Μήνυμα προς τις εθνικές κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν τα δημοσιονομικά εργαλεία, με τέτοιον τρόπο ώστε να μην παρεμβαίνουν στη νομισματική πολιτική, έστειλε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία απηύθυνε έκκληση για συντονισμό στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού. 

Ειδικότερα, η Γαλλίδα οικονομολόγος κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι συνεδρίασαν σήμερα στο περιθώριο του Eurogroup, να εφαρμόσουν όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα μέτρα, τα οποία δεν θα παρεμβαίνουν στη νομισματική στρατηγική της κεντρικής τράπεζας. 

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων στην ιστορία του ευρώ –μεγέθους 75 μονάδων βάσης- σε μια προσπάθεια ανάσχεσης του πληθωριστικού φαινομένου, ενώ ταυτόχρονα αναθεώρησε σημαντικά υψηλότερα τις εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2022 – 2024.  

«Η ΕΚΤ μπορεί και θα δράσει αποφασιστικά, ώστε να διασφαλίσει ότι οι σημαντικά υψηλές τιμές δεν θα γίνουν μόνιμες» δήλωσε η Λαγκάρντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τσεχία. «Η δουλειά μας δεν είναι εύκολη, αλλά δεν δρούμε στο κενό». 

Από την πλευρά τους, οι κυβερνήσεις των 19 χωρών προσπαθούν να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στη «μάχη» κατά του υψηλού ενεργειακού κόστους, λαμβάνοντας μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων χαλάρωσης.  

Ωστόσο, αυτά τα μέτρα υπονομεύουν την προσπάθεια της ΕΚΤ για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή για περιορισμό του διαθέσιμου χρήματος, ο οποίος αποσκοπεί στο να μειωθεί η ζήτηση και επομένως, οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών.  

«Η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική διαδραματίζουν ένα συμπληρωματικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Πρέπει να λειτουργούν χέρι – χέρι και όχι αντιθετικά» επανέλαβε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.  

Την ίδια στιγμή, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Paschal Donohoe, ο οποίος μίλησε εκ μέρους των υπουργών Οικονομικών, δήλωσε ότι «γνωρίζει και συμφωνεί πως ο πληθωρισμός πρέπει να μειωθεί». «Εάν αποτύχουμε σ’ αυτό, θα κάνουμε τους πολίτες μας φτωχότερους». 

«Οι παρεμβάσεις μας θα πρέπει να είναι συντονισμένες με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη δημιουργία πρόσθετων πληθωριστικών πιέσεων» κατέληξε, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.  

Διαβάστε επίσης

Πόσο αυξάνονται οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων από τα νέα επιτόκια της ΕΚΤ

Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η κρίση πάγωσε τις δουλειές της Cenergy και του Φουρλή, ο γιατρός, οι μπίζνες και τα ποτά

Οικογένεια Πατρώνη: Τέσσερα νέα σφυριά για τα οικόπεδα – «φιλέτα» στη Μύκονο (pics)