί γι’ αυτό και οι μεγάλες εταιρείες προτείνουν στην κυβέρνηση να δώσει πακέτο διάσωσης.

Κι ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, επτά πάροχοι έχουν ήδη καταρρεύσει στη Βρετανία φέτος. Οι εταιρείες αυτές έχουν συμβόλαια με τους πελάτες τους να τους προμηθεύσουν φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που σήμερα επικρατούν στην αγορά και οι κανονισμοί της αγοράς δεν τους επιτρέπουν να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν προχωρήσει σε κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου, με αποτέλεσμα να καταρρέουν.

Όταν μια ενεργειακή εταιρεία καταρρέει στη Βρετανία, οι υποχρεώσεις της μοιράζονται ανάμεσα στις υπόλοιπες του κλάδου. Οι πελάτες της μπορούν να διαλέξουν νέα εταιρεία, όμως με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά, οι νέοι αυτοί πελάτες είναι ζημιογόνοι για τους παρόχους.

Οι περιορισμοί που αναγκάζουν τις εταιρείες να απορροφήσουν την αύξηση του κόστους θα αναθεωρηθούν στις αρχές του επόμενου έτους, κάτι που σημαίνει ότι οι Βρετανοί καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγάλες ανατιμήσεις. 

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους αποτελεί ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη. Η Ιταλία ξοδεύει περίπου 3,5 δισ. ευρώ για να προστατεύσει τους καταναλωτές της, ενώ Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν το πλήγμα για τις οικονομίες τους.

Για την περίπτωση της Βρετανίας, ο Kwarteng διαβεβαιώνει ότι η ρυθμιστική αρχή και η κυβέρνηση θα εξασφαλίσουν ότι οι καταναλωτές δεν θα πληγούν από ελλείψεις στην παροχή ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη:

Ρωσία: Ένοπλη επίθεση σε πανεπιστήμιο – Πηδούν από τα παράθυρα για να σωθούν

Shell: Αυξάνει την παραγωγη αεροπορικού καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας άνθρακα

ΗΠΑ: «Καμπανάκι» Γέλεν για την κήρυξη στάσης πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος