Κοντά σε μια συμφωνία ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Creative Artists Agency, του γίγαντα πρακτορείου ταλέντων του Χόλιγουντ που φιλοξενεί τον Μπραντ Πιτ και τον μπασκετμπολίστα Κρις Πολ, βρίσκεται ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτη του ομίλου Kering, Φρανσουά Ανρί Πινό.

Ο Πινό, η οικογένεια του οποίου ελέγχει μια αυτοκρατορία ειδών πολυτελείας, επιδιώκει το πλειοψηφικό πακέτο που κατέχει η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων TPG Inc., σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ωστόσο η συμφωνία δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. Η Temasek Holdings Pte, η επενδυτική εταιρεία της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης, μπορεί επίσης να αυξήσει τη συμμετοχή της στην CAA εξαγοράζοντας την κινεζική CMC Capital.

Η αποτίμηση της CAA στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια σηματοδοτεί αύξηση από τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια που τοποθετήθηκαν στην επιχείρηση πέρυσι, όταν εξαγόρασε το αντίπαλο πρακτορείο ICM Partners. Ο Πινό, 61 ετών, αναζητά έναν από τους πιο σταθερούς και ισχυρούς θεσμούς του Χόλιγουντ σε μια δύσκολη εποχή για εξαγορές στα μέσα ενημέρωσης. Οι αποτιμήσεις των περισσότερων εταιρειών μέσων ενημέρωσης έχουν υποχωρήσει λόγω της κατάρρευσης της συνδρομητικής τηλεόρασης, της αύξησης των επιτοκίων και των απεργιών των συγγραφέων και των ηθοποιών.

Ωστόσο, η οικογένεια Πινό βλέπει την CAA ως έναν τρόπο να επενδύσει στην αξία των διασημοτήτων και ίσως μπορέσει να χρησιμοποιήσει κάποια από αυτά τα διάσημα πρόσωπα για να ενισχύσει τις άλλες επιχειρήσεις της. Η οικογένεια είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Kering SA, ιδιοκτήτριας της Gucci και άλλων πολυτελών σημάτων. Οι Πινό ελέγχουν επίσης τον οίκο δημοπρασιών Christie’s και τα οινοποιεία μέσω μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου. Η σύζυγος του Πινό, η ηθοποιός Σάλμα Χάγιεκ, εκπροσωπείται από την CAA.

 

Η CAA ιδρύθηκε το 1975 από εταίρους όπως ο Michael Ovitz και ο Ron Meyer και έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πρακτορείο στο Χόλιγουντ. Είναι κορυφαίος εκπρόσωπος ηθοποιών, σκηνοθετών, συγγραφέων, παραγωγών, αθλητών και μουσικών. Οι Bryan Lourd, Kevin Huvane και Richard Lovett διευθύνουν το πρακτορείο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ήταν γνωστοί ως young turks. Και οι τρεις αναμένεται να παραμείνουν στην εταιρεία.

Όλα τα μεγάλα πρακτορεία ταλέντων του Χόλιγουντ έχουν συγκεντρώσει χρήματα την τελευταία δεκαετία για να επεκταθούν σε νέες επιχειρήσεις. Η Endeavor Group Holdings Inc. υπήρξε η πιο επιθετική, αγοράζοντας τις εταιρείες Ultimate Fighting Championship, Professional Bull Riders και, πιο πρόσφατα, World Wrestling Entertainment Inc. Το πρακτορείο ταλέντων της, WME, αντιπροσωπεύει τώρα περίπου το 1/3 των πωλήσεων και των κερδών. Η United Talent Agency, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία, πούλησε πέρυσι ένα μερίδιο στη σουηδική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων EQT AB.

Οι φήμες σχετικά με το μέλλον της CAA κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Η TPG επένδυσε για πρώτη φορά στην CAA το 2010 και απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο το 2014. Η CAA δεν έχει επεκταθεί τόσο επιθετικά όσο η Endeavor. Έχει επικεντρωθεί στην εκπροσώπηση ταλέντων του πυρήνα της, καθώς και στην παροχή εταιρικών συμβουλών. Ακόμα, «έχτισε» ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά πρακτορεία στον κόσμο.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η εταιρεία μπορεί να δώσει στους ατζέντηδες με μετοχές την ευκαιρία να πουλήσουν ένα μικρό μέρος των μετοχών τους και σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει από έναν επιλεγμένο αριθμό να υπογράψουν νέα συμβόλαια που θα τους κρατήσουν στην εταιρεία για τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Επανάσταση στα luxury προϊόντα – Ο νέος τρόπος να καταλάβετε ότι μια τσάντα αξίας $1.500 είναι αυθεντική

Οταν ο Stephanos the Great… γνώρισε τον Μητσοτάκη, το οικογενειακό συμβούλιο Στέγγου, τα ακίνητα της Ομόνοιας και ένας τραπεζίτης για το Αγιο Ορος

Γουίλσον (Morgan Stanley): Το ράλι των μετοχών έχει πια τελειώσει (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ