Τα πιο ανεπτυγμένα έθνη του κόσμου θα κληθούν να ελέγξουν την υπερβολική τους όρεξη για κρέας, στο πλαίσιο του πρώτου ολοκληρωμένου σχεδίου για τη συμμόρφωση της παγκόσμιας αγροδιατροφικής βιομηχανίας με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο οδικός χάρτης των παγκόσμιων διατροφικών συστημάτων για να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5C αναμένεται να δημοσιευθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής COP28 τον επόμενο μήνα. Τα έθνη που υπερκαταναλώνουν κρέας θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωσή τους, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες – όπου η υποκατανάλωση κρέατος είναι μία μόνο από τις πολλές διατροφικές προκλήσεις – θα πρέπει να βελτιώσουν την κτηνοτροφία τους, σύμφωνα με τον FAO.

Από το αγρόκτημα στο τραπέζι, η παραγωγή, επεξεργασία και κατανάλωση τροφίμων ευθύνονται για το ένα τρίτο περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μεγάλο μέρος αυτού του αποτυπώματος συνδέεται με την κτηνοτροφία – μια σημαντική αιτία εκπομπής μεθανίου, αποψίλωσης των δασών και απώλειας της βιοποικιλότητας. Αν και μη δεσμευτικό, το σχέδιο του FAO αναμένεται να ενημερώσει για πολιτικές και επενδυτικές αποφάσεις και να δώσει ώθηση στην πράσινη  μετάβαση της βιομηχανίας τροφίμων η οποία έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλους τομείς.

Η καθοδήγηση για το κρέας προορίζεται να στείλει ένα σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις. Αλλά οι πολιτικοί στα πλουσιότερα έθνη συνήθως αποφεύγουν τις πολιτικές που αποσκοπούν στον επηρεασμό της καταναλωτικής συμπεριφοράς, ιδίως όταν πρόκειται για μείωση της κατανάλωσης καθημερινών ειδών, σημειώνει το Bloomberg.

«Η κτηνοτροφία είναι ευαίσθητο θέμα για τους πολιτικούς, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε ευαίσθητα ζητήματα για να λύσουμε το πρόβλημα», δήλωσε ο Dhanush Dinesh, ιδρυτής της Clim-Eat, η οποία εργάζεται για την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα στα συστήματα τροφίμων. «Αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κτηνοτροφίας, δεν πρόκειται να λύσουμε την κλιματική αλλαγή». Το βασικό πρόβλημα είναι η υπερκατανάλωση».

Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 127 κιλά κρέατος ετησίως, σε σύγκριση με 7 κιλά στη Νιγηρία και μόλις 3 κιλά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO. Η Επιτροπή Eat-Lancet συστήνει στους ανθρώπους να μην καταναλώνουν περισσότερα από 15,7 κιλά κρέατος το χρόνο.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ με έδρα τη Ρώμη, που έχει αναλάβει τη βελτίωση του γεωργικού τομέα και της διατροφής, προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ της κλιματικής μετάβασης και της εξασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας για τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Έτσι, εκτός από την έκκληση για λιγότερη κατανάλωση κρέατος για τους «καλοθρεμμένους» του κόσμου, το σχέδιο θα ενθαρρύνει επίσης τους αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες να ενισχύσουν την παραγωγικότητα του ζωικού τους κεφαλαίου και να προμηθεύονται με πιο βιώσιμο τρόπο.

Άλλες συστάσεις θα καλύπτουν θέματα από τον τρόπο προσαρμογής των γεωργών σε έναν ολοένα και πιο ασταθή καιρό έως την αντιμετώπιση βασικών πηγών εκπομπών, όπως τα απόβλητα τροφίμων και οι απώλειες μετά τη συγκομιδή ή η χρήση λιπασμάτων, σύμφωνα με τον FAO. Το σχέδιο θα αναπτυχθεί σε τρία μέρη τα επόμενα χρόνια, ώστε να συμπεριλάβει τελικά συστάσεις ανά χώρα.

Ο οδικός χάρτης έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μια «κοινή πορεία» για τις κτηνοτροφικές εταιρείες και τους επενδυτές τους, αντικατοπτρίζοντας το ρόλο του εγγράφου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για μηδενικούς ρύπους, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία FAIRR, ένα δίκτυο επενδυτών που επικεντρώνεται στην εντατική ζωική παραγωγή.

«Αυτός ο οδικός χάρτης είναι απαραίτητος για να υπάρξει σαφήνεια τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους επενδυτές, ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν τη μετάβαση», δήλωσε η Sofía Condés, επικεφαλής της προσέγγισης των επενδυτών στην FAIRR. «Όσο περισσότερο περιμένουν οι εταιρείες να δράσουν, τόσο πιο δραστική και δυνητικά αποδιοργανωτική θα είναι η μετάβαση».

Το σχέδιο του FAO είναι μία από τις πολλές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις με επίκεντρο τα τρόφιμα που αναμένεται να προκύψουν από τη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι. Ενώ οι σύνοδοι κορυφής για το κλίμα τείνουν να απομακρύνονται από τα αγροδιατροφικά θέματα κυρίως λόγω των ευαισθησιών σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια, οι φετινοί διοργανωτές προσπαθούν να προωθήσουν μια σειρά πρωτοβουλιών εκτός των επίσημων συνομιλιών, δήλωσε ο Dinesh της Clim-Eat.

«Βλέπω περισσότερους ανθρώπους να συμμετέχουν, περισσότερες εκδηλώσεις, περισσότερες δραστηριότητες γύρω από τα συστήματα διατροφής», είπε.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν τις κυβερνήσεις να υπογράψουν δήλωση με την οποία δεσμεύονται να συμπεριλάβουν τον μετασχηματισμό των τροφίμων στα εθνικά τους σχέδια μείωσης και προσαρμογής. Η σύνοδος κορυφής COP28 θα έχει μια Ημέρα Τροφίμων, Γεωργίας και Νερού στις 10 Δεκεμβρίου, μια πρώτη ημέρα αφιερωμένη στα συστήματα τροφίμων, τα οποία περιλαμβάνουν οτιδήποτε από τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα καλλιεργούνται, επεξεργάζονται, διανέμονται, καταναλώνονται ή πετιούνται. Τα φαγητά  στη σύνοδο κορυφής θα είναι κατά τα δύο τρίτα φυτικά.

Διαβάστε ακόμη

Κοντά στα επίπεδα του 2021 οι δείκτες πληθωρισμού – Τι θα κάνουν ΕΚΤ και Fed (γραφήματα)

Οι 7 παρεμβάσεις του Δεκεμβρίου για τη στήριξη των εισοδημάτων – Οι δικαιούχοι

Γιάτσεκ Ολτσακ-Philip Morris International: «Γιατί θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα» (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ