Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κλάας Κνοτ δήλωσε σήμερα ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μετά τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας είναι κάθε άλλο παρά δεδομένη.

«Για τον Ιούλιο νομίζω ότι είναι μια αναγκαιότητα, πέραν του Ιουλίου θα ήταν το πολύ μια πιθανότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ήταν βέβαιη», δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας στην τηλεόραση του Bloomberg την Τρίτη. «Από τον Ιούλιο και μετά νομίζω ότι πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά τι μας λένε τα δεδομένα σχετικά με την κατανομή των κινδύνων».

H ομιλία του Κνοτ επηράσε και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων υποχώρησε έως και 7 μονάδες βάσης στο 2,41%, σε χαμηλό δύο εβδομάδων.

Τα σχόλια έρχονται λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη όπου οι αξιωματούχοι τις τράπεζας αναμένεται να αυξήσουν για ακόμη μία φορά τα επιτόκια. Ορισμένοι εξ αυτών υποστηρίζουν ότι ο πιο επιθετικός κύκλος νομισματικής σύσφιγξης στην ιστορία του ετρώ  μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονος. Άλλοι ανησυχούν για την οικονομία, η οποία δίνει μάχη για έξοδο από την ύφεση.

Μιλώντας στο Bloomberg νωρίτερα  ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ιγκνάσιο Βίσκο, οποίος εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός σχετικά με τις  περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να υποχωρήσει πιο γρήγορα από ό,τι προέβλεπε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε ακόμη

Εφορία: «Σύννεφο» πάει το «κάρφωμα» σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο μετά από διήμερη πτώση κατά 4%

ΥΠΟΙΚ: Δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση οφειλών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ