Ένα εξατομικευμένο εμβόλιο το οποίο αναπτύχθηκε από τις Merck & Co. και Moderna Inc., βοήθησε στην πρόληψη της υποτροπής σοβαρού καρκίνου του δέρματος για περίοδο τριετίας, σύμφωνα με τα νέα αποτελέσματα μελέτης.

Οι ασθενείς με σοβαρά μελανώματα οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο και το αντικαρκινικό φάρμακο Keytruda της Merck είχαν 49% λιγότερη θνησιμότητα ή επανεμφάνιση του καρκίνου τους, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι έλαβαν μόνο Keytruda, όπως αναφέρει πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν των εταιρειών.

Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Moderna, της οποίας η στρατηγική συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη νέων τρόπων χρήσης των εμβολίων RNA για την καταπολέμηση της γρίπης, του RSV και του καρκίνου. 

Η Moderna είχε πρόσφατα ανακοινώσει πως αναμένει απότομη μείωση των εσόδων της το 2024 σε χαμηλότερο σημείο από αυτό των εκτιμήσεων των αναλυτών, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της εταιρείας να χρηματοδοτήσει τα φιλόδοξα σχέδιά της.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το μελάνωμα αν και αποτελεί μόλις το 1% των καρκίνων ετησίως στις ΗΠΑ, προκαλεί τους περισσότερους θανάτους από την ασθένεια.

Η δημιουργία ενός εμβολίου συμπεριλαμβάνει τομείς όπως την ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας του κάθε όγκου για τη δημιουργία εξατομικευμένες θεραπείας η οποία βοηθά το ανοσοποιητικό στην αναγνώριση και καταπολέμηση των δεικτών ανώμαλης ανάπτυξης. Στη μελέτη μεσαίου σταδίου αυτή, οι ασθενείς έλαβαν τα φάρμακα μετά από τη χειρουργική αφαίρεση των όγκων.

Η μετοχή της Moderna κατέγραψε άνοδο της τάξης του 8,1% μετά από την ανακοίνωση, αν και αυτές της Merck δεν κατέγραψαν αξιοσημείωτη αλλαγή.

Τα αποτελέσματα με ορίζοντα τριετίας είναι παρόμοια με εκείνα τα οποία παρατηρήθηκαν μετά από δύο χρόνια, όταν ο κίνδυνος θνησιμότητας ή υποτροπής κυμαινόταν 44% χαμηλότερα μεταξύ των ασθενών με συνδυασμένη θεραπεία και όσων έλαβαν μόνο το Keytruda. Οι παρενέργειες του «κοκτέιλ» ήταν γενικά ήπιες, όπως κόπωση, πόνος στο σημείο της ένεσης και ρίγη, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

«Έχουμε, πλέον, απαντήσει στο μοναδικό επιστημονικό ερώτημα που απομένει: Εάν αυτό είναι βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο όφελος», ανέφερε ο πρόεδρος της Moderna, Στίβεν Χογκ.

Τον περασμένο Ιούλιο, οι Moderna και Merck ξεκίνησαν τις δοκιμές τελικού σταδίου της συνδυαστικής θεραπείας σε ασθενείς με μελάνωμα.

Μία τέτοια δοκιμή θα μπορούσε να είναι απαραίτητη για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, ενώ μπορεί να διαρκέσει τρία με τέσσερα έτη, όπως αναφέρει ο Χογκ, αν και οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να κάνουν τη θεραπεία διαθέσιμη στους ασθενείς νωρίτερα.

Η Merck και η Moderna ήδη δοκιμάζουν τον συνδυασμό για την καταπολέμηση άλλων καρκίνων για τους οποίους χρησιμοποιείται το Keytruda. Οι εταιρείες δήλωσαν πως ξεκίνησαν προχωρημένου σταδίου δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

Διαβάστε ακόμη

Φυλή: 6.500 φορτηγά θα διώξει από τον Κηφισό το πάρκο logistics που προοριζόταν για νεκροταφείο

Μαρία Αγγελικούση: «Ο Όμιλος Αγγελικούση πιστεύει στην Ελλάδα. Είναι ένα βασικό στοιχείο του DNA μας»

Δημόσιο Χρέος: Τι σημαίνει η πρόωρη αποπληρωμή δύο χρόνια νωρίτερα (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ