Σταθεροποιητικά κινείται το πετρέλαιο μετά από τις απώλειες της τάξης του 4% που σημείωσε στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις, καθώς οι ανησυχίες για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας αντισταθμίστηκαν από τα σχέδια της Ρωσίας να μειώσει τις εξαγωγές αργού.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate διαπραγματεύτηκε πάνω από τα 74 δολ/βαρέλι, μετά από πτώση κατά 1,7% τη Δευτέρα, καθώς ξανάρχισε να λειτουργεί μια μεγάλη πετρελαιοπηγή στη Λιβύη, ενώ την ίδια ώρα το κινεζικό ΑΕΠ β’ τριμήνου ήταν κατώτερο των προβλέψεων. Αυτό οδήγησε πολλές τράπεζες της Wall Street να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού, ενώ η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε για τον κίνδυνο παγκόσμιων επιπτώσεων.

Το μπρεντ  διακανονισμoύ Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,1% στα 78,58 δολάρια το βαρέλι.

«Τα πιο αδύναμα του αναμενόμενου μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα και η αντίδραση από την αγορά πετρελαίου δείχνει ότι η βασική πηγή ανησυχίας για την αγορά παραμένει η ζήτηση», ανέφερε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα στην ING Groep στη Σιγκαπούρη. «Ωστόσο, παραμένουμε εποικοδομητικοί για την αγορά, με το ισοζύγιο πετρελαίου να αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο».

Η Ρωσία θα μειώσει τα σχέδια για εξαγωγές αργού κατά 2,1 εκατ. τόνους για το τρίτο τρίμηνο, κάτι που αντιστοιχεί στην υπόσχεσή της να μειώσει τις υπερπόντιες αποστολές κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Αύγουστο, δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας. Με το ρωσικό πετρέλαιο να γίνεται πιο ακριβό, αγοραστές όπως η Ινδία εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να ενισχύσουν τις αγορές από παραδοσιακές πηγές στη Μέση Ανατολή ως αντιστάθμισμα.

Η πτώση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες έρχεται μετά από ένα ράλι από τα τέλη Ιουνίου, το οποίο οφείλεται στις ενδείξεις ότι η αγορά περιορίζεται μετά τη μείωση της παραγωγής από τα βαριά ονόματα του ΟΠΕΚ+, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Το αργό εξακολουθεί να υποχωρεί για το έτος, καθώς η ατελής ανάκαμψη της Κίνας και ο επιθετικός κύκλος αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επιβαρύνουν τη ζήτηση.

Διαβάστε ακόμη

Brain drain πλήττει τις τράπεζες – Οι «διαρροές» στελεχών και οι προσπάθειες ανάσχεσης του φαινομένου

Ηλεκτρική ενέργεια: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καθορίσει τον λογαριασμό μας

Κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ: Ρεύματα, στηρίξεις και συμμαχίες για τους 4 «δελφίνους»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ